Er massasje før uke 13, og etter uke 36 trygt?
Anne er i uke 23 og har utsatt massasje hos meg til andre trimester. Hun har blitt fortalt det ikke er trygt å få massasje i første trimester. Når jeg spør hva hun har blitt fortalt på hvorfor det ikke er trygt, så har hun ikke fått noe tydelig svar. Hun sitter igjen misledende informasjon, om at noe som kan være til god hjelp for henne ikke er trygt.
Anne er i uke 23 og har utsatt massasje hos meg til andre trimester. Hun har blitt fortalt det ikke er trygt å få massasje i første trimester. Når jeg spør hva hun har blitt fortalt på hvorfor det ikke er trygt, så har hun ikke fått noe tydelig svar. Hun sitter igjen misledende informasjon, om at noe som kan være til god hjelp for henne ikke er trygt.
Er massasje tidlig i svangerskapet trygt?
Mange gravide kommer til meg som massasjeterapeut, med korsryggsmerter eller vondt i kroppen, etter de har vært sengeliggende pga redusert form. Da kan du bare tenke deg hvor deilig det er å ha muligheten til en behandling der musklene får en god massasje og kroppen slippe opp på det fysiske/og eller psykiske stresset.
Massasje i første termin
For førstegangsfødende er det veldig forståelig at en trår varsomt som gravid. Da er google ofte en god venn som kan fortelle alt en gravid ikke kan gjøre eller rådes mot å gjøre. Ofte kan vi lene oss litt for mye på hva andre forteller oss uten egentlig å vite hvorfor, når vi har en kropp som er smart og en intuisjon som ofte forteller oss hva vi burde og ikke.
Det finnes ingen forskning som støtter opp under myten at man ikke bør få massasje i første termin, men fortsatt er det mange terapeuter som frastår å gi behandling når du ikke har passert uke 13. Mitt argument her er at alle trenger muligheten til å få behandling og bli sett. En behandling som er tilrettelagt til den individuelle pasienten er essensielt hos oss.
I begynnelsen av et svangerskap går kroppen gjennom en stor prosess. Det er hormonendringer, en kropp som kan bli ekstra stresset og noen opplever bekkenleddsmerter eller hodepine veldig tidlig i graviditeten. Derfor kan en time på benken gjøre godt for de forskjellige grunnene til ubehaget/plagene en kan oppleve i første termin.
Noen fordeler ved massasje tidlig i svangerskapet:
Roer nervesystemet og frigjør kroppens naturlige lykkehormoner
Øke sirkulasjon og løsne opp i spent muskulatur som kan gi en følelse av å bli jordet/ øke følelsen av tilstedeværelse i kroppen (Kan føles godt for de med lett svangerskapskvalme og/eller hodepine)
Kan hjelpe på tidlig bekkenleddsmerter ved fokus på spenninger i setemuskulatur
Forebygging av bekkenleddsmerterTa tid for deg selv, selvpleie.
Massasje etter uke 36
Hos meg er de fleste klientene mine etter uke 36. De fleste kommer på behandling for bekkenleddsmerter, og generelt en kropp som trenger ekstra oppmerksomhet og omsorg. Jeg pleier å si at om det er noen som trenger en god og dyp massasje så er det gravide i siste termin. Og ikke minst viktigheten å prioritere tid for seg selv som kroppen vil takke deg for. Det er en viktig tid i graviditeten, og for deg som kommende fødende kvinne er det godt å føle at du lander i kroppen din og kan kjenne på et avslappet nervesystem. Som jeg også har formidlet i et tidligere blogginnlegg har massasje i graviditet en hel del fordeler. Spesielt for kvinner i ukene før termin, vil massasje bla frigjøre kjærlighetshormonet oxytosin som er hormonet som skilles ut under fødsel for å få livmorhalstappen til og åpne seg. Og ikke minst forebygge/lindre smerter ved bekkenløsning eller låsning.
Hos oss kan vi gravide og klinikken tar imot deg med åpne armer uansett hvilke uke du er i. Vi tilrettelegger behandling til hver og en utifra ditt behov og din trygghet.
Når kan jeg løpe etter fødselen?
Caroline er pasient, hun er selv lege og har akkurat født. “Jeg har så lyst å begynne å løpe! Når kan jeg egentlig begynne å løpe?” Caroline har trent mye tidligere, hun har fått behandling under graviditeten både hos meg og hos en av kiropraktorene våre. Hun stiller det samme spørsmålet som så mange av våre løpeglade pasienter gjør.
Caroline er pasient, hun er selv lege og har akkurat født. “Jeg har så lyst å begynne å løpe! Når kan jeg egentlig begynne å løpe?” Caroline har trent mye tidligere, hun har fått behandling under graviditeten både hos meg og hos en av kiropraktorene våre. Hun stiller det samme spørsmålet som så mange av våre løpeglade pasienter gjør.
Det kjedelige svaret, som du ikke egentlig vil ha, er at det er veldig individuelt. Det er fullstendig forståelig at du ønsker å komme raskt i gang med trening, og stort sett er trening etter fødselen helt uproblematisk. Det er lurt å ta kontakt med en fysioterapeut før du bestemmer deg for å begynne å løpe, slik at hun kan gi deg en god vurdering om du er sterk nok, har god nok kontakt med den viktige bekkenbunnsmuskulaturen før akkurat du tar den første løpeturen som du har gledet deg til i månedsvis.
Når jeg som fysioterapeut skal gi gode råd om når du kan begynne å trene etter fødsel, er det flere ting som må sees på. Hvor raskt du kommer i gang med trening etter fødsel og hvor hardt du kan trene, er blant annet avhengig av hvordan graviditeten har vært i tillegg til hvor treningsvant kroppen din er fra tidligere.
1. Treningserfaring før fødsel
Så vidt vi vet i dag, er det lite sammenheng mellom bekkenleddsmerter under graviditet og tidligere treningsform. En studie fra NIH viste at gravide idrettsutøvere ikke har mindre bekkenleddsplager enn andre kvinner.
Det betyr at Jenny som har trent lite kan ha et svangerskap uten vondter, mens gravide, topptrente Ellen kan ha smerter i bekkenet eller andre deler av kroppen.
Likevel er det viktig å se på hva og hvor mye du har trent tidligere, når vi skal gi råd om trening etter fødsel.
Generelle råd er at dersom man ikke har trent noe særlig før eller under graviditeten, bør treningsform og intensitet økes rolig og kontrollert for å forebygge at ikke treningen gir plager.
2. Hvor langt tid har det gått siden fødsel
Uavhengig av om du har hatt en vaginal fødsel eller keisersnitt er det viktig å huske at kroppen trenger tid til å gro.
Livmor og bekkenbunnsmuskulatur må få tid til å trekke seg sammen til sin normale form og lengde. Livmoren bruker omtrent 6 uker på renselsesprosessen, og 12 uker på å gå tilbake til original størrelse.
Sting i for eksempel bekkenbunnsmuskulaturen bruker vanligvis ca. 6-8 uker på å gro, men denne tiden vil naturligvis være avhengig av hvordan selve muskulaturen ble påvirket under fødsel.
3. Lekkasje etter fødsel
Musklene som ligger rundt vagina, urinrør og anal kalles bekkenbunnsmuskulaturen. Denne muskelgruppen strekker seg fra halebeinet bak og til symfysen foran. Under en vaginal fødsel kan bekkenbunnsmuskulaturen strekke seg opp mot tre ganger sin hvilelengde.
Etter fødselen må bekkenbunnsmuskulaturen få tid til å trekke seg sammen. For noen vil den gå tilbake til sin originale form relativt fort etter fødsel, og vil tåle normalt bukpress som oppstår ved for eksempel løping eller hopping.
Enkelte ganger kan bekkenbunnsmuskulaturen trekke seg tilbake, men ikke være sterk nok til å holde igjen ved økt bukpress. Da kan man oppleve lekkasje av urin, avføring eller luft. En god indikator for å vurdere om du starter for tidlig med trening, er om du lekker. Dette kan være et tegn på at bekkenbunnen ikke er sterk nok.
Dersom du opplever lekkasje av urin, avføring eller luft, en tyngdefornemmelse i underlivet eller en følelse av at noe faller ut av skjeden, vil jeg sterkt anbefale å få bekkenbunnen undersøkt av en fysioterapeut. På Bekken og barn utfører vi en grundig vaginalundersøkelse av bekkenbunnen. Vi undersøker om du har kontakt med muskelen og om knipene gjøres riktig. I tillegg måles muskelstyrken i bekkenbunnen, både ved å kjenne (palpasjon) og ved bruk av en trykkmåler (manometri). Denne undersøkelsen anbefales å gjøre 6 uker etter fødsel.
4. Magemuskler
Under graviditeten blir både de rette magemusklene (M. Rectus abdominis) og de skrå magemusklene (M. Transversus abdominis) kraftig strukket for å gjøre plass til en voksende mage.
Delte magemuskler, også kalt diastasis recti, er når avstanden mellom de rette magemusklene er mer enn 2 fingerbredder opp til ett år etter fødsel.
Hos de aller fleste vil denne avstanden trekke seg tilbake etter 6-8 uker. Selv om magemusklene trekker seg tilbake til sin originale form, er det svært vanlig å få en svekket styrke i de dype, stabiliserende magemusklene, også kjent som kjernemuskulaturen.
Dette kan medføre ubehag og smerter i korsryggen, og evt bekkenområdet. Det kan også være en disponerende faktor for at bekkenleddsmertene som oppstod under graviditet, vedvarer etter fødsel.
Derfor kan det for noen være hensiktsmessig å få en kontroll av magemusklene før man setter i gang med annen aktivitet og trening. Dette er også avhengig av smertesituasjon både før og etter fødsel, og er som alt annet; veldig individuelt.
Så, når kan jeg starte å trene etter jeg har født? Det finner vi ut sammen!
På kontroll hos oss etter fødsel undersøkes magemuskler, bekkenets bevegelse og muskulaturen omkring bekken/sete-området. I tillegg utføres den vaginale undersøkelsen av bekkenbunnen, som er nærmere beskrevet over. Sammen legger vi en plan for hvordan du best mulig kan komme tilbake til den treningen du liker aller best.
Skrevet av Astrid Kolstad, fysioterapeut avd. Storo
Flere blogger om viktige temaet etter fødsel
Hva er ammegikt?
Den siste tiden har vi blitt kontaktet av flere nybakte mødre som lurer på om vi har erfaring med ammegikt. Det er lite informasjon om ammegikt i bøker og på nettet, men flere snakker likevel om at de har ammegikt. Hva er egentlig ammegikt og hva kan du gjøre med det?
Den siste tiden har vi blitt kontaktet av flere nybakte mødre som lurer på om vi har erfaring med ammegikt. Det er lite informasjon om ammegikt i bøker og på nettet, men flere snakker likevel om at de har ammegikt. Hva er egentlig ammegikt og hva kan du gjøre med det?
Hva er ammegikt?
Ammegikt beskriver smerter og stivhet i ledd, spesielt i små ledd som hender og føtter som starter når man begynner å amme. Ofte er smertene like intense på begge sider av kroppen. Vi har hørt ammegikt bli beskrevet som “overgangsalder light” fordi mange opplever tørre slimhinner og hetetokter i tillegg til leddsmertene. En av grunnene til at mange opplever leddsmerter og andre symptomer som ligner på en mild overgangsalder skyldes endringene i hormoner etter fødsel. Ofte kan nivåene av hormonene østrogen og progesteron ligne de vi har i overgangsalderen.
Hvorfor får man ammegikt?
Det er uklart hvorfor noen får ammegikt mens andre ikke gjør det. Noen mulige forklaringer på hvorfor noen får smerter i ledd mens de ammer er fordi:
Alle kvinner har ulik hormonbalanse og reagerer ulikt på forskjellige hormoner.
Så lenge kvinner ammer har de fleste mer av hormonet relaxin som gjør at leddene blir litt mer tøyelige enn det de vanligvis er. Som en reaksjon på dette kan musklene stramme seg og dette kan gi smerter
I tillegg er det mange vonde stillinger for hender og håndledd i forbindelse med byssing, bæring og amming av baby. Disse uvante stillingene øker sjansene for smerter
Mange kan bli redde når de hører ordet “gikt” fordi man kanskje forbinder det med gamle tanter med krokete fingre. Det finnes flere ulike typer gikt, hvor de fleste typene ikke blir borte når man først har fått det. Heldigvis virker det som at ammegikt gradvis blir borte etterhvert som at mor slutter å amme, men det kan ta noen måneder etter ammeslutt før symptomene forsvinner. Noen opplever også bedring i ammegikt plagene før de slutter å amme.
Hva gjør du dersom du plages med ammegikt smerter?
Hvis du plages med ammegikt smerter kan det være lurt å oppsøke fastlege eller helsepersonell med kompetanse på kvinnehelse for å utelukke andre årsaker til plagene først. Andre årsaker til smerter og stivhet i hender og føtter kan være betennelsesaktige sykdommer som revmatoid artritt eller ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom). For å utelukke dette er det nødvendig med en grundig kartlegging av plagene dine, og evt blodprøver og bildeundersøkelser som MR, røntgen eller ultralyd.
Plages du med stive muskler?
Hvis det viser seg at årsaken til smertene er ammegikt kan det være lurt å få undersøkt om det sitter stivhet eller spenninger i kroppen og få løsnet på dette for å redusere smertene. Som nevnt tidligere, kan smertene knyttet til ammegikt skyldes at muskulaturen stivner til og da er vår erfaring at det hjelper å få behandlet stivheten.
Råd for en bedre hverdag
I tillegg er kroppen vår laget sånn at hvis vi har vondt et sted så kompenserer vi og dette kan gi følgefeil og smerter til flere deler av kroppen. For eksempel hvis du har vondt i hendene bruker du skuldrene dine annerledes enn du pleier og da kan smerter forplante seg dit. Derfor kan det være nyttig å oppsøke hjelp for å få råd om hvordan du skal tilpasse hverdagen best mulig. Avhengig av plagene dine vil det sannsynligvis også være enkle øvelser du kan gjøre for å lette på smertene dine.
Hvis du har flere spørsmål om ammegikt, ikke nøl med å ta kontakt med oss!
Skrevet av Helene Mejdell, kiropraktor Bekken og Barn, avd. Skøyen.
Hva kan akupunktur gjøre for deg etter fødselen?
Mange er etter hvert kjent med "modningsakupunktur" som brukes fra ca. uke 36 og frem til termin. Men kan akupunktur gjøre noe for deg etter fødselen?
Mange er etter hvert kjent med "modningsakupunktur" som brukes fra ca. uke 36 og frem til termin. Men kan akupunktur gjøre noe for deg etter fødselen?
Fler og fler kvinner savner et opplegg hvor deres nye behov blir bedre ivaretatt etter fødselen. Mange lurer på om akupunktur kan hjelpe også etter at babyen er født.
Det er svært varierende hvordan formen er hos de som nettopp har født. Noen opplever store vansker med å sove, andre har smerter og andre sliter med ekstremt lavt energinivå.
Graviditet og fødsel er sterke livsendrende opplevelser.
Å være mor er en sterk opplevelse og kjærligheten for barnet er stor og oppslukende. Mange nybakte mødre føler seg overveldet av det store ansvaret og føler at de ikke har tid til å ta vare på seg selv.
«Det er faktisk viktig med egenomsorg, dette kan være avgjørende for ditt velvære i tiden etter fødselen.»
Hva betyr Postpartum?
"Postpartum" er tiden rett etter fødsel, den kan være både en magisk og utmattende tid. I mange deler av verden blir denne "hellige tiden" verdsatt og beskyttet, og nybakte mødre blir tatt vare på av familien og fellesskapet.
Bruk av akupunktur i Kina, Japan og andre asiatiske land har i mange generasjoner vært en viktig brikke i kvinnens måte å bygge seg opp etter fødselen.
Mange kvinner har i tillegg opplevd et tøft svangerskap, som gjør at de trenger hjelp til å komme seg både fysisk og mentalt.
Postpartum akupunktur er en behandling som promoterer avslapning og balanse for den fysiske og følelsesmessige helse for deg som nettopp har født
Akupunktur etter fødselen brukes ofte i forbindelse med
Nedsatt søvnkvalitet
Bekkensmerter
Smerter og ubehag etter keisersnitt
Melkeproduksjon
Energinivå (fatigue/utmattelse)
Mastitt (brystbetennelse)
Nedsatt konsentrasjon
Hemoroider
Nattesvette / hormonelle ubalanser
Urininkontinens
Lettere symptomer med angst/depresjon/uro/stress
Behandling anbefales vanligvis innen de første seks ukene etter fødsel, jo før jo bedre
Ta gjerne kontakt med oss så kan vi være med på gjøre din tid etter fødselen best mulig.
Skrevet av Pia Ibanez, akupunktør avd. Skøyen
Opplever du lekkasje ved trening?
Lekker du når du trener? Er det i tillegg lenge siden du fødte? Lekkasje ved trening er ikke bare forbehold de som har født. Det er vanlig, og det er plagsomt. Fortvil ikke. Det er hjelp å få! Selvom det er mange år siden du fødte.
Lekker du når du trener? Er det i tillegg lenge siden du fødte? Lekkasje ved trening er ikke bare forbehold de som har født. Det er vanlig, og det er plagsomt. Fortvil ikke. Det er hjelp å få! Selvom det er mange år siden du fødte.
Hva er bekkenbunnen?
Bekkenbunnen består av muskulatur som danner gulvet i kroppen vår. Musklenes bakre del danner åpning for endetarmen. Den fremre delen danner åpning for urinrør, samt skjede hos kvinner.
Bekkenbunnsmuskulaturen gir støtte og stabilisering av underlivsorganene og bidrar til kontroll over urin, avføring og luft.
Hosting, nysing, tunge løft, hopping og løping er eksempler på hva som øker belastningen på bekkenbunnsmuskulaturen.
Hva skjer når bekkenbunnen ikke fungerer?
Dersom bekkenbunnen ikke fungerer som den skal, kan det føre til ufrivillig lekkasje av urin, luft og/eller avføring. Noen opplever også nedfall av bekkenorganer.
Lekkasje forekommer ikke kun hos kvinner som er gravide eller har født barn.
Under svangerskap og fødsel settes bekkenbunnsmuskulaturen og bindevevet på strekk, noe som kan svekke bekkenbunnen. Det er ikke uvanlig at kvinner opplever lekkasje og en slags tyngdefølelse i underlivet både under graviditet og etter fødsel.
Det er likevel mange kvinner som opplever lekkasje ved trening, eller i andre situasjoner, til tross for at de ikke har født barn. Dette kan skyldes at bekkenbunnsmuskulaturen er for svak til å holde igjen for den økte belastningen den utsettes for under trening.
Bekkenbunnens viktige rolle ved trening
Ved trening øker belastningen på bekkenbunnen. Da i form av økt buktrykk, som i et tungt løft under styrketrening, eller ved at den må holde imot ved gjentakende «støt» fra underlaget, som ved hopping eller løping.
Vi vet gjennom forskning at det er mange kvinner som lekker når de trener. Særlig ved tung styrketrening og Crossfit, eller i idretter som styrkeløft og vektløfting. Men også ved f.eks. løping og turn.
Det er hjelp å få
Om du er en av de mange kvinnene som opplever lekkasje i forbindelse med trening, så er det viktig å vite at det er hjelp å få. Bekkenbunnsmuskulaturen kan, som annen muskulatur, trenes opp og bli sterkere. Jeg vil anbefale deg å oppsøke hjelp hos en fysioterapeut med kompetanse på kvinnehelse, for undersøkelse og vurdering av bekkenbunnens funksjon. Samt få en tilpasset treningsplan for din bekkenbunnsmuskulatur.
Skrevet av Ane Karlsen fysioterapeut avd. Skøyen
Hvordan gi deg selv et pusterom
Att ta vara på sig själv under en graviditet är en självklarhet för många, en tänker på att få i sig näringsrik mat, att röra på kroppen och undvika stress.
Att ta vara på sig själv under en graviditet är en självklarhet för många, en tänker på att få i sig näringsrik mat, att röra på kroppen och undvika stress.
Men efter födseln, när kroppen gått igenom en enorm påkänning och inte har så stor tillgång till vila och i tillägg ska ta hand om ett nytt litet liv, hur tar en vara på sig själv då?
MIndre søvn
En ny förälder sover i snitt mindre än 5 timmar per natt det första året. Detta blir över 1 månads förlorad sömn på ett år. Att amma ökar kaloribehovet med ca 500kcal per dygn. Kroppens alarmsystem är extra lättaktiverade, hormoner kan tyckas vara i obalans och detta tillsammans med sömnbrist gör det inte så konstigt att en kan uppleva fysiska och psykiska påfrestningar. Kroppen ska läka efter födseln, en ny vardag ska vänjas in. En av de vanligaste symptomer på stress är muskelspänningar. Dessa ger obehag och smärta som leder till ännu mer muskelspänningar vilket gör det svårt att slappna av och få restitution. Och oavsett om en matar bebis med flaska eller bröst så kan det vara väldigt belastande för skulder, rygg och egentligen hela kroppen.
Stressreduksjon
En massasje bidrar både till välbefinnande och stressreduksjon i tillägg till att mjuka upp muskler och spänningar. Det att bli tatt på ökar produktionen av oxytocin som balanserar kroppens stressystem då den minskar mängden kortisol och noradrenalin, sänker blodtrycket och stimulerar läkning.
För att kunna vara en så god förälder som möjligt så behöver de flesta av oss stöd och hjälp i form av avlastning med mindre press och krav från omgivning.
Att "få tillbaka" sin kropp, att bjuda in så alla kan få se och hålla bebis, är kanske inte något som är ideellt för alla. En har inte förlorat sin kropp efter en graviditet, den har förändrats och det är meningen, det är okej, en behöver inte jakta på att "få tillbaka" något alls.
Man måste inte invitera hem eller åka på besök med en gång. Det jag menar att man må, är att ge sig själv tillåtelse att säga nej. Att be om hjälp. Och att ta hand om sig själv, skapa förutsättningar så att man kan läka och komma in i nya vardagen i lugn och ro. Äta mat, få duscha i fred, få avlastning. Be någon passa på bebis medan man får en avkopplande massasje, en stund för sig själv i sin kropp som har varit igenom så mycket.
Träning och sociala aktiviteter är viktigt, men inte på bekostnad av den lilla möjlighet till vila som finns i starten. Det är lättare att möta utmaningar om det finns plats för pusterum. Ett sådant pusterum kan vara en god massasje.
Skrevet av Mimmi Vangen, avd. Skøyen
7 tips for styrketrening når du er gravid
Gravid + styrketrening = sant. Trening gir oss mange helsegevinster! Trening kan bidra til bedre psykisk helse, mindre smerter i kroppen, styrke skjelettet, og redusere livsstilssykdommer. Nå vet vi også at det er skikkelig bra å trene styrke når du er gravid. Det er bra for både deg og babyen din i magen.
Styrketrening når du er gravid er bra for deg og babyen i magen.
Gravid + styrketrening = sant
Trening gir oss mange helsegevinster! Trening kan bidra til bedre psykisk helse, mindre smerter i kroppen, styrke skjelettet, og redusere livsstilssykdommer. Nå vet vi også at det er skikkelig bra å trene styrke når du er gravid. Det er bra for både deg og babyen din i magen.
Når du er gravid kan trening:
Gi et enklere og tryggere svangerskap
Gi deg bedre mental helse, noe som gjør oss mindre utsatt for angst og stress
Gi mindre hevelse i kroppen, spesielt i armer og bein
Få deg til å føle deg mer opplagt
Redusere risikoen for komplikasjoner under fødsel, samt kunne gi kortere fødsel
Gi mindre smerter! Styrketrening har god innvirkning på ryggsmerter og bekkensmerter
Trening og fysisk aktivitet er rett og slett medisin for oss.
De fleste av oss vet dette fra før, men likevel er det ikke alltid så lett å prioritere treningen. Det kan så klart være flere grunner til det, for eksempel at tiden ikke strekker helt til, kroppen samarbeider ikke helt eller kanskje motivasjonen ikke er på topp.
En kropp i forandring
Når du blir gravid går kroppen gjennom store forandringer i løpet av svangerskapet. For det første krever det mye energi å vokse fram et nytt liv. Det gjør så klart at energinivået gjerne blir påvirket. I tillegg, etterhvert som babyen i magen vokser endres tyngdepunktet i kroppen og bekkenet roteres mer fremover, korsryggen blir mer svai og balansen kan bli litt mer ustø. Økt vekt kan også gi mer belastning på skjelettet, leddene og senene. Det er også naturlig at hodet fylles med mange tanker og kanskje noen bekymringer rundt tiden fremover.
Når det kommer til styrketrening gjør det ingenting om du ikke har trent mye før eller kan lite om trening. De generelle anbefalingene sier at en bør være fysisk aktiv med moderat intensitet minst 150 minutter i uken. Det betyr at du gradvis kan trappe opp treningen slik at du til slutt ender på ca 150 minutter ukentlig. For deg som som er vant til å trene fra før kan nivået ligge på ca det samme som før du ble gravid, men tilpass gjerne etter dagsform.
Hva skal jeg trene? Her er 10 tips!
Det er lurt å velge styrkeøvelser som aktiverer de store muskelgruppene i kroppen. Eksempler på dette kan være knebøy, push ups, hoftehev, skulderpress, markløft, utfall, roøvelser og lignende. Som mor gjør vi faktisk ignende bevegelser daglig når vi tar hånd om babyen vår. Treningen kan derfor overføres til livet vårt og du har allerede da blitt sterkere i lignende bevegelser. Vinn vinn!
Prøv mageøvelser sittende, sideliggende, firestående eller stående
Ta 8-12 repetisjoner og 3 runder som utgangspunkt for hver øvelse
Velg ut 6-8 øvelser i løpet av en treningsøkt
Tren styrke 1-3 ganger per uke, gjerne hele kroppen per økt
Er styrketrening nytt for deg, eller ønsker du veiledning for nye øvelser eller spesifikk oppfølging få en personlig trener eller fysioterapeut til å lage et program tilpasset deg og ditt nivå
Bevegelighetstrening er gunstig uansett om du er gravid eller ikke. Bevegelighetstrening kan bestå av både dynamisk tøying og tøying som holdes i ca 20-30 sek per tøying.
PS! Trening skal ikke være vondt. Opplever du smerter, velg andre øvelser eller få vist et alternativ som passer deg bedre.
VIKTIG! Har du underliggende sykdom eller har et risikosvangerskap er det viktig at du rådfører deg med legen din før du starter opp treningen.
Til slutt
Ved siden av styrketrening kan annen aktivitet i løpet av en uke være å gå turer, sykle, svømme, yoga, gå på langrenn om vinteren osv. Ha gjerne på deg lagvis med klær slik at du enkelt kan kle av deg slik at du ikke blir overopphetet. Om du ønsker hjelp til øvelser og trening gjennom svangerskapet hjelper vi på Bekken og Barn deg gjerne.
Lykke til med treningen!
Vennlig hilsen Michelle Echarti-Bøch, Personlig Trener og Osteopat.
Ønsker du personlig trener når du er gravid? Da kan Michelle hjelpe deg.
Skal vi danse nå?!
Jeg var høygravid. Bekkenet var vondt, og det kjentes ut som en kniv stakk inn i symfysen dersom jeg var uheldig nok å bevege meg inn i en i stilling som ikke var nøye planlagt.
For å si det sånn, drømmen om å danse salsa høygravid ble det ingenting av!
Jeg var høygravid. Bekkenet var vondt, og det kjentes ut som en kniv stakk inn i symfysen dersom jeg var uheldig nok å bevege meg inn i en i stilling som ikke var nøye planlagt.
Døren på førersiden i den gamle golfen hadde frosset fast i den fuktige februar kulda. Jeg åpnet passasjerdøren og satt meg inn med rumpa først og svingte bena inn i bilen. Det var ikke første gangen bildøren hadde kilt seg fast. Jeg begynte gymnastikkøvelsen å krabbe seg over girspaken for å komme meg inn i førersete. Jeg visste at døren ville kunne åpnes med en gang bilen var litt varmere.
Men, jeg var blitt større siden det hendte sist. Magen var i veien og jeg ble sittende fast på vei over girkonsolen. Det skrek i symfysen og jeg var hakket fra å begynne å gråte. Seriøst, dette var latterlig! Jeg var på vei til min salsa time med mannen min, en velmenende gave til kjæresten din. Tanken var god, men timingen var helt på trynet! Skal vi danse nå???! Virkelig!
Jeg måtte kaste inn håndkleet. Gråtende ringte jeg mannen min som skulle kjøre direkte fra jobben til den planlagte salsa undervisningen. Alt jeg ønsket var å smilende si: Skal vi danse? Som før jeg ble gravid. Det var bare å avlyse timen.
Å danse er fantastisk trening.
Men, kanskje ikke helt når du er høygravid, har vondt i symfysen, i tillegg til å ha lite danseerfaring.
Symfysen er leddet der høyre og venstre bekkenben møter hverandre. Når du er gravid endrer hormonbalansen seg, og du får mere bevegelse i hele bekkenet. Dette er en helt naturlig når du er gravid. Det er det som kalles en naturlig bekkenløsning. Bekkenløsning er ikke vondt i seg selv. Bekkenløsning betyr at bekkenleddene blir mere bevegelig i forkant av fødselen slik at babyen kan passere gjennom fødselskanalen. Symfysen skal også bevege seg mer som en naturlig del bekkenløsningen.
Her ser du bekkenet og symfysen.
Av og til kan symfysen gi voldsomme smerter noe du er gravid. Låste ledd, spente muskler og leddbånd kan gjøre at symfysen blir vond og irritert. Det kan være vondt å gå, stå, snu seg i sengen, kle på seg og smertene kan kjennes ut som om smerter i underlivet.
Råd når du har vondt i symfysen:
Sov med en pute mellom bena. Vi elsker bbhugme.
Et silkelaken kan gjøre det lettere å snu seg i sengen når du er høygravid.
Gå gjerne med vekten litt fremover, som om du gå i motvind. Det kan gjøre at du får mindre vondt når du går.
Ta hyppige hvilepause.
Unngå å sitte med bena for mye i kors.
Last ned våre populære øvelser for symfysen!
Fortvil ikke! Behandling kan hjelpe.
Kiropraktoren kan løse opp i bekkenlåsning, osteopaten kan behandle spenninger i leddbånd og bindevev, og fysioterapeuten kan gi gode øvelser og ikke minst viktig veiledning i hvilke øvelser som du bør gjøre, hva du bør unngå og ikke minst gi deg råd for hvordan unngå at smertene kommer. Akupunktur kan hjelpe mot generelle smerter når du er gravid. Massasjeterapi kan gi spente muskler ro og ta bort smerte.
Som pasient er det vanskelig å velge hvilken behandling som man tror kan passe. Når du kommer til oss gir vi deg en grundig undersøkelse for å finne ut hva som er årsaken til smertene dine, og hvilken behandling som kan gi best resultat i forhold til hvor du er i svangerskapet ditt.
Etter du har født hjelper vi deg med å komme igang med den beste treningen for akkurat deg. Målet er at du skal kjenne deg trygg og sterk!
Skal vi danse?
Vi ønsker at du gleder deg til å si til din partner: “Skal vi danse?” Dansing gir glede, er bra for styrke, muskler og ledd. Det er bra for koordinasjon, hjernen og ikke minst hjertet. Det kan være lurt å vente med salsatimen til etter du har født om symfysen din er vond. Om ingenting er vondt, dans i vei! Husk, smerter i seg selv ikke er farlig. Kos deg med alle de bevegelsene du liker og trives med!
Har du vondt i bekkenet, har spørsmål og hva bekkenløsning er og hva bekkenløsning ikke er, så ta kontakt med oss. Har du vondt i symfysen og opplever at ingenting du gjør gir deg bedring, ta kontakt med en kyndig behandler.
Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor, MSc avd Skøyen.
Ammeproblemer og stramt tungebånd
Siri fødte en normalvektig velskapt jente. Ammingen var et problem fra første dag. Barnet slet også med å litt flatt på ryggen, hadde tett nese hele tiden og tidvise pustestopp.
Ammeproblemer og stramt tungebånd
Siri fødte en normalvektig velskapt jente. Ammingen var et problem fra første dag. Barnet slet også med å litt flatt på ryggen, hadde tett nese hele tiden og tidvise pustestopp.
Da barnet var 4 måneder oppsøkte hun meg på klinikken. Vi fant at hun hadde et kort tungebånd. Jeg jobbet med kroppen hennes og brukte en teknikk som kalles “bodywork”. Denne teknikken brukes for å løse opp i kroppens spenninger før eller etter et tungebånd klipp (frenulotomi).
Etter bodywork behandlingen klarte barnet å amme mer avslappet. Etter noen uker ble tungebåndet klippet og det gjorte at problemene med puste-stopp opphørte. Endelig kunne barnet amme som normalt etter fem måneder, og hun virket avslappet og fornøyd.
Et av de vanligste symptomene på stramt tungebånd er ammevansker. Her er tegn på at babyen din kan ha et stramt tungebånd
Dårlig vakum ved amming
Melk renner ut av munnviken til barnet ved amming
Tygging på brystvorten
Barnet er urolig under mating/amming
Klikkelyder ved amming
Kortvarig metthetsfølelse hos barnet
Lange og/eller hyppige amminger
Dårlig vekt oppgang
Det er ikke bare babyen som kan få symptomer.
Mødre opplever ofte smerter ved amming og kan oppleve brystbetennelse, såre brystvorter, leppestiftformede brystvorter samt over eller underproduksjon av melk.
Som forelder kan du se etter disse tegnene:
Barnet er ikke istand til å plassere tungen over leppene
Barnet klarer får ikke tungen opp i ganen
«V» eller hjerteformet tunge
Vanskeligheter med å bevege tungen sideveis
Ta gjerne kontakt dersom du har et barn som sliter med amming!
Skrevet av Jamy Brye, kiropraktor avd. Skøyen
Kiropraktor Jamy har lang erfaring med tungebåndsproblematikk. Hun har jobber flere år ved en barnelege klinikk og kan evaluere pasienter i alle aldre med tungebånds relaterte plager.
Gravid og halsbrann
Silje er 28 år, gravid i uke 36 og har heldigvis ikke store plager og synes at svangerskapet har vært en fin opplevelse frem til nå. En kveld skulle hun legge seg ned for å slappe av, da kjenner hun for første gang et press og en brennende følelse i øvre del av magen.
Silje er 28 år, gravid i uke 36 og har heldigvis ikke store plager og synes at svangerskapet har vært en fin opplevelse frem til nå. En kveld skulle hun legge seg ned for å slappe av, da kjenner hun for første gang et press og en brennende følelse i øvre del av magen.
Hun synes det var ubehagelig, men tenkte at det var noe hun hadde spist og tenkte at det skulle være over neste dag. Slik ble det ikke, hun oppsøkte sin fastlege og fikk beskjed at det var halsbrann og at det var vanlig å få i siste del av svangerskapet. Da var det greit, tenkte hun, det var vanlig og det var ikke SÅ ubehagelig heller.
Brennende følelse hver gang hun hadde spist
Dagene gikk og ubehaget ble verre, hun fikk den brennende følelsen nesten hver gang etter at hun hadde spist og i hvert fall hver gang hun skulle legge seg ned for å slappe av.
Tanken på nåler fikk henne til å grøssse
En venninne hadde fortalt om akupunktur, at hun hadde hatt god effekt av behandling når hun gikk gravid med siste mann. Men Silje tenkte at det var ikke så ille, at hun måtte tåle dette, og tanken på nålene fikk henne til å grøsse, nei takk, tenkte hun.
Så kom kvalmen og sure oppstøt. Hun gruet seg til å spise og til å legge seg om natten. Det ble så ille at hun følte seg kvalm store deler av dagen og begynte å bli stresset. Hun fikk lite mat i seg, fikk barnet næringen den trengte? Sov lite, følte seg konstant sliten, var dette bra for babyen?
Dagene gikk, Silje bestemte seg for å ringe venninnen og be om kontaktinformasjonen til akupunktøren.
Besøk hos akupunktør
Dagen etter kommer Silje til meg og forteller at hun er desperat.
Vi tok en prat rundt maten hun spiste, om stressnivå og andre relevante detaljer for å kunne danne meg et bilde av hennes situasjon og gi riktig behandling. Hun fikk behandling 2 ganger den første uken.
Takknemlig for at hun turte å ta kontakt
Silje sier hun er takknemlig for at hun fikk høre om oss på Bekken og Barn, om akupunktur og halsbrann, og at hun faktisk tok steget for å få seg en time. Hun føler at hun burde ha gjort det før det ble så ille, at hun kunne ha hatt det bedre før, men er allikevel glad for at hun turte å gjøre det.
Mer om halsbrann og akupunktur
Mange gravide utvikler halsbrannsymptomer, det kan skje når som helst, men oftest i tredje trimester.
Årsaker
Under graviditeten skilles det ut hormonet progesteron i større mengder, noe som får klaffen mellom spiserøret og magesekken til å slappe av. Det som skjer, er at magesyren renner bakover i spiserøret. Irritasjonen fra magesyren er det som forårsaker den brennende følelsen i brystet og de andre karakteristiske symptomer.
Andre årsaker til halsbrann under graviditet, særlig under tredje trimester, er at mens babyen vokser utvides livmoren, som igjen legger press på magen og andre indre organer. Dette trykket kan også tvinge magesyre og mat tilbake i spiserøret.
Brennende følelse i spiserøret
Uansett årsak, beskrives ubehaget:
som en brennende følelse i spiserøret
sur smak,
sure oppstøt
raping
oppblåsthet
kvalme
Hva gjør akupunktur for deg som lider av halsbrann?
Akupunktøren vil stille deg noen spørsmål om kosthold, hva du spiser og når på dagen, det kan nemlig ha noe å si i alvorlighetsgrad av symptomene. For eksempel spiser du ekstremt mye hot/spicy mat vil sannsynligvis akupunktøren be deg om å spise mindre av det eller kutte det helt i en liten periode mens behandlingen foregår.
Hvor settes nålene?
Og når det kommer til nålene, blir disse satt hovedsakelig i hendene, arm, panne og føtter. Kombinasjon av disse vil kunne gjøre noe med trykket i spiserøret, senke magesyren og på denne måten lindre symptomene.
Akupunktur er en trygg behandlingsform å bruke under graviditeten og har blitt brukt for å behandle halsbrann i hundrevis av år.
Husk å finne en akupunktør med solid utdanning, alle medlemmer av Akupunkturforeningen har det.
Andre ting du kan gjøre for å redusere plagene ved halsbrann
Unngå såkalt «halsbrann-mat» som:
Koffein
Krydret, hot/spicy mat
Tomater
Fet og fet mat
Sjokolade
Kullsyreholdige drikker
Prøv å bruke ingefær i mat og/eller te.
Spis mange og mindre måltider i løpet av dagen
Unngå å spise 3 timer før du legger deg på kvelden.
Løft hodet og overkroppen når du skal sove.
Pass på holdningen din. Sitt rett mens du er våken for å redusere trykket på magen.
Bruk komfortable, løse klær som ikke strammer rundt magen.
Blogginnlegg skrevet av Akupunktør Pia Ibanez, på Bekken og Barn avd Skøyen.
Gravid og vondt i ryggen
“Jeg er gravid og har vondt i ryggen! Det gjør vondt å snu meg i sengen og det er vondt å reise meg opp. På kvelden er jeg kjempesliten og orker bare å ligge i sofaen. Og det er også vondt! Nå er jeg redd for dette ikke skal gå over, og jeg tenker med gru på hvordan det skal bli etter jeg har født. Nå ønsker jeg bare en sjekk fordi jeg lurer på om det er noe som helst jeg kan gjøre bare for å bli litt bedre.”
Gravid og vondt i ryggen? Da er du ikke alene. 9 av 10 plages med ryggsmerter i graviditeten.
“Jeg er gravid og har vondt i ryggen! Det gjør vondt å snu meg i sengen og det er vondt å reise meg opp. På kvelden er jeg kjempesliten og orker bare å ligge i sofaen. Og det er også vondt! Nå er jeg redd for dette ikke skal gå over, og jeg tenker med gru på hvordan det skal bli etter jeg har født. Nå ønsker jeg bare en sjekk fordi jeg lurer på om det er noe som helst jeg kan gjøre bare for å bli litt bedre.”
Camilla hadde slitt med ryggplager før hun ble gravid og var egentlig ganske engstelig for hvordan ryggen skulle tåle graviditeten. Heldigvis opplevde hun som mange andre, behandling kan hjelpe!
Da jeg undersøkte Camilla hadde hun et skikkelig låst bekken på høyre side. Dette ga henne ryggsmerter, ikke bekkensmerter. Hun var låst mellom skulderbladene og hadde slitt mye med nakkespenninger før hun ble gravid. Camilla fikk kiropraktorbehandling på de låste leddene. Fysioterapeuten hos oss undersøkte henne og ga henne noen fine øvelser som hun kunne gjøre uten at hun fikk vondt. I tillegg fikk hun noen timer med gravidmassasje. Det ble spesielt de stive skuldrene og nakken hennes glad for. Etter to uker med intensiv behandling opplevde hun å kunne snu seg i sengen uten å få vondt, hun sov bedre og ikke minst, hun var ikke redd for smertene lengre! Hun opplevde å bli 80% bedre og var strålende fornøyd. Hun var fremdeles sliten på kveldene, og hadde innsett at hun faktisk måtte ta det litt mer med ro enn vanlig.
Det er stor sjanse for at du får ditt aller første møte med ryggplager under graviditeten. Har du slitt med ryggen eller nakken tidligere er du kanskje engstelig for hva som kan komme til å skje i løpet av svangerskapet. Jeg møter stadig kvinner som sier ting som: Jeg har vært redd for å bli gravid fordi jeg har hatt så mye vondt i ryggen eller Jeg tør ikke å tenke på hvordan bekkenet mitt vil være etter at jeg har født? Heldigvis kan behandling hjelpe!
Blir du også møtt med kommentarer som: Det er bare å holde ut, smertene kan være grusomme, men de forsvinner med en gang du har født. Eller: Det er ingenting å gjøre, det er ingen behandling som hjelper mot bekkenplager. Det er ikke alltid du skal høre på rådene du får. Det er mye som kan hjelpe deg ha en litt bedre hverdag. Har du litt mindre vondt, klarer du kanskje å bevege deg litt mere, det er bra for musklene dine, og litt mindre smerter gjøre ofte at du sover bedre. Dermed er du plutselig inne i en sirkel!
Dersom du føler deg fin og har det bra, er det mye lettere å kjenne på den gleden graviditeten kan gi deg. Glede er helsebringende, i motsetning til redsel og usikkerhet, som hvis de tar overhånd kan komme til å forverre plagene dine.
Når jeg påstår at mange kvinner har sitt første «møte med ryggen» i svangerskapet, tenker jeg at ryggen mesteparten av livet bare er der, uten å gjøre et stort nummer av seg. Den fungerer fint uten at du trenger å tenke noe særlig på den, såfremt man ikke har plagsomme rygglidelser. Men med graviditeten kommer det forandringer i kroppen som man skal ha sterk rygg for å tåle, og da er det viktig å forstå at det finnes måter å begrense ryggsmertene på. Slik at man ikke møter veggen selv om man møter ryggen for første gang.
Opplever du akutte smerter, som at ryggen låser seg og du ikke klarer å gå et eneste lite skritt uten at det er som om du får knivstikk i ryggen, bør du oppsøke hjelp.
Litt vondt er som regel greit og en naturlig del av livet. Det går som regel over og er ikke skadelig. En av mine aller første pasienter, en mann på nesten 90 år sa: ”Jeg er så glad for hver dag jeg våkner og kjenner at jeg har vondt i ryggen. Da vet jeg med sikkerhet at jeg fremdeles lever”.
Men litt vondt over lang tid kan bli en ny normaltilstand. Fortsetter du å ignorere smertene i håp om at de skal forsvinne i morgen, kan et beskjedent besvær vokse til et vesentlig problem. Oppsøk for all del hjelp før det lille problemet blir til en stor plage! Det er som når et bittelite hull i en tann blir et stort krater som trenger en dyr rotfylling dersom du venter for lenge med å reagere. Forskjellen er at en tann kan repareres eller byttes ut. Slik er det dessverre ikke med delene i ryggsøylen.
Er du gravid og har vondt i ryggen er du ikke alene. Studier viser at opp til 90 % av alle opplever vondt i ryggen i løpet av de ni månedene de er gravide.
Det er liten tvil om at ryggsmerter i svangerskapet påvirker livskvaliteten din. Det er ofte først når man oppdager hva man ikke klarer å gjøre at an oppdager hva livskvalitet faktisk er. Plutselig kan det å kunne gå en liten tur bli forbundet med en enorm følelse av glede og lykke.
Forskere har registrert hva vondt i ryggen, bekkensmerter og bekkenløsning kan føre til for gravide.
Du sover ofte dårligere
De blir lettere deprimerte
De får oftere depresjoner etter svangerskapet
De spiser for mye smertestillende medisiner
De kan få problemer med å fungere i jobb
De kan ha problemer med å gjøre husarbeid
De kan ha vansker med å leke med det barnet eller de barna de allerede har
De får oftere vondt når de har sex
De har problemer med å delta i sosiale aktiviteter
Du opplever frykt for å bevege seg når du opplever bekken- eller ryggsmerter, frykten påvirker gangmønsteret og fører ofte til enda større smerter og feilbelastning.
Overraskende mange har store smerter mellom skulderbladene.
Det finnes både behandlinger og andre handlinger som kan utgjøre en forskjell, nøl ikke med å oppsøke hjelp!
Men det finnes en annen god hjelper, en annen behandler, som det er lett å glemme. En som kanskje ikke har den lange utdannelsen som spesialistene har, men som har lenger ansiennitet når det gjelder akkurat den situasjonen du befinner deg i.
Nemlig deg selv.
Vi hjelper deg så gjerne til å finne ut hva du selv kan gjøre for å få et best mulig svangerskap med ryggen din!
Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen kiropraktor avd. Skøyen
Trening etter keisersnitt
Har du født ved hjelp av keisersnitt? Da er det vanlig å lure på når og hvordan du kan begynne å trene igjen og hva du kan trene. Det finnes ikke et fasitsvar på dette, men det er noen retningslinjer du bør følge.
Trening etter keisernsitt
Har du født ved hjelp av keisersnitt? Da er det vanlig å lure på når og hvordan du kan begynne å trene igjen og hva du kan trene. Det finnes ikke et fasitsvar på dette, men det er noen retningslinjer du bør følge.
De første 6-8 ukene handler det om å gjøre kroppen klar for mer aktivitet og trening igjen. Kroppen har vær igjennom et svangerskap og en operasjon, og det er viktig å gi den tid til å hente seg inn igjen. Tenk på den første tiden som en tid for å bli kjent med kroppen din igjen, og som en forberedelse til treningen du ønsker å komme tilbake til. Vær tålmodig!
Pust etter keisersnitt
Særlig den første tiden bør du rette litt ekstra oppmerksomhet til pusten din. Dette da sårsmerte og lite bevegelse kan føre til en mer overfladisk pust. Et eksempel på en pusteøvelse er å legge hendene dine på nedre del av magen, og kjenne at den beveger seg utover når du puster dypt inn. Pust rolig ut og kjenn at magen beveger seg innover. Gjenta dette gjerne opptil 10 ganger. Dype pust kan også fremme generell avspenning i kroppen.
Bevegelse etter keisernsitt
De første ukene handler det mye om å komme i gang med bevegelse. Kortere gå- og trilleturer, som du etter hvert kan øke lengden på. Prøv å unngå de bratteste bakkene med vogn i starten.
Øvelser etter keisersnitt
Operasjonssåret skal ikke utsettes for tung belastning de første seks ukene. En tommelfingerregel er å ikke løfte tyngre enn barnets vekt. Direkte trening av de rette magemusklene, som ved sit-ups-bevegelse, er ikke anbefalt før etter 12 uker. Dette da bindevevshinnen mellom magemusklene har blitt snittet og sydd sammen igjen under keisersnittet.
Øvelser det kan være fint å starte opp med er øvelser for å åpne opp i fremsiden av kroppen, særlig magen. Øvelser for å aktivere og styrke muskulatur på baksiden av kroppen, som rygg- og setemuskulatur. Samt aktiveringsøvelser av magemuskulatur. Husk at du ikke skal kjenne smerte ved utførelse av øvelser.
Bekkenbunnstrening etter keisersnitt
Bekkenbunnstrening er også viktig å utføre i etterkant av keisersnitt. Dette da du gjennom svangerskapet har hatt et økt press på bekkenbunnsmuskulaturen. I tillegg til at bekkenbunnsmuskulaturen blir påvirket av hormonelle endringer.
Individuell tilpasning av trening etter keisersnitt
Det er viktig å huske at alle kropper er forskjellig. Alle har ulikt utgangspunkt og ulike forutsetninger. Det finnes derfor ikke én oppskrift som passer for alle. Type øvelser og antall repetisjoner vil variere fra kvinne til kvinne. Det er viktig med en individuell tilpasning, til din kropp og dine behov. Ta kontakt, så kan vi sammen finne øvelser som passer for akkurat deg!
Skrevet av Ane Karlsen, fysioterapeut Bekken og Barn avd. Skøyen
Sengevæting- hva kan hjelpe?
Å våkne av at det er kaldt og vått i sengen, igjen. Å stå opp for å skifte laken, igjen. Dynen er våt og må byttes, igjen. Sengetøyet vaskes, igjen. Barnet ditt vil ikke sove over hos venner, og føler seg annerledes. Hva gjør du som mor og far?
Å våkne av at det er kaldt og vått i sengen, igjen. Å stå opp for å skifte laken, igjen. Dynen er våt og må byttes, igjen. Sengetøyet vaskes, igjen. Barnet ditt vil ikke sove over hos venner, og føler seg annerledes. Hva gjør du som mor og far?
nurese definert som ufrivillig eller utilsiktet vannlating om natten eller på dagen. Fordi de fleste tilfellene skjer på natten, er det kjent som sengevæting. Barn blir som regel tørre om natten før de blir fem år. Det er først etter femårsalder at man bruker enurese begrepet. Ved femårsalder er det mellom 15-20% som fortsatt tisser på seg om natten. Litt overraskende for mange er at 2% fortsetter å væte sengen som voksne.
Enurese deles inn i to hovedformer:
Primær enurese: Dette betyr at barnet ditt aldri har vært helt tørt
Sekundær enurese: Dette betyr at barnet ditt har vært tørt i en periode, for så å begynne å tisse på seg igjen.
Enurese kan ha forskjellige årsaker:
Fysiske problemer, som for eksempel en ustabil blære som tømmer seg før den er full
Nevrologiske problemer som gjør det vanskelig for barnet å kontrollere blæren
At barnet ikke klarer å våkne når blæren fylles opp
Stress- både fysisk og psykisk
Hormonelle problemer
Arv er også viktig. Hvis en av foreldrene tisset i sengen som barn, er det en god sjanse for at barnet vil gjøre det. Dersom begge foreldrene har historie med sengevæting øker risikoen enda mer.
Praktiske tips og råd til foreldre:
Begrens hva barnet drikker før leggetid.
Vekk barnet ditt og følg det på toalettet rett før du skal legge deg selv.
Installer et nattlys i tilfelle barnet ditt er redd for å stå opp og gå på toalettet i mørket.
Mange barn har dårlig tid når de skal på do. Hjelp barnet med å ta seg god tid når det er på do. Det er viktig at de sitter ned og tømmer blæren ordentlig. Klarer barnet ditt å tømme blæren skikkelig? Det kan du teste ved at de prøver å tisse en gang til etter et minutt eller to etter at de selv føler at de er ferdig med å tisse.
Barn kan også være forstoppet, og det er viktig å undersøke og behandle dette. Har barnet bremsespor i trusen? Det er et sikkert tegn på forstoppelse. Omlegging av kosten er viktig for å få et godt og varig resultat med forstoppelse.
Dagbøker med belønning har blitt mye brukt, som eksemplevis en gullstjerne for en tørr natt. Det er viktig å opptre støttende og oppmuntrende. Barnet må ikke få følelsen av å bli straffet dersom hun eller han er uheldig.
Mange barn kvier seg for å sove borte. Dersom man bruker sovepose når barnet skal ligge over hos venner, så kan bleien gjemmes i soveposen når de står opp om morgenen. Dette kan være det som skal til for at barnet ditt tør å ligge over hos andre.
Det er slitsomt å vaske sengetøy hele tiden. Et tips er å ha 2 dyner slik at barnet ditt kan skifte dyne om natten om det blir kaldt. På ikea kan man kjøpe “tisselaken”. Da kan barnet ta bort dette selv i løpet av natten dersom det blir vått og kaldt. Da slipper barnet å stå opp for å skifte på sengen.
Behandlingsalternativer:
Det finnes flere behandlingsmetoder, avhengig av hva som er årsaken til sengevætingen. Først må man utelukke sykdom, og tillegg må barnet være motivert for behandling. Man venter gjerne lenge før medisinsk behandling blir gitt, og først etter ikke-medisinske tiltak er forsøkt.
Alarmmatte
Hvis barnet sover tungt, har man lenge anbefalt alarmmatte. Minialarm i trusen er også en mulighet, og er lettere å bruke. Ved hjelp av vibrasjon og lyd er det meningen at barnet ditt skal lære å koble lyden med følelsen av å måtte tisse. Etter en stund med øving er det meningen at barnet skal våkne før det er for sent.Kiropraktikk
Kiropraktisk undersøkelse og behandlingen fokuserer på å løsne opp i spenninger og låsninger i ryggen og bekkenet ved hjelp av ledd og bløtvevsbehandling, for å påvirke nerve, muskel og skjelettsystemet. Når kiropraktisk behandling hjelper, så hjelper det raskt. “Nå hører hjernen min at jeg skal tisse, og da våkner jeg når jeg skal på da” sa en gutt på 9 år etter noen behandlinger. Vi vet ikke helt hvorfor behandlingen hjelper. Låsninger i ryggen kan forstyrre kommunikasjonen mellom hjernen og kroppen, og behandling kan gjøre at kroppen rett og slett fungerer bedre og klarer å utføre de oppgavene den er laget for på en bedre måte. Har man gått med låsninger lenge får man ofte svakere stabiliseringsmuskulatur. Disse barna kan få god effekt av øvelser-gjerne et program satt opp av en barnefysioterapeut.Osteopati
Osteopatisk behandling fokuserer på å normalisere sirkulasjonen av blod og lymfe i magen. I tillegg er det viktig å balansere det autonome nervesystemet som påvirker organene. Osteopaten vil også forsøke å redusere spenninger i muskulatur og bindevev, samt og optimalsisere bevegelsene i ryggsøylen, bekkenet og hoftene.Akupunktur
Det er også vanlig å oppsøke akupunktør for å få hjelp for sengevæting. Akupunktur er en flere tusen år gammel behandlingsform som bruker tynne nåler til å stimulerer ulike punkter for å gjenopprette balansen i kroppen.Medisiner
Det vanligste legemidlet som brukes mot sengevæting er desmopressin. Den virker på lignende måte som et naturlig hormon i kroppen. Hormonet virker slik at urinen blir mer konsentrert, og at mengden urin blir mindre. Den må derimot tas over lang tid, og mange får tilbakefall når de slutter. Noen barn med sengevæting blir behandlet med antidepressiva, men dette kan gi andre uønskede bivirkninger.
Det kan være mange grunner til at barnet ditt tisser på seg om natten. Selvom man ikke alltid vet årsaken, er det mange ulike behandlingsalternativer. Våre terapeuter har mye erfaring og kompetanse. Sammen ønsker vi å hjelpe ditt barn. Husk at det er trygt, og at de fleste barn synes det er godt, å få behandling hos oss.
Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, Kiropraktor, DC, MSc, Spes. i barne, og ungdomskiropraktikk, avd. Skøyen
Derfor må vi bevare ABC klinikken!
ABC-enheten er Norges mest kjente fødested for naturlige fødsler. Dette er en jordmorstyrt enhet hvor svangerskapsoppfølging, fødsel og barseltid foregår på samme sted, med samme personale – også kjent som helhetlig omsorg og kontinuitet
Fødsel på ABC enheten, kanskje mitt livs beste opplevelse.
ABC-enheten er Norges mest kjente fødested for naturlige fødsler. Dette er en jordmorstyrt enhet hvor svangerskapsoppfølging, fødsel og barseltid foregår på samme sted, med samme personale – også kjent som helhetlig omsorg og kontinuitet.
I tillegg har jordmødrene som jobbe på ABC-enheten, en fysiologisk tilnærming til fødsler med minst mulig inngrep. Der har tusenvis av fornøyde familier hatt en positiv opplevelse før, under og etter fødsel. Alle som ønsker en naturlig fødsel i rolige omgivelser burde da få muligheten til dette? Nå har OUS heller besluttet å legge ned dette fantastiske fødetilbudet.
Takket være ABC klinikken
Takket være ABC klinikken fikk jeg oppleve å føde i de omgivelsene jeg hadde ønsket meg. Som andregangsfødende var jeg lykkelig for å få plass på ABC. Mitt første møte med enheten var en privat omvisning sammen med jordmor. Hele oppsettet og stemning ga meg en ro i kroppen og fikk meg til å føle at jeg var i trygge hender. Alle kontroller ble gjort av samme jordmor og det føltes så bra å kunne snakke ut om mine forventninger og erfaring fra tidligere fødsel.
Mottagelsen
To dager etter termindato kom riene, de startet rolig på kvelden og ble raskt hyppigere og hyppigere. Ved midnatt hadde jeg sterke og hyppige rier hvert tredje minutt. Jeg var likevel litt usikker på om det var for tidlig å komme til sykehuset. Jeg ringte ABC og snakket med en av jordmødrene. Siden jeg var andregangsfødende ba hun meg komme ned. Hun kunne bekrefte at de hadde tre ledige rom på og at jeg kunne overnatte der hvis jeg skulle komme for tidlig. For en lettelse!
Midt i koronatiden
Vi kjørte ned og det var en ubehagelig biltur. Dette var midt i koronatiden og vi måtte gjennom sikkerhets teltet med diverse spørsmål og antibac og måtte ha på munnbind. Kroppen min følte seg ikke spesielt trygg og jeg kjente hvordan riene ble mindre kraftige.
På plass på rommet
Da mannen min og jeg ankom ABC ble vi tatt godt imot. Jeg fikk komme inn på rommet mitt og det var som et hjemmekoselig hotellrom med et stort badekar plassert ved siden av sengen. Det var dempet belysning og et avslappende sted å være. Likevel var riene nesten borte og jeg følte meg litt dum som hadde kommet. Klokken var ett på natten og jeg fikk legge meg ned for å sove.
En lettelse å se en jordmor jeg kjente
Neste morgen møtte jeg jordmoren som jeg hadde hatt oppfølging med under svangerskapet. Det var en stor lettelse for meg og se henne. Hun ga meg modningsakupunktur på rommet og jeg kjente hvordan det ga ro i kroppen. Mannen min fikk være med på hele opplevelsen. Etter akupunkturen kunne vi ha tid for oss selv. Han fikk ta på meg og stimulerte brystvortene mine. Jeg kjente meg varm, trygg og ivaretatt. På papiret har jeg lest og vet mye om oksytosin hormonet relatert til fødsel, men det var veldig spesielt å få oppleve dette.
Ivaretatt og støttet
Plutselig kjente jeg riene komme sterkere tilbake, det var smertefullt, men en god form for smerte. Det å føle meg så ivaretatt og støttet, være så nær målet og å vite hva som skal komme på andre siden var en kraftfull opplevelse.
En god fødsel
De neste tre timene besto av pusteteknikker, kombinasjon av posisjoner og badekar. Det var både smertefullt og godt på en gang. For mange er det vanskelig å tro på at en fødsel kan oppleves som en godt, men for meg var dette tilfelle.
Mitt livs beste opplevelse
Det å kunne føde i rolige omgivelser var helt vesentlig for å få denne opplevelsen. Vår datter kom til verden 19.30 den 4 Oktober 2020. Hun ble født i badekar mellom meg og mannen min og jeg fikk selv kjenne hode hennes og være med på å kjenne når hun kom ut. Det var en helt vill opplevelse som også skapte mer nærhet og kjærlighet mellom meg og mannen min. Det er kanskje mitt livs beste opplevelse og jeg er evig takknemlig for ABC enheten som ga meg denne muligheten.
Alle fortjener muligheten til å oppleve en god fødsel
I ettertid har jeg flere ganger tenkt at alle fortjener å få muligheten til å oppleve en fødsel som dette. Selvsagt er det ikke alltid mulig grunnet underliggende sykdom eller problematikk i svangerskapet, MEN hver eneste frisk kvinne med et problemfritt svangerskap burde ihvertfall få muligheten til å velge en naturlig fødsel i rolige, omgivelser hvis de ønsker dette.
Til fordel for samfunnet
Forskning viser også at en positiv fødsel og oppfølging etterpå kan ha stor innvirkning på tilværelse for nye foreldre og kan forebygge fødselsdepresjoner som vil være en stor fordel for samfunnet. Det er behov for mer kunnskap om hva som foregår på ABC og hvilken positiv påvirkning enheten har både for de fødende, familiene, jordmødrene og samfunnet.
Dette er en enhet som MÅ bevares.
For å stå opp for ABC enheten , fremtidens fødende og familier kan du gi din stemme ved å signere her.
Skrevet av kiropraktor Elisabeth Berg Cooper
Hvordan puste deg til et bedre liv
Bedre pust vil gi en vil gi deg en lettere hverdag! Hodepine, stress, smerter i nakken, høye skuldre kan være tegn på at du kan få det bedre ved å sette pusten din litt mer i fokus.
Hvordan du puster påvirker hele deg.
Bedre pust vil gi en vil gi deg en lettere hverdag! Hodepine, stress, smerter i nakken, høye skuldre kan være tegn på at du kan få det bedre ved å sette pusten din litt mer i fokus.
Hva kan være tegn på at du trenger å jobbe med pusten?
at du plutselig får behov for å trekke pusten
at du har vondt i hodet
at du sliter med vondt i nakken
eller har vondt mellom skulderbladene
at du har en kropp som ikke faller til ro på kvelden
at magen din er nervøs
Opplever du noe av dette kan det være tegn på at du kan få det bedre ved å jobbe med pustemønsteret ditt.
Du trenger pusten for å leve.
Pusten din er som mat til cellene. Du er avhengig av at pusten din leverer næringen til cellene dine. Når cellene dine får næring, har resten av kroppen din det bedre.
Pusten er en automatisk funksjon i kroppen, med den er også viljestyrt. Pusten din påvirkes av spenninger og stress i kroppen og livet.
Puster du godt?
Her ser du hvordan pusten din beveger ribbekassen og hvordan pustemuskelen hjelper deg å puste.
Prøv denne øvelsen:
Start med å holde hendene rett under bh kanten. Dersom du er en mann, så kan du holde hendene dine rett under der brystmuskelen din stopper.
Trykk lett inn som om du har en ballong mellom hendene,
Pust inn gjennom nesen. Det skal kjenne ut som om du puster helt ned i hendene dine, som fremdeles holder rundt brystkassen. Det kan gjerne ta noen pusterunder før hodet og kropp samarbeider. Ikke gi opp, du klarer det!
Slipp pusten ut gjennom munnen sakte. La den sige ut som om du har en ballong som du slipper taket i.
Gjenta 5 ganger.
Dersom du begynner å se stjerner eller blir litt lett i hodet så er dette helt normalt. Bare ta en liten pause før du tar en ny runde.
Når skal du gjøre øvelsen?
Gjør gjerne øvelsen når du kjenner at stresset gjør at skuldrene begynner å krype opp mot ørene.
Eller som en god start på dagen!
Eller, for å roe deg ned når du har lagt deg ned for å sove.
Det kan kjennes veldig forskjellig å gjøre øvelsen liggende på rygg, når du sitter eller når du står. Det kan være at du synes det er best å starte ryggliggende med øvelsen, får du gjør den sittende og stående.
Lek med øvelsen! Kanskje blir øvelsen favoritten blir på bussen hjem fra jobb? Kanskje du får en ekstra god start på dagen når du våkner tidlig av barn og dere har en liten kosestund i sofaen om morgenen?
Ekstra tips:
Når du begynner å bli en racer på innpust og utpust, kan du legge til noen gode utfordringer.
slipp kjeven
slipp nakken
slipp skuldrene
slipp mellom skulderbladene
slipp mellom øyenbrynene
slipp i magen
slipp hendene
slipp knærne
Denne pusten er det mange som også kaller en “diafragmatisk pust.”
Synes du øvelsene er vanskelige? Merker du plutselig at du har holdt pusten og må ta et ekstra dypt pustedrag? Gjesper du ofte uten at du er trøtt? Da kan det godt hende at du trenger en time hos en osteopat. Vi er spesielt opptatt av å løsne opp i spenninger i alle musklene som du trenger for å puste godt.
Vi hjelper deg så gjerne!
Bedre pust =bedre liv.
Skrevet av osteopat Irina Sofie Johansson avd. Skøyen
Bestill time for en undersøkelse
Derfor kan behandling hos kiropraktor være forberedende til fødsel
Er det mer enn smertelindring kiropraktikk kan hjelpe deg med når du er gravid? At du kan få god hjelp av kiropraktorbehandling når du er gravid er de fleste klar over. De fleste gravide føler bedring etter behandling.
Kan kiropraktikk hjelpe kroppen din til en bedre fødsel?
Er det mer enn smertelindring kiropraktikk kan hjelpe deg med når du er gravid? At du kan få god hjelp av kiropraktorbehandling når du er gravid er de fleste klar over. De fleste gravide føler bedring etter behandling. Men, er det mer enn smertelindring vi kan hjelpe med?
Forskere har sett på effekten av kiropraktorbehandling på bekkenbunnen. Bekkenbunnen er viktig spesielt viktig under selve fødselen. De fant at en kiropraktisk behandling påvirker bekkenbunnen positivt. Her går vi i litt mer detalj.
Kort forklart så kan redusert bevegelse i bekkenledd og ryggsøylen ha en direkte påvirkning på hvordan hjerner kommuniserer med resten av kroppen vår, spesielt med muskulaturen. Nedsatt beveglese i ledd og bekkenlåsninger kan påvirke kraft og funksjon i kjernemuskulatur, sete og bekkenbunn.
Først og fremst er målet med behandling at du skal føle deg bedre i hverdagen og ha en god livskvalitet. Har du litt mindre smerter, blir det som regel letter å bevege seg, søvnen blir gjerne bedre, og kroppen din kommer inn i en god sirkel. Derfor er det ekstra spennende å se på hvilke positive endringer behandling kan ha på bekkenet og bekkenbunn som er med på å forberede kroppen til en naturlig fødsel.
Bekkenbunnsmuskulaturen er kjent for å ha en stor og viktig rolle under graviditet fødsel og tiden etter.
En tidligere studie har sett på effekten av behandling hos kiropraktor i graviditeten og viser at justering i korsryggen og bekkenet kan ha en positiv innvirkning på funksjon i bekkenbunn. Dette vil være en stor fordel under og etter fødsel fordi muskulaturen i bekkenet er avhengig av å kunne slappe av for å deretter stramme seg for at babyen skal komme seg effektivt gjennom fødekanalen under en vaginal fødsel.
Dette er en av de første studiene som ser på denne sammenhengen med god funksjon i ryggsøylen og aktivering av bekkenbunn og kjernemuskulatur. Vi synes dette er utrolig spennende og den er med på å bekrefte noe vi ser daglig i klinikken. Vi behøver selvsagt masse mer forskning! Men, dette er et steg på vei.
Har du vondt i bekkenet eller trenger hjelp, så undersøker vi deg gjerne. Vi kan finne ut hvilken behandling som kan hjelpe deg, gi deg treningsråd og øvelser, og selvfølgelig behandle bekkenlåsningene dine.
Skrevet av Elisabeth Berg Cooper, bekken og barn avd. Skøyen og Storo.
Bekkenskolen 2022
Bekkenskolen er et nettkurs for deg som er gravid og ønsker et best mulig svangerskap. Få råd, tips og øvelser for en best mulig graviditet!
Få råd, tips og øvelser for en best mulig graviditet!
En god graviditet tilrettlegger for en bedre fødsel.
Bekkenskolen er nettkurs for deg som er gravid og ønsker et best mulig svangerskap. Både for deg og bekkenet ditt. Kurset er laget av fysioterapeuter og kiropraktorer med spesialkompetanse og lang erfaring med behandling av gravide.
Svangerskapskurset inneholder
Råd og tips.
Hvordan forebygge plager i muskel og skjelettsystemet.
Kunnskap og forståelse av bekkenet når du er gravid.
Treningstips og råd for deg som er gravid.
Hva du bør unngå når du er gravid.
Øvelser for deg som vil forebygge.
Øvelser for deg som har fått vondt i bekkenet eller andre steder.
Når er det lurt å oppsøke behandling
BONUS: hvordan massere din gravide kjæreste!
De siste 15 årene har vi bygget oss enormt med erfaring, og vi vet hva gravide lurer på når det kommer til rygg og bekken. I dette kurset får du svar på alle de vanlige spørsmålene om rygg og bekkenet i svangerskapet, og ikke minst hva du kan gjøre selv for å forebygge vondt i bekkenet når du er gravid.
Mange av de som kommer til oss er gravide og engstelige for hva som skal skje med bekkenet i svangerskapet. Mange har hatt vondt tidligere, og en del har sitt aller første møte med ryggen og bekkenet når de er gravide. Etter dette kurset vil du bli trygg på ryggen din når du er gravid. Du vil ha får gode råd som du kan bruke i hverdagen din.
Øvelser for gravide
I kurset finner du mange fine øvelser du kan gjøre når du er gravid. Våre fysioterapeuter har lang erfaring med hvilke ønsker som passer for deg som er gravid. Her får du øvelser du kan ta om du har vondt i bekkenet, sliter med bekkenløsning problematikk, eller har vondt i ryggen og er gravid. Ta kurset og lær deg fine øvelser når du er gravid.
Trening for gravide
I dette svangerskapskurset får du tips og råd om trening. Du får den kunnskapen du trenger for kunne trene trygt i svangerskapet
Bekkenløsning eller bekkenlåsning?
Har du fått svangerskapsrelaterte bekkenplager kan du trygt ta Bekkenskolen. Her får du fine gode øvelser for deg som har vondt i bekkenet, symfysen eller i halebeinet. Du får både gode tøyeøvelser og forebyggende øvelser. Du får råd og tips til hvordan du kan hjelpe deg selv til en bedre hverdag.
Råd for deg som er gravid
I nettkurset Bekkenskolen får du mange praktiske råd for hverdagen din. Kvaliteten på aller bevegelsene du gjør i hverdagen er viktig. Det er mye god trening i hverdag bevegelsene når du er gravid. Har du vondt i bekkenet, er plaget med vond bekkenløsning, eller tilbakevendende bekkenløsning så er det lurt på justere litt å hvordan du går, står og beveger deg. Hvordan best mulig komme seg opp av en stol og ikke minst ut av sengen.
Tips for deg som gravid.
I kurset går vi igjennom hvordan du kan bruke hjelpemidler når du er gravid. Som hvordan bruke en god gravidpute, et bekkenbelte for gravide og andre relevante ting. Vi har også tis for deg som sliter med bekkenløsning, bekkenlåsning eller graviditetsrelaterte bekkenplager.
Ta Bekken Skolen og få tips og råd.
Trenger jeg behandling?
Det er det mange av våre gravide som lurer på.
Hva skjer egentlig dersom jeg skal få behandling, og ikke minst-hvilken behandling kan være rett for meg?I bekkenskolen får du svar på vanlige spørsmål om behandling i graviditeten. Mange trenger kun noen forebyggende råd og øvelser for å forebygge eller lindre plager, andre trenger behandling, enten fysioterapi, kiropraktorbehandling, osteopat svangerskapsmassasje eller akupunktur. Trenger du behandling hjelper vi deg gjerne med å finne riktig terapeut.
Akupunktur og kroniske smerter
Maria hadde hatt mange år med kroniske smerter i ryggen, med gode og dårlige perioder. Det hadde vært en fin høst og når snøen kom gledet hun seg til å ta noen turer på ski. Men tidlig i januar kom smertene tilbake og planene om hyttekos og skigåing falt i grus.
Kroniske smerter og akupunktur
Maria hadde hatt mange år med kroniske smerter i ryggen, med gode og dårlige perioder. Det hadde vært en fin høst og når snøen kom gledet hun seg til å ta noen turer på ski. Men tidlig i januar kom smertene tilbake og planene om hyttekos og skigåing falt i grus.
Hun var lei av å ta smertestillende som hjalp av og til, hun var lei av å måtte være hjemme fra jobben i noen perioder, uten håp.
Maria ble tipset til å oppsøke akupunktur. Det gjorde hun, hun følte at hun hadde ingenting å tape. Hun ble overrasket av at ingen hadde sagt noe om at det fantes alternativer til såkalte «håpløse» caser, at legen etter så mange år med antiinflammatoriske medisiner som gikk utover magen ikke hadde sagt noe om akupunktur. Maria gleder seg til å kunne gå på ski, igjen.
Kroniske smerter er dessverre mer vanlige enn vi tror. Rundt 3 av 10 voksne (30 %) oppgir at de har langvarig smerte. Definisjon av kronisk smerte er vedvarende, eller stadig tilbakevendende smerte med varighet på tre måneder eller mer. Det kan være snakk om smerte som er til stede hele tiden, eller som kommer og går.
Smerte er en viktig årsak til langtidssykefravær og uførhet og derfor viktig å gjøre noe med.
To hovedtyper langvarig smerte:
Nevropatisk smerte: skyldes skade i nervesystemet, som f.eks. ved fysisk traume, hjerneslag, senskader etter cellegiftbehandling osv.
Nosiseptiv, eller inflammatorisk smerte: skyldes skader eller sykdom i vev som f.eks. leddgikt, betennelse i muskulatur, artrose osv.
Langvarige smerter kan føre til psykiske plager. Smertene er gjerne fulgt av depresjon og kan føre til symptomer som slitenhet, fordøyelsesproblemer og søvnforstyrrelser. Studier viser at forekomsten av langvarig smerte øker med alder og det er flere kvinner enn menn som er rammet. Både arv og miljø kan ha betydning.
Flere kvinner enn menn rammes
Langvarig smerte er mer utbredt blant kvinner enn menn (Fillingim, 2009; Steingrimsdottir, 2017). Kjønnsforskjellene er moderate når det gjelder smerte generelt, men betydelig større for smerter som er utbredt flere steder i kroppen (Mansfield, 2016)
Forskjellen mellom kjønnene gjenspeiles også i uførestatistikken der mer enn dobbelt så mange kvinner som menn har muskel- eller skjelettsykdom som hoveddiagnose (NAV.no). For slike sykdommer er som regel smerte det viktigste og enkelte ganger det eneste symptomet.
Typiske kroniske smertetilstander:
artrose (slitasjegikt),
artritt (leddbetennelse)
angina pectoris
osteoporose (benskjørhet)
fantomsmerter
ryggsmerter
nakkesmerter
skuldersmerter
hodesmerter
muskelsmerter og psykogene tilstander som gir kroppslige symptomer på psykisk besvær (mest vanlig er depresjon og angst).
«Smerter er trolig den vanligste grunnen til at pasienter oppsøker helsevesenet.»
Behandling av langvarig smerte er rettet mot den primære sykdommen som gir smerte, altså årsaken, bruk av smertestillende legemidler, kirurgi, fysioterapi, og psykologiske tilnærminger.
Det finnes også andre alternativer til smertelindring, dette skjer ved at kroppen stimuleres til å produsere smertestillende stoffer: endorfiner. Endorfinproduksjonen øker ved akutte smerter, men avtar igjen dersom smerten blir kronisk eller underbehandlet. Minst produseres det hos deprimerte, sengeliggende pasienter. Mest produseres det hos pasienter som er i aktivitet, er optimistiske og som føler trygghet. De frigjøres også under behandling med akupunktur og ved transkutan nervestimulering (TENS).
Akupunktur og kroniske smerter
Akupunktur nevnes som behandling i flere kliniske retningslinjer og veiledere i Norge, som ved kroniske korsryggsmerter, TMD-kjeveleddssmerter, bekkenleddsmerte (bekkenløsning), spenningshodepine, nakkesmerter og migrene.
Akupunktur benyttes ofte i forbindelse med kroniske smerter. Målet med behandlingen består i å forsøke å lindre smerte, redusere en eventuell betennelse og bidra til raskere reparasjon. Dersom pasienten plages med søvnforstyrrelser, slitenhet og/eller fordøyelsesproblemer vil akupunktøren også ha fokus på å bedre dette gjennom behandling.
En akupunktør vil ofte gi forslag til livsstilsendringer dersom dette kan bidra til at pasienten blir bedre. Mange kan i tillegg til akupunkturbehandling, ha nytte av opptrening i samarbeid med en fysioterapeut eller en personlig trener. Avspenningsøvelser og psykoterapi kan også være til god hjelp for å bygge opp ny tro på egen helse og finne bedre mestringsstrategier, noe som kan ha en positiv innvirkning både på humør og symptomer.
Akupunktør Pia Ibanez
Informasjon hentet fra FHI, akupunktur.no, og NHI
Kan jeg gå på ski når jeg er gravid?
Kan jeg gå på ski når jeg er gravid? Bruk gjerne litt mer klær en damen på bildet, og litt lettere skistøvler. Fordelene ved å være fysisk aktiv og trene under graviditeten er mange. Men hva med skituren?
Kan jeg gå på ski når jeg er gravid? Bruk gjerne litt mer klær en damen på bildet, og litt lettere skistøvler…
Fordelene ved å være fysisk aktiv og trene under graviditeten er mange. Men hva med skituren?
- Jeg skal på fjellet, kan jeg ta meg en skitur? Dette spørsmålet har dukket opp mange ganger de siste ukene. Og det er et godt spørsmål. Dersom man leser retningslinjer for trening i svangerskapet er ikke svaret entydig. Risikoen ved å stå på slalåm er forbundet med fall. Hva med langrenn? Mange gravide går på ski uten noen smerter, mens andre får vondt bare av å se på et par ski. Denne artikkelen er basert på egne og gravide pasienters erfaringer gjennom mange år.
Når på skituren kommer smertene?
Dersom du har vondt i bekkenet, ryggen eller symfysen, så kan det være greit å tenke på hva som kan gi smerter:
Glipptak med bakglatte, dårlig smurte ski
Å gå fiskeben i oppoverbakker
Å ploge i nedoverbakker
For lange turer
Det er spesielt symfysen som kan bli vond eller feilbelastet.
Egen erfaring
Da jeg var gravid med mitt andre barn skulle vi “bare” hjem etter en lunsj hos en venninne med hytte ikke så langt fra oss. Jeg tok på meg langrennsskiene, og forsiktig begynte jeg å skli sideveis ned bakken. Det viste seg ganske raskt at det ikke var så lett å skli nedover som jeg trodde. Da panikken for alvor begynte å ta tak i meg mens farten økte, begynte jeg å ploge. Jeg ønsket ikke å falle med den store magen min. Farten minsket ikke nevneverdig, og til slutt satt jeg meg på baken og skled elegant videre nedover. Denne lille turen, som skulle spare meg tid og energi da alternativet var å gå den vanlige veien hjem, lærte meg en god del som jeg har tatt med meg videre i jobben min som kiropraktor. Symfysesmerter er veldig vondt! Denne skituren min kostet meg tre dager inne på hytta hvor jeg ikke kunne bevege meg. Smertene i symfysen var ekstreme og det rykker i symfysen bare jeg skriver om det nå.
Våre “ski-tips” for deg som har vondt i bekkenet
Så her er våre skiregler for deg som er gravid, har bekkensmerter og gjerne vil gå på ski:
Ikke plog på langrennski nedover bakkene, uansett hvor slak eller kort den virker
Smør skiene godt
Smørefrie ski, eller felle-ski er et godt alternativt. Det har kommet mange fine på markedet de siste årene.
Feller eller halvfeller kan være et godt alternativ mot bakglatte ski
Unngå å gå i “fiskeben” i oppoverbakker. Finn gjerne en flat løype, eller gå sidelengs opp bakken
Kommer det en nedoverbakke som oppleves for bratt, er det bedre å ta av seg skiene å gå ned bakken, i stedet for å ploge.
Unngå isete løyper
Er du usikker på om du skal ta deg en skitur, hva med en tur på bena i stedet? Husk, det kommer flere påsker der du ikke har vondt i bekkenet. Det er også lov til å bare nyte sola i hytteveggen.
Husk høy solfaktor!! Det er utrolig lett å få pigmentflekker når man er gravid!
Kan jeg gå på ski når jeg er gravid?
God skitur!
Tekst: Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor avd. Oslo
Les bloggen om fine tøyeøvelser du kan gjøre etter skituren.
Siste blogginnlegg
-
mars 2025
- 24. mars 2025 Hvordan kan osteopati lindre bekkenplager under graviditet? 24. mars 2025
- 18. mars 2025 8 ting du bør vite før massasjebehandlingen din 18. mars 2025
-
februar 2025
- 28. feb. 2025 Bekken og Barn åpner ny klinikk på Løren – fordi behovet er enormt 28. feb. 2025
- 6. feb. 2025 Isjias – Når smerten stråler og livet stopper opp! 6. feb. 2025
- 5. feb. 2025 Hvordan påvirker menstruasjonssyklus trening, og hva kan du gjøre med det? 5. feb. 2025
-
januar 2025
- 4. jan. 2025 Verdens beste vane? 4. jan. 2025
-
desember 2024
- 13. des. 2024 Treg mage hos spedbarn: Slik hjelper du babyen din med fordøyelsen 13. des. 2024
- 12. des. 2024 Gravid i jobb – Dette kan du gjøre for å tilpasse arbeidsplassen for bekken og rygg 12. des. 2024
- 2. des. 2024 Alt du trenger å vite om skoliose hos barn og ungdom 2. des. 2024
-
november 2024
- 14. nov. 2024 5 tips for en morsommere permisjonstid 14. nov. 2024
-
oktober 2024
- 29. okt. 2024 Vondt i halebenet? 29. okt. 2024
-
september 2024
- 4. sep. 2024 Når barnet ditt går med tærne innover – Hva kan du gjøre? 4. sep. 2024
-
mai 2024
- 16. mai 2024 Luft i magen, gråt og uro. Kan kiropraktikk hjelpe? 16. mai 2024
-
mars 2024
- 23. mars 2024 Bekkenbunnen og overgangsalder 23. mars 2024
-
februar 2024
- 6. feb. 2024 Bruk menstruasjonssyklusen til din fordel 6. feb. 2024
-
januar 2024
- 17. jan. 2024 Kom igang med løping etter fødsel 17. jan. 2024
-
desember 2023
- 22. des. 2023 Massasje av bekkenbunnen kan forebygge fødselsrift og klipp 22. des. 2023
- 22. des. 2023 Endelig kan du få lymfemassasje på Bekken og Barn, avdeling Skøyen! 22. des. 2023
- 6. des. 2023 Plager etter klipp eller fødselsrift? 6. des. 2023
-
november 2023
- 10. nov. 2023 Delte magemuskler 10. nov. 2023
-
oktober 2023
- 19. okt. 2023 Hvordan trene bekkenbunnen? 19. okt. 2023
- 4. okt. 2023 Hvorfor trene bekkenbunnen? 4. okt. 2023
-
september 2023
- 21. sep. 2023 Har barnet ditt vondt i kneet? 21. sep. 2023
- 15. sep. 2023 Styrkemåling av bekkenbunnen 15. sep. 2023
-
august 2023
- 30. aug. 2023 Hva er sammenhengen mellom bekkensmerter og bekkenbunnen? 30. aug. 2023
-
juni 2023
- 28. juni 2023 Opptrening etter fødselsrift grad 3 og 4 - hvordan kan fysioterapi hjelpe? 28. juni 2023
- 15. juni 2023 Gravidmassasje er bra for både mor og baby 15. juni 2023
- 5. juni 2023 7 tips til deg som har barn med hodepine 5. juni 2023
-
mai 2023
- 10. mai 2023 Endometriose - Når livmorvev finner en uønsket destinasjon 10. mai 2023
-
mars 2023
- 20. mars 2023 Akupunktur mot pollenallergi - En effektiv behandlingsform uten bivirkninger! 20. mars 2023
- 14. mars 2023 1 av 5 kvinner med bekkensmerter i graviditeten sliter fremdeles 12 år etter fødselen. 14. mars 2023
- 3. mars 2023 Gravid og vondt mellom skulderbladene 3. mars 2023
-
februar 2023
- 28. feb. 2023 Babybæsj - Hva betyr fargen? 28. feb. 2023
-
desember 2022
- 13. des. 2022 Hvordan bruker jeg bbhugme? 13. des. 2022
- 12. des. 2022 Kan jeg gjøre knebøy når jeg er gravid? 12. des. 2022
-
januar 2022
- 28. jan. 2022 Er massasje før uke 13, og etter uke 36 trygt? 28. jan. 2022
- 27. jan. 2022 Når kan jeg løpe etter fødselen? 27. jan. 2022
- 27. jan. 2022 Hva er ammegikt? 27. jan. 2022
- 25. jan. 2022 Hva kan akupunktur gjøre for deg etter fødselen? 25. jan. 2022
- 24. jan. 2022 Opplever du lekkasje ved trening? 24. jan. 2022
- 21. jan. 2022 Hvordan gi deg selv et pusterom 21. jan. 2022
- 19. jan. 2022 7 tips for styrketrening når du er gravid 19. jan. 2022
- 18. jan. 2022 Skal vi danse nå?! 18. jan. 2022
- 17. jan. 2022 Ammeproblemer og stramt tungebånd 17. jan. 2022
- 14. jan. 2022 Gravid og halsbrann 14. jan. 2022
- 13. jan. 2022 Gravid og vondt i ryggen 13. jan. 2022
- 12. jan. 2022 Trening etter keisersnitt 12. jan. 2022
- 11. jan. 2022 Sengevæting- hva kan hjelpe? 11. jan. 2022
- 10. jan. 2022 Derfor må vi bevare ABC klinikken! 10. jan. 2022
- 7. jan. 2022 Hvordan puste deg til et bedre liv 7. jan. 2022
- 6. jan. 2022 Derfor kan behandling hos kiropraktor være forberedende til fødsel 6. jan. 2022
- 5. jan. 2022 Bekkenskolen 2022 5. jan. 2022
- 4. jan. 2022 Akupunktur og kroniske smerter 4. jan. 2022
- 3. jan. 2022 Kan jeg gå på ski når jeg er gravid? 3. jan. 2022
-
juli 2020
- 6. juli 2020 Hva er en doula? 6. juli 2020
- 3. juli 2020 Kosmetisk Akupunktur 3. juli 2020
- 2. juli 2020 7 råd for deg som sliter med kvalme i første trimester 2. juli 2020
- 1. juli 2020 Å FØLGE MAGEFØLELSEN 1. juli 2020
-
juni 2020
- 30. juni 2020 Naturlig smertelindring under fødsel 30. juni 2020
- 29. juni 2020 Hvorfor jeg ble massasjeterapeut 29. juni 2020
- 26. juni 2020 Barselstårer 26. juni 2020
- 25. juni 2020 Halebeinsmerter - en skikkelig pain in the ass! 25. juni 2020
- 24. juni 2020 Graviditet og isjias 24. juni 2020
- 23. juni 2020 Hva kan akupunktur gjøre for deg som er gravid? 23. juni 2020
- 22. juni 2020 Bæreseler og bæresjal! 22. juni 2020
- 19. juni 2020 Stramt tungebånd: Hva er Body Work? 19. juni 2020
- 17. juni 2020 Har du hørt om «Modningsakupunktur»? 17. juni 2020
- 16. juni 2020 10 tips til deg som er gravid og har vondt i føttene 16. juni 2020
- 15. juni 2020 Tågange hos barn 15. juni 2020
- 12. juni 2020 Kroppens endringer i svangerskapet, himmel eller helvete? 12. juni 2020
- 11. juni 2020 Er det farlig å trene når jeg er gravid? 11. juni 2020
- 10. juni 2020 Akupunktur - en trygg og effektiv behandlingsform 10. juni 2020
- 9. juni 2020 Tre enkle tips til hjemmemassasje av din gravide kjæreste 9. juni 2020
- 8. juni 2020 Behandling av voksesmerter 8. juni 2020
- 5. juni 2020 Fordeler ved gravidmassasje 5. juni 2020
- 4. juni 2020 Gravid, seteleie og "Websters-teknikk" 4. juni 2020
- 3. juni 2020 Stress, kjernemuskulatur og vedlikeholdsbehandling 3. juni 2020
- 2. juni 2020 Etter et benbrudd og krykkebruk 2. juni 2020
- 1. juni 2020 Forebygger vedlikeholdsbehandling? 1. juni 2020
-
mai 2020
- 29. mai 2020 Hvorfor har jeg vondt i symfysen, og hva kan jeg gjøre? 29. mai 2020
- 28. mai 2020 Trening etter fødsel, når kan jeg begynne? 28. mai 2020
- 27. mai 2020 25 år med vonde bekken, og barn 27. mai 2020
- 26. mai 2020 Nyhet: Gavekort via nettsidene våre 26. mai 2020
- 25. mai 2020 Trampoline, hva bør jeg tenkte på? 25. mai 2020
- 22. mai 2020 Vondt i underlivet 22. mai 2020
-
mars 2020
- 28. mars 2020 Min nye hverdag på legevakten 28. mars 2020
- 4. mars 2020 Gravid og vondt i rumpa 4. mars 2020
- 3. mars 2020 Nettkurs for deg som er gravid og har vondt i bekkenet 3. mars 2020
- 2. mars 2020 En god morgenrutine i en unormal hverdag 2. mars 2020
-
februar 2020
- 24. feb. 2020 Dobbelthaken forsvinner når du sitter riktig! 24. feb. 2020
- 21. feb. 2020 Hva gjør jeg når barnet mitt har en favorittside? 21. feb. 2020
- 20. feb. 2020 Hvordan lage en ammeplan? 20. feb. 2020
- 19. feb. 2020 Se meg, trygg meg! 19. feb. 2020
- 18. feb. 2020 Har det klikket helt for deg? 18. feb. 2020
- 17. feb. 2020 Alt for ungen 17. feb. 2020
- 14. feb. 2020 Hjelp, jeg har delte magemuskler! 14. feb. 2020
- 13. feb. 2020 Et godt svangerskap er en god start på livet! 13. feb. 2020
- 12. feb. 2020 Tisser du på deg? 12. feb. 2020
- 11. feb. 2020 Visste du at det aller viktigste i barneoppdragelsen er empati? 11. feb. 2020
- 10. feb. 2020 Hvorfor bør babyen ligge på magen? 10. feb. 2020
- 3. feb. 2020 Gravid og vondt i hodet? 3. feb. 2020
-
januar 2020
- 31. jan. 2020 Kan stress rundt økonomi føre til vondt i rygg og nakke? 31. jan. 2020
- 30. jan. 2020 Har barnet mitt refluks? 30. jan. 2020
- 29. jan. 2020 Trening etter fødsel, hvor og når starter jeg? 29. jan. 2020
- 28. jan. 2020 Kan flat rumpe gi vond rygg? 28. jan. 2020
- 27. jan. 2020 4 gode grunner til at du bør unne deg en gravidmassasje 27. jan. 2020
- 24. jan. 2020 Vondt i kneet er ikke alltid voksesmerter 24. jan. 2020
- 23. jan. 2020 5 råd for å forebygge plager når du er gravid 23. jan. 2020
- 22. jan. 2020 Bekkensmerter etter fødsel-Et intervju med forsker Cecilia Bergstrøm 22. jan. 2020
- 21. jan. 2020 Gravid og vondt i tissen 21. jan. 2020
- 20. jan. 2020 Lekker du når du løper eller har vondt i underlivet under trening? 20. jan. 2020
- 17. jan. 2020 Tre fine tøyeøvelser å gjøre etter skituren 17. jan. 2020
- 15. jan. 2020 Behandling kan redusere gråt hos urolige babyer 15. jan. 2020
- 14. jan. 2020 Muskel- og skjelettplager hos babyer med stramt tungebånd 14. jan. 2020
- 13. jan. 2020 Bekken og Barns grunnlegger fikk prisen "Årets kiropraktor 2017" 13. jan. 2020
- 10. jan. 2020 Favorittside og skjeve hoder 10. jan. 2020
- 9. jan. 2020 Hvorfor kommer plagene mine tilbake? 9. jan. 2020
- 8. jan. 2020 Har du vondt i halebeinet? 8. jan. 2020
- 7. jan. 2020 Primærreflekser 7. jan. 2020
- 6. jan. 2020 Gravid og vondt i bekkenet - har jeg bekkenløsning eller bekkenlåsning? 6. jan. 2020
- 3. jan. 2020 I begynnelsen er kroppen 3. jan. 2020
- 2. jan. 2020 Merket for god design til "bbhugme" puten 2. jan. 2020
- 1. jan. 2020 Bekken og Barns Historie 1. jan. 2020