Caroline er pasient, hun er selv lege og har akkurat født. “Jeg har så lyst å begynne å løpe! Når kan jeg egentlig begynne å løpe?” Caroline har trent mye tidligere, hun har fått behandling under graviditeten både hos meg og hos en av kiropraktorene våre. Hun stiller det samme spørsmålet som så mange av våre løpeglade pasienter gjør.
Det kjedelige svaret, som du ikke egentlig vil ha, er at det er veldig individuelt. Det er fullstendig forståelig at du ønsker å komme raskt i gang med trening, og stort sett er trening etter fødselen helt uproblematisk. Det er lurt å ta kontakt med en fysioterapeut før du bestemmer deg for å begynne å løpe, slik at hun kan gi deg en god vurdering om du er sterk nok, har god nok kontakt med den viktige bekkenbunnsmuskulaturen før akkurat du tar den første løpeturen som du har gledet deg til i månedsvis.
Når jeg som fysioterapeut skal gi gode råd om når du kan begynne å trene etter fødsel, er det flere ting som må sees på. Hvor raskt du kommer i gang med trening etter fødsel og hvor hardt du kan trene, er blant annet avhengig av hvordan graviditeten har vært i tillegg til hvor treningsvant kroppen din er fra tidligere.
1. Treningserfaring før fødsel
Så vidt vi vet i dag, er det lite sammenheng mellom bekkenleddsmerter under graviditet og tidligere treningsform. En studie fra NIH viste at gravide idrettsutøvere ikke har mindre bekkenleddsplager enn andre kvinner.
Det betyr at Jenny som har trent lite kan ha et svangerskap uten vondter, mens gravide, topptrente Ellen kan ha smerter i bekkenet eller andre deler av kroppen.
Likevel er det viktig å se på hva og hvor mye du har trent tidligere, når vi skal gi råd om trening etter fødsel.
Generelle råd er at dersom man ikke har trent noe særlig før eller under graviditeten, bør treningsform og intensitet økes rolig og kontrollert for å forebygge at ikke treningen gir plager.
2. Hvor langt tid har det gått siden fødsel
Uavhengig av om du har hatt en vaginal fødsel eller keisersnitt er det viktig å huske at kroppen trenger tid til å gro.
Livmor og bekkenbunnsmuskulatur må få tid til å trekke seg sammen til sin normale form og lengde. Livmoren bruker omtrent 6 uker på renselsesprosessen, og 12 uker på å gå tilbake til original størrelse.
Sting i for eksempel bekkenbunnsmuskulaturen bruker vanligvis ca. 6-8 uker på å gro, men denne tiden vil naturligvis være avhengig av hvordan selve muskulaturen ble påvirket under fødsel.
3. Lekkasje etter fødsel
Musklene som ligger rundt vagina, urinrør og anal kalles bekkenbunnsmuskulaturen. Denne muskelgruppen strekker seg fra halebeinet bak og til symfysen foran. Under en vaginal fødsel kan bekkenbunnsmuskulaturen strekke seg opp mot tre ganger sin hvilelengde.
Etter fødselen må bekkenbunnsmuskulaturen få tid til å trekke seg sammen. For noen vil den gå tilbake til sin originale form relativt fort etter fødsel, og vil tåle normalt bukpress som oppstår ved for eksempel løping eller hopping.
Enkelte ganger kan bekkenbunnsmuskulaturen trekke seg tilbake, men ikke være sterk nok til å holde igjen ved økt bukpress. Da kan man oppleve lekkasje av urin, avføring eller luft. En god indikator for å vurdere om du starter for tidlig med trening, er om du lekker. Dette kan være et tegn på at bekkenbunnen ikke er sterk nok.
Dersom du opplever lekkasje av urin, avføring eller luft, en tyngdefornemmelse i underlivet eller en følelse av at noe faller ut av skjeden, vil jeg sterkt anbefale å få bekkenbunnen undersøkt av en fysioterapeut. På Bekken og barn utfører vi en grundig vaginalundersøkelse av bekkenbunnen. Vi undersøker om du har kontakt med muskelen og om knipene gjøres riktig. I tillegg måles muskelstyrken i bekkenbunnen, både ved å kjenne (palpasjon) og ved bruk av en trykkmåler (manometri). Denne undersøkelsen anbefales å gjøre 6 uker etter fødsel.
4. Magemuskler
Under graviditeten blir både de rette magemusklene (M. Rectus abdominis) og de skrå magemusklene (M. Transversus abdominis) kraftig strukket for å gjøre plass til en voksende mage.
Delte magemuskler, også kalt diastasis recti, er når avstanden mellom de rette magemusklene er mer enn 2 fingerbredder opp til ett år etter fødsel.
Hos de aller fleste vil denne avstanden trekke seg tilbake etter 6-8 uker. Selv om magemusklene trekker seg tilbake til sin originale form, er det svært vanlig å få en svekket styrke i de dype, stabiliserende magemusklene, også kjent som kjernemuskulaturen.
Dette kan medføre ubehag og smerter i korsryggen, og evt bekkenområdet. Det kan også være en disponerende faktor for at bekkenleddsmertene som oppstod under graviditet, vedvarer etter fødsel.
Derfor kan det for noen være hensiktsmessig å få en kontroll av magemusklene før man setter i gang med annen aktivitet og trening. Dette er også avhengig av smertesituasjon både før og etter fødsel, og er som alt annet; veldig individuelt.
Så, når kan jeg starte å trene etter jeg har født? Det finner vi ut sammen!
På kontroll hos oss etter fødsel undersøkes magemuskler, bekkenets bevegelse og muskulaturen omkring bekken/sete-området. I tillegg utføres den vaginale undersøkelsen av bekkenbunnen, som er nærmere beskrevet over. Sammen legger vi en plan for hvordan du best mulig kan komme tilbake til den treningen du liker aller best.
Skrevet av Astrid Kolstad, fysioterapeut avd. Storo
Det kan være flere årsaker til halebenssmerter. Heldigvis blir de fleste bra med behandling.
Her kan du lese når du er klar for å begynne å løpe og hva du bør tenke på før du setter i gang. I tillegg er det linket til et treningsplan tilpasset deg som har født.
Under fødselen blir bekkenbunnen strukket og det kan oppstå fødselsrifter. De fleste får bare en liten rift i huden, mens andre dessverre får en større fødselsrift som kan føre til skader på endetarmens lukkemuskel. I noen tilfeller er det også nødvendig ved et klipp under fødselen. Her kan du lese mer om rifter hvordan du kan trene deg opp igjen etter en rift
Er du bekymret for om du har delte magemuskler eller lurer på hvordan du skal trene opp kjernemuskulaturen etter fødsel? Det har kommet mye ny forskning om delte magemuskler, og her vår oppdaterte guide.
Veldig få vet egentlig hvordan de kniper riktig. Ikke alle knipe-program har like god effekt. Derfor har vi laget en guide til deg som ønsker å komme i gang med knipetrening.
Du har antagelig hørt at du bør trene bekkenbunnen din. Mange kan slite med motivasjonen for å trene bekkenbunnen, her forklarer vi deg hvorfor det er viktig å trene akkurat denne muskelen.
Har du hørt at det går an å måle styrken av musklene som ligger i bekkenbunnen din? Ved å bruke et måleapparat som heter manometer kan vi faktisk måle hvor sterk du er. Her kan du lese mer om hvordan vi undersøker bekkenbunnen og hvordan vi kan hjelpe deg
Mange vet ikke at det kan være en sammenheng mellom bekkenleddsmerter og svak eller stram bekkenbunn. Her kan du lese om hvordan alle delene av bekkenet henger sammen, og hvordan en “feil” i en del av bekkenet kan påvirke resten av bekkenet.
Selv om fødsel er en naturlig prosess, kan det noen ganger føre til komplikasjoner som rifter i bekkenbunnen. Heldigvis kan fysioterapi hjelpe deg i rehabiliteringen av disse riftene. Her kan du lese mer om rift grad 3 og 4 og opptreningen av dette
“Hva skjer med bekkensmertene mine etter jeg har født?” spør de gravide som kommer til meg med vondt i bekkenet. Mange opplever at smertene forsvinner med engang etter fødselen. Andre opplever at når smertene ikke forsvinner kan det føre til store besvær over tid. Her kan du lese mer.
Alt du trenger å vite om fargen på babybæsjen. Som nybakte foreldre blir vi med ett usedvanlig opptatt og engasjert i temaet babybæsj. Her får du vite mer om den. Skrevet av Irina Johansson, osteopat på avdeling Skøyen.
Føler du deg ensom i den nye rollen? Det er ikke uvanlig. Her får du tips og råd.
Kan gestaltterapi hjelpe deg? Her forteller Mia cash hva gestaltterapi er og hvordan det kan hjelpe deg.
Hvordan bruker jeg bbhugme? Her forteller kiropraktor Invild Nordrum om hvorfor hun elsker bbhugme puten og hvordan du best kan bruke den.
Tverrleie, Covid, medisinske intervensjoner, kan allikevel gi mulighet for en “drømmefødsel”. Her forteller vår kiropraktor Ingvild sin historie om to svært ulike fødsler. På godt og vondt. Det er mye styrke i å be om hjelpe, er hennes råd til alle som føde.
“Hva er ammegikt?” er det nye spørsmålet vi har begynt å få av våre pasienter. Her kan du lese og få vite alt du trenger om ammegikt. Skrevet av kiropraktor Helene Mejdell.
Når kan jeg begynne å løpe etter fødselen? Caroline er pasient, hun er selv lege og har akkurat født. “Jeg har så lyst å begynne å løpe! Når kan jeg egentlig begynne å løpe?” Caroline stiller det samme spørsmålet som så mange av våre løpeglade pasienter gjør. Her får du svar av fysioterapeut Astrid Kolstad.
Postpartum Recovery: Hva kan akupunktur gjøre for deg etter fødselsen?
Lekker du når du trener styrke? Selvom det begynner å bli veldig lenge siden du fødte? Lekkasjer ved trening er plagsom og vanlig. Fortvil ikke, det er hjelp å få. Her forteller vår fysioterapeut Ane Karlsen om hvordan bekkenbunnstrening kan hindre lekkasjer.
Hvordan gi deg selv et pusterom? Det er mange måter å gi deg selv et pusterom. Et pusterom er en god massasje. i Denne bloggen skriver Mimmi Vangen om ulike måter å finne pusterom på når du er nybakt mamma.
Siri slet med amming i fire måneder. “Bodywork” behandling og et tungebåndsklipp gjorde underverker for mor og barn. Jamy Brye jobber med barn som sliter med amming. Les bloggen hennes her.
Har du født ved hjelp av keisersnitt? Da er det vanlig å lure på når og hvordan du kan begynne å trene igjen og hva du kan trene. Det finnes ikke et fasitsvar på dette, men det er noen retningslinjer du bør følge.
Bedre pust=Bedre liv. Pusten din påvirker livskvaliteten din. Her kan du lese hvordan du kan puste bedre, og finne en god øvelse du kan gjøre. Sliter du med pusten den er det mulig å få hjelp. Les tipsene fra vår osteopat Irina Johansson, som er lidenskapelig opptatt av pusten din.
“Min personlige erfaring er at berøring er den sterkeste terapiformen som er. Etter en mentalt utfordrende periode i livet mitt så var det alltid berøring som gjorde de mørke øyeblikkene en god del lysere.” Her kan du lese Jannes historie om hvorfor hun valgte å bli massasje terapeut.
Jeg skulle ønske noen hadde fortalt meg om “barselstårer” FØR jeg sto der som nybakt mor, skriver Charlotte Kessels i bloggen sin om barseltsårer. Her kan du få lese mer om hva barseltårer er, sånn at du kan være godt forberedt når tiden kommer.
Du har kanskje hørt historier om folk som har måtte sitte på en baderinglignende pute på grunn av fall på halebeinet. At de hadde så vondt at å sitte rett på rumpa ikke var til å holde ut. Hvordan kan et så lite bein gi så sterke smerter måtte du kanskje lure på? Her får du vite mer om hva du kan gjøre om halebeinet ditt gjør vondt.
I dag ser vi en stor interesse og popularitet for akupunkturbehandling både før, under og etter svangerskap og fødsel. Det er en skånsom og avslappende behandlingsform som utføres av spesialutdannede akupunktører ved tverrfaglige klinikker og fødeavdelinger over hele landet.
Litt som å gå til jevnlig til tannlegen, velger omtrent halvparten av alle kiropraktorpasienter å fortsette med jevnlig vedlikehold av ryggen. Hvordan virker vedlikeholdsbehandling?
Her kan du lese om hvordan vedlikeholds eller forebyggende behandling kan gi deg færre plagsomme smertedager.