Naturlig smertelindring under fødsel
Fødselen kan støttes frem av medikamentell smertelindring eller naturlig smertelindring. Medikamentell smertelindring som epidural eller lystgass kan være riktig og nødvendig i mange situasjoner, det er nyttig å diskutere dette med din jordmor eller lege. Her vil vi greie ut litt om andre typer tiltak du kan gjøre for å oppleve smertelindring og mestring under din fødsel!
Fødselen kan støttes frem av medikamentell smertelindring eller naturlig smertelindring. Medikamentell smertelindring som epidural eller lystgass kan være riktig og nødvendig i mange situasjoner, det er nyttig å diskutere dette med din jordmor eller lege. Her vil vi greie ut litt om andre typer tiltak du kan gjøre for å oppleve smertelindring og mestring under din fødsel!
Det blir vanligere blant norske kvinner å velge naturlig smertelindring under fødsel. Ikke-medikamentell smertelindring er harmløse og naturlige måter å senke opplevelsen av smerte på som ikke skader mor eller baby. Man ser at kvinner som føder slik opplever mer kontroll over kroppen uten å være bedøvet av medikamenter, og har totalt en mer positiv opplevelse fordi de føler mestring. La oss se litt på de ulike formene for naturlig smertelindring.
Pust
Det skjer flere positive ting i kroppen når vi puster dypt og kontrollert, og i fødselen er god pusteteknikk essensiell for fremgang i fødselen og for smerteopplevelsen. Pusten vår kan nemlig aktivt senke adrenalinnivået. Adrenalin er kroppens stress- og kamphormon, og hvis adrenalinnivået er høyt er det ofte mindre av de gode hormonene. Evolusjonsmessig hemmet adrenalin fødsel slik at man kunne flytte seg til et tryggere sted unna løver, men på fødestua nå vil vi unngå adrenalin. Lykkehormonet endorfin og kjærlighetshormonet oksytocin gir smertelindring og god fremgang i fødselen, det demper stress, uro og angst og gir naturlig velvære. Oksytocin er også viktig for å hindre stort blodtap under fødsel og etterpå. Så finn deg noen gode pusteteknikker eller en terapeut som kan hjelpe deg og bruk graviditeten til å øve!
Bevegelse
Å bevege seg underveis er viktig for å holde produksjonen av endorfiner i gang og hindre at man stivner i muskler og ledd. Å skifte stilling, tøye eller for eksempel gjøre Spinning Babies-øvelser er effektive og trygge måter å hjelpe på smertene. Forskningsstudier har vist at mødre som er aktive i åpningsfasen eller som føder stående opplever kortere forløsningstid og har mindre behov for smertelindring som epidural!
Vann
Å føde i vann er naturlig smertelindrende da det virker beroligende og muskelavslappende. De fleste sykehus tilbyr badekar, og ved hjemmefødsler er dette vanlig. Når kroppen vår slapper av i vannet stimulerer det på ny utskillelse av endorfiner og oksytocin. Så en dusj eller et bad er med på å holde riene i gang samtidig som det lindrer smerte.
Steriltvannspapler
Steriltvannspapler er små mengder sterilt vann som sprøytes inn under huden av jordmor. Dette brukes ofte for å lindre ryggsmerter under fødselen, og er trygt og uten bivirkninger. Effekten varer opp mot to timer og det tilbys ved de fleste sykehus.
Massasje
Massasje for igangsetting av fødsel er også en naturlig og god måte å hjelpe utskillelsen av oksytocin. Oksytocin hjelper livmorhalsen til å utvide seg, og underveis i fødselen kan massasje hindre at riene stopper opp. Så unn deg en god massasje enten i tiden før fødsel, eller få partneren din til å øve seg god på deg til selve fødselen!
Akupunktur
De fleste sykehus tilbyr akupunktur og dette kan gis under hele fødselen - fra å modne livmorhalsen og sette i gang rier til å stille kvalme eller senke smerte i selve pressfasen. Modningsakupunktur før fødsel kan også gi kortere fødselsforløp, mindre smertefulle rier og mindre komplikasjoner.
Omgi seg med kjærlighet
Andre måter å booste utskillelsen av oksytocin på kan være å omgi oss med kjente ting eller omgivelser, få massasje, fysisk kontakt med mennesker vi er glad i eller høre på musikk vi liker. Studier har også vist at mor har mindre behov for smertelindring eller hjelpemidler hvis hun har flere barn og barna er tilstede under fødselen. Dette fordi hun naturlig skiller ut mer oksytocin når hun er omgitt av familien sin. Å innta et kosthold med høye nivåer av magnesium og vitamin C og D stimulerer også til økt produksjon av kjærlighetshormonet.
Før fødselen
Mange av våre pasienter har også hatt nytte av fødselsforberedende kurs, slik som positiv fødsel eller Spinning Babies-øvelser. Disse kursene lærer en ulike teknikker innen pust og avspenning som kan hjelpe fremgangen i fødselen og virke smertelindrende. Fødepartners rolle under fødselen er å støtte mor og være hennes partner og stemme. Det kan derfor være fint å øve sammen på tøyeøvelser, hvilestillinger, pusteteknikker eller annet på forhånd som kan bidra til å sette fart på fødselen og booste kroppens egen smertelindring. Finn det som hjelper deg til å slappe av og føle deg vel!
Skrevet av Stine Berg, Osteopat avd. Skøyen
Hvorfor jeg ble massasjeterapeut
Etter en mentalt utfordrende periode i livet mitt så var det alltid berøring som gjorde de mørke øyeblikkene en god del lysere. Når jeg skjønte hvor meningsfullt og hvor mye omsorg det er i en hånd på ryggen eller en hånd å holde i, da forstod jeg at jeg ville jobbe med mennesker som trengte den berøringen.
Janne Legreid er opprinnelig fra Bergen
Min personlige erfaring er at berøring er den sterkeste terapiformen som er.
Etter en mentalt utfordrende periode i livet mitt så var det alltid berøring som gjorde de mørke øyeblikkene en god del lysere. Når jeg skjønte hvor meningsfullt og hvor mye omsorg det er i en hånd på ryggen eller en hånd å holde i, da forstod jeg at jeg ville jobbe med mennesker som trengte den berøringen.
Det var mange år med ilende spenningshodepine som kom i tenårene, og mye fravær fra skolen pga dette. Etter mange legebesøk og medisiner som jeg fikk muskelkramper av, var det ingen bedring. Etterhvert når min mor tok meg med til en veldig flink kiropraktor, som også masserte mellom justeringene begynte det endelig å bli færre dager med hodepine.
Når jeg ble eldre og oppsøkte massasje jevnlig så kjente jeg meg mye sterkere mentalt og ikke minst fysisk. Bevisstheten over min egen kropp og følelsen av å lande i seg selv skapte en balanse som jeg mener er nødvendig for en mer behagelig hverdag. Da forstod jeg enda mer av sammenhengen mellom mental og fysisk helse.
Lenge trodde jeg at berøring bare var en «positiv distraksjon», før jeg i det hele tatt skjønte hva som egentlig skjedde i kroppen.
Siden massasje er naturlig smertelindrende og ikke minst skiller ut lykkehormonet oxytocin og reduserer utskilling av stresshormonet kortisol, så vil jeg selv påstå at det er blant annet den beste naturlige antidepressiva.
Psykisk stress er noe vi alle kjenner på i løpet av livet, og mange har fysiske plager og problemer av nettopp denne årsaken i hverdagen. Spenningshodepine og muskelsmerter som kommer av muskelspenninger er to av de mest sette årsakene til hvorfor man oppsøker massasje og er oftest stressrelatert.
Da er avspenning og triggerpunktbehandling det jeg ser er veldig effektivt, og selv har personlig erfaring fra.
Janne Legreid er massasjeterapeut på Bekken og Barn avd. Skøyen
Ingenting er bedre enn å se lettelsen til de som blir bedre etter behandling, det gir meg en så stor motivasjon og glede i hverdagen og kunne få hjelpe andre slik jeg engang trengte når jeg ikke visste hvor eller hva som skulle være løsningen.
Skrevet at Janne Legreid, massasjeterapeut, avd. Skøyen
Barselstårer
Jeg skulle ønske noen hadde fortalt meg om barselstårer FØR jeg sto der som nybakt mor. Den tredje dagen etter fødsel forsto jeg ikke hva som skjedde da en intens følelse av sorg kom opp i meg da jordmor fortalte meg at det var på tide å dra hjem, etterfulgt av store tårer.
Barseltårer er helt normalt og vanlig
Jeg skulle ønske noen hadde fortalt meg om barselstårer FØR jeg sto der som nybakt mor. Den tredje dagen etter fødsel forsto jeg ikke hva som skjedde da en intens følelse av sorg kom opp i meg da jordmor fortalte meg at det var på tide å dra hjem, etterfulgt av store tårer.
Jeg burde være glad, men følte meg plutselig ikke som meg selv. Det store ansvaret, sammen med den gigantiske kjærligheten for vår lille gjorde rett og slett for at det ble for mange følelser på en gang. Da jeg satt der og gråt kom jordmoren tilbake og sa “åh, der har barseltårene kommet ja’”, det ordet hadde jeg aldri hørt før.
Hva er egentlig barseltårer?
Barseltårer eller ‘baby blues’ er en helt vanlig tilstand mange mødre opplever 2-4 dager etter fødsel.
Rett etter fødselen føler mange mødre seg glad og oppspillt. Etter fødselen produseres kroppens eget morfin - endorfiner, i tillegg vil mange produsere adrenalin rett etter fødselen.
Men så kommer nedturen. Etter 2-4 dager kan den glade og energiske følelsen gjøre plass til en ny, emosjonell følelse, som betyr at barseltårene har kommet. Man kan føle seg deprimert og lett ta til tårer for ting man vanligvis aldri ville ha grått av. Det kan oppstår´ når som helst på dagen og man kan gå fra å være glad det ene øyeblikket til hylgråt i det neste.
Selvom det heter barseltårer trenger det ikke alltid å gi seg i uttrykk som gråt. Noen vil bare føle seg litt nedstemt eller irritert, mens andre kjenner det ganske dypt.
Hormoner som var livsviktig for babyen i graviditeten, faller rask av etter fødselen, når baby og morkake har forlatt kroppen din. En kombinasjon av hormonforandring, overveldende følelse og søvnløshet er noen av ingrediensene til barseltårer.
Hvor lenge varer barseltårer?
For noen varer barseltårer bare i noen dager, for noen litt lengre og opp til ca 2 uker. Hvis du eller dine nærmeste merker at de nedstemte følelsene blir verre eller ikke blir borte over tid, er det viktig å søke hjelp. Du kan oppsøke lege, jordmor eller helsesykepleier hvis du er bekymret.
Noen symptomer på fødselsdepresjon er:
manglende energi og miste interessen for alt som skjer rundt deg/livet.
ha vanskelig for å kjenne glede over noe, også slikt som man tidligere likte.
følelse av ikke å orke å ta hånd om seg selv eller barnet.
ha vanskelig for å sovne, sove dårlig/urolig.
ha tilbakevendende panikk, kjenne mye sinne eller ha angst.
være redd for å skade seg selv eller babyen.
Noen tips til barseltiden
Sov når babyen sover. Siden nettene ofte er kortere en før dere ble foreldre er det viktig å hente inn litt søvn på dagen slik at du føler deg så utvilt som mulig.
Be besøket pent til å dra hjem når du trenger å hvile. Det er lov å si at du er sliten og vil hvile.
Spis og drikk godt. Det er smart å allerede lage litt mat i graviditeten og fryse det ned. Eller kanskje du har en partner som kan lage noe godt til deg.
Ikke forvent for mye av deg selv og ‘go with the flow’.
Min tid med barseltårer varte i litt over 2 uker, begge gangene jeg ble mamma. Men de ble borte og jeg ble meg selv igjen!
Skrevet av Charlotte Kessels, massasjeterapeut avd. Storo.
Andre blogger skrevet at Charlotte:
Halebeinsmerter - en skikkelig pain in the ass!
Du har kanskje hørt historier om folk som har måtte sitte på en baderinglignende pute på grunn av fall på halebeinet. At de hadde så vondt at å sitte rett på rumpa ikke var til å holde ut. Hvordan kan et så lite bein gi så sterke smerter måtte du kanskje lure på? Og finnes det noe som kan hjelpe mot halebeinssmerter? Et fall på halebeinet er faktisk kun en av flere årsaker til halebeinssmerter, så la oss se litt nærmere på halebeinet og dens funksjon, samt noen gode råd til deg med halebeinssmerter.
Vondt i halebeinet kan kjennes ut som vondt i rumpa
Du har kanskje hørt historier om folk som har måtte sitte på en baderinglignende pute på grunn av fall på halebeinet. At de hadde så vondt at å sitte rett på rumpa ikke var til å holde ut. Hvordan kan et så lite bein gi så sterke smerter måtte du kanskje lure på? Og finnes det noe som kan hjelpe mot halebeinssmerter? Et fall på halebeinet er faktisk kun en av flere årsaker til halebeinssmerter, så la oss se litt nærmere på halebeinet og dens funksjon, samt noen gode råd til deg med halebeinssmerter.
Hva er egentlig halebeinet?
Halebeinet, også kalt coccyx er den nederste delen av ryggsøylen. Beinet er trekantformet og består av flere små sammensatte segmenter. På beinet sitter det festet ligamenter og muskler. Flere av disse musklene er en del av bekkenbunnen. Selv om halebeinet er et lite bein har den flere viktige funksjoner. Ved siden av å være et festepunkt for flere muskler og ligamenter har det sammen med sitteknutene en vektbærende funksjon når vi sitter. Halebeinet skal også kunne bevege seg. Vinkelen på halebeinet skal for eksempel kunne endre seg når vi går fra stående til sittende eller under en fødsel. Endret bevegelighet i halebeinet kan derfor påvirke omliggende strukturer og gi smerte.
Coccygodynia, smerte i halebeinet
Faktisk har det seg slik at det er fem ganger mer sannsynlig for kvinner å få halebeinssmerter enn menn. De aller vanligste årsakene til halebeinssmerter er traume, som fall på halebeinet, fødsel, overbelasting og langvarig, repeterende sitting på hardt underlag. Fall på halebeinet og fødsel kan også føre til brudd eller skade i halebeinet. Den klassiske presentasjonen ved halebeinssmerter er smerte i og rundt halebeinet. Smerten trigges i tillegg gjerne av visse bevegelser. Her er noen eksempler på de vanligste forverrende faktorene:
Smerter forverres ofte ved langvarig sitting
Bakoverlent sittestilling
Ligge på hardt underlag med trykk mot halebeinet
Stå lenge
Reise seg fra sittende til stående
Noen opplever også smerte ved samleie og toalettbesøk/forstoppelse.
Hva kan jeg gjøre hvis jeg har vondt?
Her er noen gode råd til deg med halebeinssmerter:
Avlaste halebeinet ved å sitte på mykere underlag eller spesialpute
Reise deg oftere slik at du ikke blir sittende for lenge av gangen
Sitte noe mer fremoverlent
Tøyeøvelser av blant annet setemuskler kan bidra
I tillegg kan behandling være til god hjelp ved smerter i halebeinet. For å få et helhetlig bilde av deg og dine plager undersøkes hele kroppen slik at du kan få rett behandling. På Bekken og barn har vi terapeuter med god kunnskap om behandling av halebeinssmerter!
Skrevet av Michelle Echarti-Bøch, osteopat avd. Storo
Graviditet og isjias
Er du gravid og har ilende smerter ned i benet? Eller kanskje det kjennes ut som at du får strøm ned i bena dine? Dette er vanlige plager for mange gravide, og mange får høre at det kommer fra isjiasnerven. I denne artikkelen skal vi snakke om isjiassmerter og hva du kan gjøre når smertene skyter ned i benet ditt.
Er du gravid og har ilende smerter ned i benet? Eller kanskje det kjennes ut som at du får strøm ned i bena dine? Dette er vanlige plager for mange gravide, og mange får høre at det kommer fra isjiasnerven. I denne artikkelen skal vi snakke om isjiassmerter og hva du kan gjøre når smertene skyter ned i benet ditt.
Hva er isjias?
Isjias beskriver smerter som kommer fra korsrygg/bekken og som stråler ned i benet, gjerne helt ned i foten. Smertene oppstår fordi isjiasnerven kommer i klem, og det er flere grunner til at dette kan skje.
For å skjønne hvordan isjiasnerven kommer i klem må vi først forstå hvor nerven ligger. Isjiasnerven starter nederst i korsryggen og avslutter i leggen/foten. Et av de vanligste stedene nerven kan komme i klem er nederst i korsryggen. Hvis du har en prolaps, kan dette klemme på nerven og da kan det stråle smerter ned i benet. I tillegg kan slitasje i ryggen gi isjiassmerter. Når det er slitasje er det ofte mindre plass til nerven og da er det større sjanse for at den kommer i klem.
Heldigvis er det sjeldent at gravide har isjiassmerter på grunn av prolaps eller slitasje i korsryggen. Det anslås faktisk at kun ca 10-20% av gravide har “ekte” isjiassmerter. Derfor er det interessant å gå videre til begrepet falsk isjias.
Hva er falsk isjias?
Falsk isjias beskriver smerter som kjennes like ut som “ekte” isjias, de starter i korsryggen og stråler ned i benet, men de skyldes ikke at isjiasnerven kommer i klem. Det kan være flere årsaker til disse smertene, og som regel skyldes det en kombinasjon av låste ledd og stram muskulatur.
Det er denne gruppen de fleste gravide med bekkensmerter som stråler i benet havner i. Som de fleste er klar over skjer det endringer med leddene i svangerskapet. Kroppen forbereder seg til fødsel og dette gjør leddene noe mer bevegelige enn vanlig. Ofte reagerer kroppen på dette med å stramme muskulaturen i korsryggen og setet, og bekkenleddene kan låse seg. Smerter fra bekkenleddene er vanskelig å diagnostisere på røntgen eller MR, og det er derfor ofte nødvendig med en grundig klinisk undersøkelse for å sette riktig diagnose.
Tips til deg som har isjiassmerter
Prøv noen enkle øvelser for å løsne i ryggen. En fin øvelser er å stå på alle fire og krumme og svaie ryggen. Repeter 12 ganger og gjør 2-3 sett
Prøv noen korte gåturer. Det er ofte bedre å gå flere korte turer enn en lang
Unngå tunge løft, spesielt å løfte mens du bøyer deg fremover
Vær forsiktig med å sitte for lenge av gangen. Spesielt kan bilkjøring være plagsomt på grunn av måten bilseter er laget på.
Når bør du oppsøke hjelp?
Du bør oppsøke hjelp hvis smertene du har bekymrer deg. Ofte kan det å snakke med noen som er spesialisert på å undersøke de plagene du har være godt fordi man får et svar på hva som gjør vondt.
I tillegg bør du oppsøke hjelp hvis du har høy smerteintensitet, du har vondt hver dag, eller du er sykemeldt på grunn av plagene dine. I mange tilfeller er det små endringer som kan gjøres for at smertene blir bedre. Det kan gjerne være en kombinasjon av behandling, øvelser du kan gjøre hjemme eller også små endringer i hverdagen som sørger for at du belaster ryggen din annerledes.
Vi hjelper deg gjerne med isjiasplagene dine!"
Skrevet av Helene Meidell, kiropraktor Bekken og Barn avd. Skøyen
Hva kan akupunktur gjøre for deg som er gravid?
I dag ser vi en stor interesse og popularitet for akupunkturbehandling både før, under og etter svangerskap og fødsel. Det er en skånsom og avslappende behandlingsform som utføres av spesialutdannede akupunktører ved tverrfaglige klinikker og fødeavdelinger over hele landet.
I dag ser vi en stor interesse og popularitet for akupunkturbehandling både før, under og etter svangerskap og fødsel. Det er en skånsom og avslappende behandlingsform som utføres av spesialutdannede akupunktører ved tverrfaglige klinikker og fødeavdelinger over hele landet.
Ved å behandle plager og ubalanser på et tidlig stadium for den gravide, fremmes optimal helse gjennom svangerskapet, samt at muligheten for en naturlig fødsel til termindato økes dersom det er ønskelig for den gravide.
Nedenfor kan du lese hva akupunkturbehandling kan bidra med i svangerskapet.
Fødselsforberedende akupunktur
Fødselsforberedende akupunktur, også kalt modningsakupunktur kan starte allerede fra uke 36, og kan bidra til at fødselen kommer i gang rundt termindato slik at overtid unngås. Fordelen med fødselsforberedende akupunktur er at man kan unngå bruk av kjemiske medikamenter, og da heller la kroppens eget hormonsystem forberede å sette i gang fødselen når den er klar. Forskning på feltet indikerer at kvinner som har gått til fødselsforberedende akupunktur opplever kortere tid i fødsel, mindre smerter og mer kontroll over riene sine.
Ved fødselsforberedende akupunktur jobbes det mot at den gravide føler seg klar både mentalt og fysisk til fødselen, og individuelle plager og utfordringer slik som hodepine, uro, søvn, tette bihuler, ødemer og bekken og symfysesmerter vil også være et viktig fokus i akupunkturbehandlingen dersom det er behov for det. Det er mange kvinner som derfor oppsøker slik behandling også før uke 36 for å jobbe med andre plager i tillegg til modningen.
Svangerskapskvalme
Akupunktur kan være effektivt for å redusere både alvorlighetsgraden og forekomsten av halsbrann, kvalme og oppkast i svangerskapets tidlige og senere faser.
Smerter
Muskelplager slik som eksempelvis; ryggsmerter, isjias- og symfysesmerte, hodepine, migrene, samt ødemer og carpal tunnel syndrom er vanlig i svangerskapet og kan bli betydelig redusert med muskulær akupunkturbehandling.
Seteleie og babyens posisjon
Akupunktur kan ha en effekt på å snu babyer som ligger i seteleie. Ideell behandling er i uke 34-37 i svangerskapet, Akupunkturbehandling vil også kunne hjelpe dersom babyen ikke ligger i optimal posisjon før fødsel.
Blodtrykk
Akupunktur kan ha en viktig rolle i å hjelpe til å redusere høyt blodtrykk i svangerskapet, spesielt hvis behandlingen blir påbegynt tidlig.
Mors emosjoner knyttet til fødselen
Av andre positive erfaringer med akupunktur på gravide kan nevnes en forbedret søvn, og gravide som er urolige og engstelige før fødselen blir ofte mer rolige og trygge. I slike tilfeller blir akupunkturbehandlingen ofte kombinert med terapeutisk eller informativ samtale ut ifra hva den individuelle klienten har behov for.
Etter fødsel
Akupunktur kan fremme mors helse også etter fødsel. Akupunkturbehandling kan bedre plager slik som sårtilheling og reparasjon av arrvev, postnatal depresjon, hormonelle ubalanser og urininkontinens.
Melkeproduksjon og brystbetennelse
Melkeproduksjonenen kan økes ved hjelp av akupunkturbehandling dersom man opplever vanskeligheter etter fødsel. Akupunktur kan også være effektivt mot brystbetennelse.
Ønsker du mer informasjon om akupunktur og hva akupunktur kan gjøre for deg i ditt svangerskap, ta gjerne kontakt med Bekken og Barn.
Skrevet av Pia Hvaal, Akupunktør, svangerskapsterapeut, par og familieterapeut. Avdeling Bekken og Barn Storo.
Bæreseler og bæresjal!
Å bære din baby har mange fordeler, både for foreldrene og babyen. Babyen vil høre hjerteslaget ditt som vil roe han/henne ned. Nærheten vil også stimulere utskillelsen av gode hormoner, som oxytocin som stimulerer tilknytningen og melkeproduksjon hos mamma.
Å bære din baby har mange fordeler, både for foreldrene og babyen. Babyen vil høre hjerteslaget ditt som vil roe han/henne ned. Nærheten vil også stimulere utskillelsen av gode hormoner, som oxytocin som stimulerer tilknytningen og melkeproduksjon hos mamma.
Selv bar jeg barnet mitt mange timer om dagen. Gutten min var plaget av allergier og roet seg kun i bæresjal. Jeg får ofte spørsmål om det er greit å bære flere timer hver dag, det er det. Så lenge man bærer ergonomisk. Så lenge du og barnet er komfortabelt kan du bære så lenge du ønsker. Dere får naturlige pauser ved mating, lek og bleieskift. Videre får dere vite mer om hvorfor og ikke minst hvordan bære ergonomisk.
Naturlig stilling
Den mest ergonomiske stillingen for babyen, er en slik stilling som barnet inntar naturlig. Stillingen kalles også noen ganger for froskestilling. Babyer ligger i fosterstilling i magen, og de krøller seg ofte sammen når de blir løftet opp. Derfor bør stillingen være slik at rumpa er posisjonert lavere enn knærne, i en såkalt M-stiling, babyens naturlige stilling. Når babyen ligger vendt inn mot bæreren, så vil ryggen hvile i en naturlig kurve hvis bæreselen tilrettelegger for det.
Hvilket utstyr er ergonomisk?
Elastiske og vevde sjal, samt ringslynger vil gi en god ergonomisk stilling, forutsatt at utstyret er riktig satt på og at babyen sitter i froskeposisjon. Det finnes også flere ergonomiske bæreseler på markede som kan brukes fra starten, som for eksempel:
Ergobaby
Angel Pack
Tula
Lenny Lamb
Kahubaby
Kokadi
og mange flere.
Bæresjal
I starten kan man også velge en blanding av sjal og sele, som for eksempel Caboo. Det er viktig at stoffet ikke er så stivt at det retter ut ryggen til babyen, men at ryggen kan hvile i en naturlig kurve. Da får babyen din slappe mest mulig av i musklene, hofte og ledd.
Viktig!
'Ergonomisk' er ikke et beskyttet ord, slik at det kan være at en sele som påstår å være ergonomisk, egentlig ikke er det.
Ergonomisk for den som bærer
Test noen seler før du kjøper utstyret. Kjenn etter hva som kjennes best ut for deg. Sjal kan være et godt alternativ, da det er enkelt å tilpasse sjalet til både baby og bærer. Noen foretrekker seler, fordi det er lettere å ta på seg. Et ergonomisk bæretøy vil også gi en bedrevektfordeling for bæreren, da babyen gjerne kommer litt høyere opp. Dette gjør at det blir mindre anstrengende å bære, enn om man bærer med en uergonomisk bæresele. En god ergonomisk sele er bra for ryggen og nakken til den som bærer.
Er uergonomisk bæretøy farlig for barnet?
Uergonomisk bærestilling kan være med på å forverre tilstanden til babyer med hoftedysplasi, men det er ikke farlig for barn uten slike tilstander, selv om det ikke er optimalt for dem heller. Med en ergonomisk bærestilling vil vekten/trykket fordele seg på et større arealet, og unngå at det blir for mye trykk på hofter og lyske.
Jeg anbefaler de som bor i og rundt Oslo å ta en tur til Bæreglede, der hjelper de som jobber der deg med å finne den beste bæreselen/sjal til deg.
Under finner dere noen nyttige linker:
BÆREGLEDE
Wesselsgate 8, 0165 Oslo
Hvordan bruke bæresjal:
- Elastisk sjal:
- Vevd sjal:
Har du spørsmål eller vil gjerne ha noen tips, ta kontakt med meg per e-mail.charlotte.kessels@bekkenogbarn.no
Skrevet av Charlotte Kessels, massasjeterapeut avd. Storo
Stramt tungebånd: Hva er Body Work?
Er det nødvendig med Body Work før og etter klipp av stramt tungebånd, og hvordan fungerer en slik behandling i praksis?
Er det nødvendig med Body Work før og etter klipp av stramt tungebånd, og hvordan fungerer en slik behandling i praksis?
Ammingen er et slit. I tillegg til den store omveltningen det er å blir foreldre, har barnet ditt akkurat fått påvist stramt tungebånd, eller mistanke om det. Plutselig blir det enda mer å forholde seg til!
“ Har barnet ditt behov for klipp? Hvem oppsøker jeg for å få en vurdering på dette? Bør barnet følges opp med annen behandling som for eksempel Body Work? Hvordan fungerer det i praksis?” Tusen spørsmål med ofte like mange svar avhengig av hvor du leter og hvem du spør. Men trenger det å være så komplisert? I denne bloggen vil jeg forklare for deg på en enkel måte hva du kan forvente av en behandling hos oss, enten det er før eller etter klipp.
Hva er et stramt tungebånd, og hvordan påvirker det ammingen?
Et stramt tungebånd betyr at vevet under tungen er stramt, kort eller tykt og som gjør at det er mindre bevegelighet i tungen. Tungebåndet går fra undersiden av fremre del av tungen og ned til munngulvet. Det kan være tynt som et seil, eller noe tykkere.
Tungens hvileposisjon skal ideelt være i ganen. Hos babyer med stramt tungebånd vil dette være vanskelig å få til. Resultatet er at babyen har en tendens til å puste med munnen åpen fremfor med nesen. Dette blir spesielt problematisk under amming hvor barnet er helt avhengig av å puste godt med nesen.
Mer om selve tungebånds problematikken kan du lese om her
Hvordan kan vi hjelpe babyen din før eller etter et klipp?
Utfordringer i forhold til amming kan være spesielt vanskelig for foreldre, da det ofte henger sammen med bekymring for dårlig vektoppgang. En av mange årsaker til ammeproblematikk kan være et stramt tungebånd. Ofte ser jeg at foreldre, og spesielt mor kan føle et nederlag ved dårlig vektoppgang hos barnet. Det kan i tillegg være gitt en beskjed fra helsestasjonen om å starte med morsmelkerstatning eller tilleggs erstatning, uten å lete videre etter løsninger rundt årsaken til problemet. For en som ønsker å fullamme kan dette føles sårt. Det er viktig å huske på at råd fra helsestasjonen skal følges, og at de gjør en fantastisk jobb i følge opp mor og barns helse.
Blant annet anbefaler Nasjonalfaglig retningslinje for helsestasjonstjenesten at det bør undersøkes for stramt tunge- og leppebånd på hjemmebesøk når amming oppleves problematisk. Retningslinjen angir sterk anbefaling om munn-undersøkelse, for blant annet å utelukke stramt tungebånd, på 6 ukers kontrollen (Helsedirektoratet, 2018a).
Vi ønsker å tilføre positiv kunnskap og kanskje se på problemet fra en annen vinkel Vårt hovedfokus er på det muskulære aspektet som følger med stramt tungebånd. Her kommer Body Work inn som en behandlingsform ofte anbefalt før og etter klipp.
Så hva er Body Work?
“Body Work”, “Work on the Body”, kjært barn har mange navn. Det er også mange ulike terapeuter som osteopater, fysioterapeuter og kiropraktorer som bruker Body Work som betegnelse på behandlingen de utfører.
Body Work er rett og slett en behandling for muskel- og skjelett spenninger som følge av her stramt tungebånd. Ofte inkluderes også varsom behandling av spedbarnets bevegelige kranie. Behandlingen kan også inkludere å løsne opp i spenninger i resten av ryggsøylen, da det ofte også kan oppstå spenninger her som en kompensasjon.
Body Work innbefatter derfor flere ulike teknikker avhengig av hvem du oppsøker. Dette kan være kranieterapi, leddkorrigering, sakro-occipital teknikk (SOT), behandling av bløtvev, samt hjemmeøvelser og råd. Det er vanlig at vi som terapeuter bruker flere forskjellige teknikker.
Det viktigste når du velger å oppsøke en terapeut, er at den personen har kunnskapen og erfaringen som trengs med å behandle barn med tungebånds problematikk. Behandlingen i forkant av et eventuelt klipp kan bidra til å frigjøre spenninger slik at tøying i etterkant kan bli enkle, og at tungen kan løftes høyere under korrigering.
Etter klipp, vil behandling kunne å forbedre, samt endre, det mindre hensiktsmessige bevegelsesmønsteret som barnet har tilegnet seg etter suging, svelging, pust og etterhvert snakking, i perioden tungen ikke har fungert optimalt.
Hva kan jeg forvente på behandling?
Når du kommer til behandling hos oss med barnet vil du bli møtt av en av våre terapeuter med kunnskap om behandling av stramt tungebånd.
Hos meg innebefatter første konsultasjon ofte en prat med foreldrene om hva deres bekymringer, tanker og behov er. Ikke minst hva slags forventninger foreldrene har til behandlingen. Dette er ofte svært ulikt, og alle babyer har sine individuelle utfordringer. Det er viktig for meg å etablere hvorvidt hovedproblematikken er smerter ved amming, dårlig vektøkning, generell bekymring eller at de kun ønsker en sjekk.Hvor lenge barnet følges opp og hvilke tiltak som igangsettes varierer fra barn til barn.
Noen trenger mye oppfølging over lengre tid, og andre gjør det ikke.
Etter det undersøker jeg barnets muskel og skjelettsystem, kjevene, tungen og gapet. Det er viktig å påpeke at vi ikke foretar eller gjør den endelige vurderingen på hvorvidt barnet trenger klipp eller ikke. Vi kan likevel hjelpe til med anbefalinger og henvisninger videre enten innen privat praksis eller i det offentlige.
Både undersøkelsen og behandlingen er svært skånsom for barnet. Barnet ligger ofte på behandlingsbenken, mens mor eller far sitter rett ved. Behandlingen er ikke smertefull, men noen spedbarn kan bli irriterte, og det er ikke uvanlig at barnet gråter litt. Ofte er det verre for mor enn barnet, noe som er helt forståelig. Det kan være vondt å se på at babyen din ikke er fornøyd. Noen ganger føles det godt for mor og barn å ta en liten pause før man fortsetter, og dette er helt greit. Behandlingen i seg selv tar som regel ikke veldig lang tid.
Etter behandlingen vil jeg informere om hva jeg tenker at barnet trenger av behandling videre og besvare eventuelle spørsmål etter beste evne. Om det trengs en henvisning til andre instanser gjør vi dette for dere. Vi jobber også tverrfaglig i klinikken med flere ulike terapeuter om vi ser at dette er hensiktsmessig. Med våre gode erfaringer har vi alle et felles mål, og det er å bedre situasjonen for mor og barn.
Hvorfor bør jeg vurdere behandling som Body work ved ammeproblematikk og stramt tungebånd? Kan behandlingen hjelpe barnet mitt?
I de siste årene har denne behandlingen stadig vært omdiskutert og brakt opp i lyset.
Kompetansetjenesten for amming satt i 2019 ned en tverrfaglig arbeidsgruppe med representanter fra ulike helseregioner for å utarbeide en kunnskapsbasert veileder for diagnose og behandling av stramt tungebånd hos spedbarn. I slutten av februar 2021 forelå et svar:
"Vi anerkjenner at som autorisert helsepersonell, med spesialisert kunnskap innen muskelskjeletthelse, har kiropraktorer viktig kunnskap, erfaring og ferdigheter som er høyst relevant når det gjelder vurdering og behandling av stramt tungebånd hos spedbarn. Det er på sin plass at dere påpeker viktigheten av å inkludere spesialister med kunnskap om bevegelsapparatet, siden tungen er en del av bevegelsesapparatet. Stramt tungebånd kan påvirke tungens bevegelighet og funksjon. Forskning viser at tungens funksjon og plassering i munnen påvirker både amming, svelging, ernæring samt vekst og utvikling av kjeven".
Har du videre spørsmål, eller lurer du på om barnet ditt kunne trenge behandling, ta kontakt gjerne kontakt med oss på Bekken og Barn. Hos oss jobber flere av våre osteopater og kiropraktorer med tungebåndsproblematikk.
Skrevet av Ingvild Nordrum, kiropraktor Bekken og Barn avd. Skøyen
Har du hørt om «Modningsakupunktur»?
Hva menes med modingsakupunktur? Vel, det er rett og slett fødselsforberedende akupunktur som rettes mot en harmonisk fødsel.
Hva menes med modingsakupunktur? Vel, det er rett og slett fødselsforberedende akupunktur som rettes mot en harmonisk fødsel.
Målet er å modne kroppen, eller nærmere sagt livmorhalsen, før fødselen setter i gang. Fra uke 36 vil hormonnivåene i kroppen endre seg frem til fødselen, og oksytocin nivå øker.
Det anbefales å starte behandlingsserien fra uke 36, en gang i uken og litt oftere i tiden før termin. Kommer du etter uke 36? Null problem, vi tar det derfra, kanskje med hyppigere behandlinger enn en gang i uken. Målet for behandlingen er å styrke kroppen, forberede deg for fødselen ved å modne livmorhalsen og den er klar til å åpne seg fint når riene først begynner å jobbe i kroppen.
Vi retter behandlingen etter den svangerskapsuke du er i, samtidig som vi jobber med dine individuelle behov. Vanlige «plager» på slutten av svangerskapet er ofte knyttet til lavt energinivå, hovenhet, halsbrann, smerter i korsrygg, bekken og hofter, men det kan også være fint å gjøre noe med uro/angstfølelse og søvn. Studier viser at kvinner som har fått akupunkturbehandling i forkant av fødselen kan tendere til å få en kortere forløp og mer harmonisk fødsel med mindre smerter og dermed mindre bruk av medisiner og færre milde komplikasjoner enn hos fødende som ikke har fått det, dette bekrefter alle jordmødre jeg har vært i kontakt med. Heldigvis er det etter hvert mange jordmødre som har fått utdanning i akupunktur for å behandle fødende kvinner på sykehus i Norge.
Akupunktur har et kjent rykte for sin smertelindrende effekt og ikke minst at det er en behandling som kan dempe stressnivå og skape ro.
Når det nærmer seg terminen er jeg interessert i å lære deg noen «gode punkter» som ved hjelp av en teknikk kalt akupressur kan din partner være en aktiv del under de ulike fasene av fødselen. Min erfaring er at partneren synes det er veldig fint å ha en bestemt oppgave og føle seg en del av opplevelsen på en givende måte.
Husk å være bevisst på ditt valg av akupunktør slik at vedkommende har en solid utdanning som ivaretar din sikkerhet. Du finner en slik oversikt på www.akupunktur.no
«Målet er å modne kroppen, eller nærmere sagt livmorhalsen, før fødselen setter i gang»
Skrevet av Pia Ibanez, akupunktør på Bekken og Barn avd. Skøyen
10 tips til deg som er gravid og har vondt i føttene
Det er vanlig at føttene blir vonde, slitne, hovne eller verker når du er gravid. Det blir ofte verst mot slutten av svangerskapet, gjerne i andre og tredje trimester. Fotsmerter kommer ofte i skyggen av andre svangerskapsplager, men heldigvis kan små endringer ofte forbedre plagene betraktelig.
Det er vanlig at føttene blir vonde, slitne, hovne eller verker når du er gravid. Det blir ofte verst mot slutten av svangerskapet, gjerne i andre og tredje trimester. Fotsmerter kommer ofte i skyggen av andre svangerskapsplager, men heldigvis kan små endringer ofte forbedre plagene betraktelig.
Hvorfor blir føttene vonde når du er gravid?
En viktig grunn er at du blir tyngre. Den økte vekten legger mer press på de forskjellige delene av foten din. Fotbuen er bindeleddet mellom hælen og tærne og kalles plantar fascia.
Jobben til fotbuen er “å fjære” litt når du går. Når vekten øker blir det ofte for tungt for fotbuen å gjøre jobben sin, og da kan den ofte synke litt sammen eller kollapse.
Når fotbuen faller sammen får man vekten på innsiden av foten, og i noen tilfeller peker også knærne litt innover. Avflatningen av fotbuen strekker på plantar fascien, og da kan det oppstå betennelse. Når fotbuen blir betent kalles det plantar fascitt.
Hevelser i beina kan også gi vonde føtter, og det er flere grunner til at beina hovner opp. Økt vekt kan legge mer press på venene dine. Vener er blodårer som transporterer blod fra kroppen tilbake til hjertet. Når presset på venene øker blir sirkulasjon dårligere, og det fører til mer vann i kroppen. Milde hevelser er vanlig i svangerskapet og går som regel bort etter fødsel. Hvis du får hevelse i ansiktet eller akutte, kraftige hevelser i beina bør du kontakte legen din da dette kan være et tegn på svangerskapsforgiftning.
Heldigvis er det flere gode ting du kan gjøre for føttene dine!
Mine 10 beste tips for å unngå fotsmerter når du er gravid
Ta mange korte pauser i løpet av dagen og sørg for å la beina hvile på en høyde for å unngå hevelser
Drikk rikelig med vann
Bruk komfortable sko, og gjerne sko med en bred tåboks slik at tærne har god plass til å bevege seg. Har du store plager kan det være lurt å unngå å gå barbeint fordi det øker trykket på fotbuen. I tillegg bør du bruke sko med lav hæl.
Oppsøk hjelp. Hvis fotbuen har falt litt sammen, og du står med vekten på innsiden av foten kan det gi låsninger i ankler og føtter. Dette kan også forplante seg oppover i bena og i noen tilfeller være årsaken til korsrygg- og bekkenplager. Derfor kan det være lurt å oppsøke en kiropraktor som kan undersøke leddene dine, og hjelpe deg hvis du har utviklet plantar fascitt.
Oppsøk hjelp til lymfedrenasje hvis du er mye hoven i bena. Både massasjeterapeuter og osteopater utfører denne typen behandling og dette kan være effektivt for å få i gang sirkulasjonen
Hvis føttene blir spesielt vonde mot slutten av dagen, ta et iskaldt fotbad. Dette hjelper for å øke sirkulasjonen. Du kan også prøve å putte en halvlitersflaske i fryseren og når vannet har fryst ruller du foten mot flasken mens du sitter. Ofte kan dette føles godt fordi det både masserer og avkjøler
Bruk sømløse sokker for å unngå at sømmene forhindrer normal blodsirkulasjon
Prøv forskjellig øvelser. Ofte kan det være effektivt å tøye leggene, den letteste måten er å stå på kanten av et trappetrinn med hælene utenfor kanten mens du lener deg fremover. Det kan også være fint å gjøre øvelser som øker sirkulasjonen i foten, for eksempel denne: krøll tærne sammen, strekk ut kneet så det strekker i leggen, pek tærne oppover og lag små sirkler med foten.
Unngå å sitte med bena i kryss da dette reduserer sirkulasjonen. I tillegg øker du sjansene for bekken- og korsryggsmerter når du sitter med bena i kryss så dette bør du virkelig prøve å unngå
Bruk en god fotkrem. De hormonelle endringene i svangerskapet øker sjansene for tørr hud og at hælene sprekker opp. Hvis du synes det er vanskelig å rekke ned til føttene dine for å smøre på krem, kan du legge litt krem på en svamp som du gnir foten din inntil. Jeg anbefaler at du gjør dette sittende slik at du slipper å stå med vekten på ett ben.
Lykke til, og ikke nøl med å ta kontakt hvis du har spørsmål om fotsmerter i svangerskapet eller andre plager!
Skrevet av Helene Mejdell, Bekken og Barn avd. Skøyen
Tågange hos barn
Går barnet ditt mye på tærne? Når små barn lærer å gå er det helt normalt at de går en del på tærne. Tågange kan normalt vare opp til 3 års alderen, men dersom barnet går på tå utover fylte 3 år kalles tilstanden “ideopatisk eller habituell tågange”. I denne bloggen får du informasjon om hva jeg som fysioterapeut vil undersøke og kjenne etter dersom jeg får inn ett barn som går på tå. Du vil også finne tips til øvelser du kan gjøre dersom du har ett barn som er “tågjenger”.
Går barnet ditt mye på tærne? Når små barn lærer å gå er det helt normalt at de går en del på tærne. Tågange kan normalt vare opp til 3 års alderen, men dersom barnet går på tå utover fylte 3 år kalles tilstanden “ideopatisk eller habituell tågange”.
I denne bloggen får du informasjon om hva jeg som fysioterapeut vil undersøke og kjenne etter dersom jeg får inn ett barn som går på tå. Du vil også finne tips til øvelser du kan gjøre dersom du har ett barn som er “tågjenger”.
I de fleste tilfeller vil barnet vokse av seg tågåingen i løpet av 4-5 årsalderen. Om barnet fortsetter å gå på tærne etter 4-5 årsalderen, er det lurt med en undersøkelse hos fastlegen.
Undersøkelse av barnet som går på tå
Når jeg som fysioterapeut skal undersøke ett barn som går på tå er det først og fremst viktig å vurdere hvordan barnet beveger seg. Jeg vil blant annet se på hvordan barnet hopper, løper, går og sitter på huk. I tillegg vil jeg kjenne på hvordan barnets ankel beveger seg og om muskulaturen i leggen er stram. Bak i leggen har vi en stor muskel med en ganske tykk sene. Denne senen kalles "Akillessenen." Dersom akillessenen er stram kan det bli litt vanskelig for barnet å bevege foten optimalt. Dette skal vi gå nærmere inn på under.
Akillesssenen er stram
En stram og kort akillessene kan gjøre at barnet har problemer med bevege ankelen oppover mot ansiktet. I tillegg kan det være vanskelig for meg som fysioterapeut å bevege barnets fot oppover. Dersom dette er tilfelle, og andre årsaker til kort og stram akillessene er utelukket, kan det være nødvendig å sette i gang noen tiltak for å gjøre akillessenen lengre og mer bevegelig. Tøyning av musklene bak i leggen kan i enkelte tilfeller være nødvendig, men dette er helt avhengig av hvor stram muskelen og senen er, og barnets alder. I enkelte tilfeller kan det bli aktuelt for barnet å bruke en gips eller ortose på utsiden av foten. Gipsen eller ortosen vil kunne tøye det som er stramt i barnets legg over tid. I mer uttalte tilfeller kan operasjon være et alternativ. Dette skal naturligvis vurderes i samråd med lege.
Akillessenen er ikke stram
Dersom akillessenen ikke er for stram eller kort, og barnet beveger ankelen tilstrekkelig i alle retninger, vil tågangen ansees som uten grunn eller som en uvane. I slike tilfeller klarer barnet uten problemer sette hele foten ned i gulvet, både spontant og ved instruksjon. Jeg vil heller ikke ha noe problemer med å bevege barnets ankel oppover. Selv om ankelen beveger seg normal når jeg undersøker, er det viktig å starte med aktiviteter og lek, for å redusere risikoen for at barnet får en stram og kort akillessene.
Eksempler på fine leker når barnet ditt går mye på tærne:
Baklengs-sisten
Sisten på hælene
Gå i oppoverbakke
Kjøre lekebil med hele foten nedi gulvet
Stå på ett ben
Gå opp en sklie
Lek og aktiviteter vil alltid bli valgt og vurdert utfra barnets situasjon og alder, og settes i gang dersom andre grunnet til tågange er utelukket.
Går barnet ditt mye på tærne, er det lurt å oppsøke en fysioterapeut for å vurdere om dette er uvane eller om det er behov for andre tiltak. Det kan også være nyttig å samarbeide med en kiropraktor eller osteopat, for å se om årsaken til tågangen ligger ett annet sted i kroppen, for eksempel i ryggsøylen.
Skrevet av Astrid Kolstad, fysioterapeut på Bekken og Barn avd. Storo
Kroppens endringer i svangerskapet, himmel eller helvete?
Er du som oss nysgjerrig på og full av beundring for kvinnekroppens fantastiske skaperverk? Er du gravid og lurer på hvilke endringer som egentlig tar plass i kroppen din akkurat nå? Og lurer du kanskje samtidig på hvorfor kroppen din insisterer på å gjøre vondt? Her kan du lese litt om hvordan de helt naturlige endringene kan gi gravide plager og smerter. Og selvfølgøelig noen råd til hva som kan hjelpe akkurat deg for å føle deg bedre!
Er du som oss nysgjerrig på og full av beundring for kvinnekroppens fantastiske skaperverk? Er du gravid og lurer på hvilke endringer som egentlig tar plass i kroppen din akkurat nå? Og lurer du kanskje samtidig på hvorfor kroppen din insisterer på å gjøre vondt? Her kan du lese litt om hvordan de helt naturlige endringene kan gi gravide plager og smerter. Og selvfølgøelig noen råd til hva som kan hjelpe akkurat deg for å føle deg bedre!
Under svangerskapet skjer det mange kroppslige forandringer. Disse styres av hormoner som dannes i eggstokkene, morkaken og i hypofysen.
Hypofysen vår er kroppens kontrollsentral for hormonproduksjon og ligger i hjernestammen. Forandringene som skjer er viktige for å opprettholde spiren til liv, samt forberede deg på fødsel! Dette er normale endringer som i utgangspunktet ikke er ment å gi smerter, men for mange blir det likevel det.
Her kan du se litt på hvordan belastningen av svangerskapet påvirker kvinnens fysikk.
Første trimester betegner de 12 første ukene av svangerskapet.
Noen kvinner kjenner allerede etter få uker tegn på graviditet. Dette er det den økte hormonproduksjonen som står for. Bekkenet beveger seg slik at korsryggens kurve blir mer avflatet og musklene i ryggen og øvre mage mer spent.
I overgangen av første og andre trimester vil livmor skifte form, størrelse og retning i magen for å gi plass til den voksende babyen. Tarm, magesekk og lever flyttes oppover og presser på diafragma, pustemuskelen vår. Dette kan gi spenning i ryggen, mens de voksende brystene kan gi spenning i nedre del av nakken. I tillegg øker blodvolumet og hormonnivåene i kroppen, og mange opplever hodepine eller kvalme.
I andre trimester endres tyngdepunktet og vektfordelingen vår.
Korsryggen blir mer svai, bekkenet trekkes frem og krumningen i øvre del av ryggen blir tydeligere. Noen som kjenner seg igjen i vond rygg og bekken?
Orienteringen og vekten av livmoren øker også presset på symfysen, som forbinder bekkenet vårt foran. Nå deler også magemusklene seg for å gi plass til fosteret, såkalt rectus diastase. En helt nødvendig del av graviditeten.
Mange kan plages med halsbrann, forstoppelse eller ubehag i magen på grunn av det økte trykket og hormonelle endringer som gjør lukkemuskulaturen i fordøyelsessystemet slappere. Et annet vanlig problem er ubehag grunnet ødemer eller væske i kroppen grunnet økt blodvolum. Mer væske kan føre til at det blir trangere kanaler for nerver og blodårer, og det er derfor ikke uvanlig at gravide kvinner får karpaltunnelsyndrom, altså hevelse og smerte, nummenhet eller prikking i hendene.
I tredje trimester endrer vektbæringen seg fra å gå via magemuskulatur og symfyse, til en mer bakoverlent posisjon.
Da blir det mer press på bekkenbunn og leddbånd i bekkenet, og mange plages av smerter i lysken eller magen som følge av at ligamentene til livmor tøyes. For å tilpasse seg for den økende vekten av fosteret plasseres føttene gjerne lenger fra hverandre, og man får «vagge-gange». Dette gjør at man belaster hofte og føtter på en uvant måte, og mange kan oppleve smerter eller ubehag i underkroppen eller ryggen.
Noen får også smerter i underlivet, eller plages av kynnere eller at magen blir hard. Også må man jo nevne denne svangerskapsvarmen og tungpusten, da!
Det er altså mange fantastiske prosesser i gang i kroppen, og du er ikke alene om å kanskje kjenne litt på frustrasjon over smerter eller manglende energi. Hvor ble det av den gravidgløden?
Behandling når du er gravid
Å få behandling kan være en viktig og bivirkningsfri brikke i å forberede bekken og kropp på fødsel, samt lindre mange av de normale plagene som oppstår under svangerskap. Hvis du syns du det er vanskelig å navigere i jungelen av råd og tips, og vanskelig å velge riktig behandlingsform så har vi noen forslag til deg;
Osteopati kan være et flott valg ved smerter i symfyse, underliv eller plager fra fordøyelsessystemet. Kiropraktikk er et naturlig førstevalg ved bekkenlåsning eller smerter i rygg eller nakke.
Akupunktur kan hjelpe på problem med hovenhet, barn i seteleie og er en fantastisk måte å forberede kroppen på fødsel.
Fysioterapi er supert om du ønsker spesifikke øvelser eller trening som kan hjelpe deg å takle de ulike fysiske endringene.
Massasje løser muskulære spenninger og senker stressnivået i kroppen.
Vi spesialiserer oss på kvinnehelse og jobber med alle disse utfordringene. Vi tilpasser behandling til akkurat din kropp og den situasjonen du står i. Her er du i de beste hender uansett hvilken plage du har eller hvilken behandlingsform du liker best. Vi er her for akkurat deg!
Skrevet av: Stine Berg, Osteopat, Bekken og Barn avd. Skøyen
Er det farlig å trene når jeg er gravid?
Under svangerskapet vil kroppen kjennes annerledes ut og balansepunktet endres på grunn av den voksende magen. Noen opplever kvalme, bekkensmerter, korsryggsmerter, mange blir mer sliten og trenger mer søvn enn tidligere.
Trening når du er gravid
Under svangerskapet vil kroppen kjennes annerledes ut og balansepunktet endres på grunn av den voksende magen. Noen opplever kvalme, bekkensmerter, korsryggsmerter, mange blir mer sliten og trenger mer søvn enn tidligere.
– dette fører til at mange blir usikre på om det er lurt å trene og legger kanskje treningen på hyllen under svangerskapet.
Men studier viser at trening er svært gunstig også når man er gravid. Det bidrar til blant annet til forbedring av hjertets funksjon, øker kondisjonen, reduserer risikoen for svangerskapsdiabetes hos overvektige kvinner og øker generelt velvære (Committee, 2015).
Hvis du har smerter i korsrygg, bekken, underliv eller andre steder, er det lurt å ta en sjekk hos en behandler, før du setter i gang eller fortsetter med treningen. Da kan det være nødvendig med behandling og tilrettelagt veiledning før du setter i gang.
Det er viktig å huske at litt trening er bedre enn ingen trening, og at det finnes mange måter å øke styrke og kondisjon på. Nå gjelder det å fokusere på det du får til, og gjøre mer av det.
Til tross for at trening er gunstig under graviditeten, så bør man følge med på følgende advarsler gjennom treningen, og avslutte dersom noe av dette oppstår (Committee, 2015):
Vaginal blødning
Kortpustethet før anstrengelse
Svimmelhet
Hodepine
Smerte i brystkassen
Muskelsvakhet utenom det vanlige
Hevelse eller smerte i leggene
Nedsatt fosterbevegelse
Fostervannslekkasje
Kynnere og/ eller nedpress
Hør med legen og jordmoren din om de anbefaler deg å trene, eller om du bør ta det mer med ro. Vi mennesker er komplekse, og det kan være andre grunner til at du ikke bør trene under graviditeten, som for eksempel hvis du har visse hjerte og lungesykdommer. Da trenger du tilrettelegging og veiledning. Andre indikasjoner på at du ikke bør trene er listet opp under. Her ser du absolutte kontraindikasjoner på aerobisk trening under svangerskapet. Merk deg at det ikke nødvendigvis betyr at du ikke kan bevege deg normalt, eller være i noen som helst form for lett aktivitet. Hør med legen eller jordmoren din dersom du er redd for å bevege deg på grunn av at du har noen av følgende kontraindikasjoner.
Absolutte kontraindikasjoner for aerobisk trening under svangerskapet:
Forhør deg med en lege eller jordmor dersom du er usikker
forkortet livmorhals
Inkompetent livmorhals, eller hvis en ”cervical cerclage” er blitt utført: en kirurgisk prosedyre der livmorhalsen blir sydd igjen, for å holde den lukket for å forhindre prematur fødsel
Hvis du venter flere barn samtidig (tvillinger, trillinger) i fare for prematur fødsel.
Placenta previa etter 26 ukers svangerskap: morkaken dekker helt eller delvis den indre åpningen i livmoren.
Preeclampsia: karakterisert av høyt blodtrykk og skade på organsystemet, ofte nyrer eller leveren.
Graviditetsindusert hypertensjon
Alvorlig anemi: betyr at du har for få friske røde blodceller. Hemoglobinnivået blir lavt, noe som svekker oksygentransporten i kroppen.
Vi hjelper deg gjerne om du har spørsmål om trening når du er gravid, eller ønsker å få satt opp et spesialtilpasset program for deg!
Bestill time hos en av fysioterapeutene hos oss.
Akupunktur - en trygg og effektiv behandlingsform
Akupunktur er en flere tusen år gammel behandlingsform. Filosofien bak akupunkturbehandling er at sykdom og smerte kan skyldes ubalanse i kroppens energisystem. Ved å stimulere ved hjelp av tynne nåler på bestemte punkter langs kroppens energibaner, gjenopprettes balansen i kroppen ved å påvirke kroppens iboende evne til å helbrede seg selv.
Akupunktur er en flere tusen år gammel behandlingsform. Filosofien bak akupunkturbehandling er at sykdom og smerte kan skyldes ubalanse i kroppens energisystem. Ved å stimulere ved hjelp av tynne nåler på bestemte punkter langs kroppens energibaner, gjenopprettes balansen i kroppen ved å påvirke kroppens iboende evne til å helbrede seg selv.
I tradisjonell kinesisk medisin blir ethvert symptom, enten det viser seg fysisk eller psykisk, tatt hensyn til når du får akupunkturbehandling. Behandlingen baserer seg på det enkelte individets symptomer, noe som gjør at personer med vestlige diagnoser kan få individuell behandling, med valg av akupunkturpunkter tilpasset den enkelte.
Akupunkturbehandling er blitt stadig mer anerkjent og blir i dag brukt i stor grad både som et alternativ og som et supplement til vestlig medisin. I Norge har akupunktur vært brukt på fødeavdelinger og smerteklinikker i lang tid, og akupunktur er i Norge anbefalt i henhold til faglige nasjonale retningslinjer for blant annet plager som muskelsmerter og i svangerskapsomsorgen.
Hva kan akupunktur gjøre for deg?
Akupunktur har noe å tilby mennesker i alle aldre og livsfaser. Her er det viktig med en helhetlig forståelse av hvordan kropp og sinn henger sammen. Det legges derfor stor vekt på behandling av årsaken til problemet, og ikke kun symptomene som har oppstått. Ved en førstegangskonsultasjon vil det derfor foretas en grundig utspørring om nåværende og tidligere plager og symptomer, samt den generelle allmenntilstanden for å få et godt helhetsbilde.
Nedenfor kan du lese noen eksempler på hva en akupunkturbehandling kan hjelpe for:
Muskel og skjelettlidelser
Hodepine/migrene
Ryggsmerter/prolaps
Skulder/nakke/kjevesmerter
Smerter i ledd
Stoffskifteproblemer
Svangerskapsplager
Bekkensmerter
Fertilitetsøkning ved IVFbehandling
Fødselsforberedende behandling i svangerskap
Bihulebetennelse
Blodtrykkregulering
Urinveisproblemer
Fordøyelsesplager
Halsbrann
Kvalme
Hudlidelser
Hormonelle ubalanser
Menstruasjonsforstyrrelser
PCO/PCOS
Plager relatert til overgangsalder/hetetokter
Allergier
Nedsatt immunforsvar
Lavt energinivå
Lettere angstlidelser
Stressproblematikk
Tinnitus
Svimmelhet
Søvnproblemer
Hvordan virker akupunktur?
Selv om forskningen har noe igjen for å finne ut nøyaktig hvordan akupunktur funker på kroppen så vet vi likevel en del om hva som skjer med kroppen når man får en akupunkturbehandling. Akupunktur påvirker spenninger i bindevevet og muskulaturen ved at muskelknuter og triggerpunkter løsner seg opp og bidrar til økt blodsirkulasjon. Man vet at behandlingen har en positiv effekt på psyken og at det reduserer stress og bidrar til avspenning. Sannsynligvis kan effekten av akupunktur forklares ut i fra en kombinasjon gjennom nervesystemet, bindevevet og ved frigjøringen av forskjellige hormoner og signalstoffer i kroppen slik som endorfiner og velværehormonet oksytocin.
Hvordan føles det å få akupunktur?
- Klassisk akupunktur:
Det er svært individuelt hvordan man oppfatter stimuli fra klassisk akupunkturbehandling. Selve følelsen når nålen blir satt beskrives som et press eller en mild strålefølelse, og noen punkter kjenner man dette bedre på enn andre. I kombinasjon med god nåleteknikk blir klienter som oftest overrasket over hvor lite nålestikket kjennes. En dyktig akupunktør har god nåleteknikk og vil kommunisere godt med pasienten da nålene settes. Er det slik at klienten har nåleskrekk, vil behandlingen tilpasses med få punkter om det er ønskelig.
Når nålene er satt, skal man ligge å slappe av i 20-30 minutter til de tas ut igjen. Nålene som brukes er sterile engangsnåler.
- Muskulær akupunktur:
Ved muskulær akupunktur settes nålene i områder med muskelknuter og stivt muskelvev. En slik behandling kan beskrives som følelsen av å få en litt hard massasje på et lokalt område. Både behandleren og klienten vil kjenne når muskelknutene løsner seg opp og klientene beskriver dette ofte som en følelse av å være «godt-vondt» da de opplever en ofte etterlengtet og tydelig endring i muskulaturen og smertene deres. Etter muskulær akupunkturbehandling vil området som er behandlet kjennes noe ømt og lan beskrives som en stølhet man kjenner igjen fra etter en treningsøkt. Denne følelsen vil gradvis avta samme dag eller dagen etter behandling.
Ønsker du mer informasjon om akupunktur eller behandling, ta gjerne kontakt.
Ønsker du å vite mer om hva akupunktur kan bidra med i svangerskapet?
Les mer på bloggen vår: Hva kan akupunkturbehandling gjøre for deg og ditt svangerskap
Skrevet av Pia Hvaal- Akupunktør, svangerskapsterapeut, par og familieterapeut. Avdeling Bekken og Barn Storo.
Tre enkle tips til hjemmemassasje av din gravide kjæreste
"Kan du massere meg" er kanskje noe de fleste partnere får høre. Her skal jeg vise 3 enkle tips til massasjegrep du kan gjøre på din kjære gravide kjæreste hjemme. Tipsene under er massasje du lett kan gi den gravide sittende i sofaen. Hun kan lene armene og hodet over en stol som støtte.
"Kan du massere meg" er kanskje noe de fleste partnere får høre. Her skal jeg vise 3 enkle tips til massasjegrep du kan gjøre på din kjære gravide kjæreste hjemme. Tipsene under er massasje du lett kan gi den gravide sittende i sofaen. Hun kan lene armene og hodet over en stol som støtte.
Trykket som brukes skal føles godt samtidig som man merker at det kjennes. Det er viktig at du spør partneren om hvordan hun opplever trykket. Jeg pleier og si til klientene mine at det skal oppleves "godt - vondt". Trykket kan gjerne merkes godt, men blir det "vondt - vondt" er det for mye, hun skal føle at hun kan slappe av underveis. Unngå å massere rett på selve skjelettet som for eksempel, på ryggraden; - det er ikke så behagelig. Ha musklene rundt som mål.
Ryggmassasje
Bruk håndbaken og begynn helst nederst i ryggen. Beveg deg med annenhver hånd oppover langs ryggraden. Når du har gjort dette noen ganger kan du begynne og klemme på skuldrene.
Setemuskulaturmassasje
Bruk håndbaken og trykk inn langs med setemuskulaturen. Dette kan gjøres både sittende og liggende.
Nakkemassasje
Bruk fingertuppene og lag små sirkelbevegelser oppover nakken. Øverste del av nakken og hodebunnen kan også være fint å massere liggende på rygg. Spre fingrene og lag små sirkler.
Under et svangerskap øker belastningen på muskulaturen i takt med den voksende magen og massasje vil kunne gjøre godt for både de muskelrelaterte plagene og for å få slappet godt av i en tid med mye endringer.
Er det en periode i livet jeg virkelig anbefaler alle å unne seg en god massasje er det nettopp under graviditeten. Det skjer store forandringer i kroppen og psyken under et svangerskap og massasje vil kunne
lindre/fjerne spenninger og smerter i muskulaturen
minske hevelser med den økte sirkulasjonen
gi bedre søvn grunnet mindre smerter
virke forebyggende
virke avslappende, noe som er bra både for mor og barn!
Vi hjelper deg gjerne!
Massasje under svangerskapet vil ha en behandlende, men også en forebyggende effekt. Book gjerne din gravide partner en massasje på bekkenogbarn.no. Her på Bekken og Barn samarbeider vi tverrfaglig og slik vil vi sammen kunne gi den gravide den behandlingen hun trenger.
Lykke til med massasje av kjæresten din!
-Hilsen fra Katharina Devik, massasjeterapeut avd. Skøyen
Les mer om massasje
Behandling av voksesmerter
De aller fleste har hørt om voksesmerter. Kanskje du var plaget med det da du var barn eller du selv har barn som klager over voksesmerter? Da jeg var barn var jeg mye plaget med voksesmerter, og jeg fikk beskjed om at dette kom til å gå over bare jeg ble litt eldre. Når jeg tenker tilbake på det er det rart at det ikke var mer hjelp å få med tanke på hvor vondt det var.
De aller fleste har hørt om voksesmerter. Kanskje du var plaget med det da du var barn eller du selv har barn som klager over voksesmerter? Da jeg var barn var jeg mye plaget med voksesmerter, og jeg fikk beskjed om at dette kom til å gå over bare jeg ble litt eldre. Når jeg tenker tilbake på det er det rart at det ikke var mer hjelp å få med tanke på hvor vondt det var.
Hva er egentlig voksesmerter og hva kan gjøres for å redusere smertene?
Voksesmerter er den vanligste årsaken til smerter i muskel- og skjelettsystemet hos barn i alderen 3-12 år. Det er faktisk så vanlig at man regner med at nesten halvparten av alle barn har voksesmerter i løpet av barndommen. Smertene kjennetegnes av at de kommer om natten eller kvelden og varer fra minutter til timer. De er nesten alltid i begge ben og gir sjelden leddsmerter. Det vanligste er at smertene sitter i leggene eller lårene, og er borte morgenen etter.
Det er viktig å merke seg at voksesmerter sjeldent gjør at barn halter og det er sjeldent innskrenket bevegelighet i leddene i kroppen. Voksesmerter vil heller ikke gi noen funn på blodprøver eller røntgen.
Man er ikke helt sikker på hvorfor noen får voksesmerter og andre ikke, men mange mener det kan være en genetisk link. Ofte har barn med voksesmerter foreldre som var mye plaget da de selv var barn.
Andre årsaker til voksesmerter kan være låsninger eller feilstillinger i rygg eller fot/knær/hofter som gir smerter i bena. Det kan også være et misforhold mellom muskler og sener når barna vokser. I tillegg mener noen at barn med veldig dårlig balanse kan ha høyere risiko for voksesmerter.
En av årsakene til at det oppstår låsninger eller feilstillinger hos barn kan være hvis veksten skjer så raskt at kroppen ikke riktig klarer å tilpasse seg endringene raskt nok. Dette kan da føre til et kompensasjonsmønster hos barnet, og at noen muskler blir feil- eller overbelastet. Det er logisk å anta at jo lengre barnet kompenserer, jo sterkere kan smertene bli. Da kan det være fint å oppsøke hjelp for en vurdering av ledd- og muskelfunksjon. Ofte kan det være små korrigeringer av leddene i kroppen, såler, eller spesifikke øvelser som skal til for å hjelpe barn med voksesmerter.
Allikevel er det viktig at barnet opprettholder normal fysisk aktivitet fordi det er bevist at inaktivitet ikke forebygger voksesmerter.
Mange foreldre lurer på om det finnes noe behandling de kan gjøre hjemme, og det er det. Noen forslag er:
Forsiktig massasje av barnets legger
Legge varmepute på de smertefulle områdene
Vær nøye på at barnet bruker ordentlige sko gjennom dagen
Gi barnet et varmt bad før sengetid
Berolige og forklare barnet at smertene ikke er farlige
Det blir ofte frarådet å gi barn smertestillende medisiner for voksesmerter. Dette er fordi det kan være dumt å lære barn at smertestillende er løsningen på smerter
Dersom rådene over ikke virker kan du gjerne bestille en time hos en av oss, vi hjelper dere med glede.
Skrevet av Helene Meidel, kiropraktor avd. Skøyen
Fordeler ved gravidmassasje
Mange forbinder massasje med luksus, velvære og “spa-weekend med venninner”, men visste du hvor fantastisk mange helsegevinster du får med på kjøpet?
Svangerskapsmassasje kan gi mange helsegevinster.
Mange forbinder massasje med luksus, velvære og “spa-weekend med venninner”, men visste du hvor fantastisk mange helsegevinster du får med på kjøpet?
Forskinger viser at etter 45 minutters massasje så øker antall hvite blodceller som spiller en stor rolle for å beskytte kroppen din mot sykdom. Cytokin nivåene som er viktig for å redusere betennelser i kroppen øker også. Men det aller viktigste er at massasje har en er en reduserende virkning på stresshormonet kortisol og at det frigir¨lykkehormonet¨ oxytocin. Å få massasje jevnlig hos massasjeterapeuten din øker livskvaliteten din og er den største grunnen til at jeg brenner for faget mitt.
Når du er gravid fortjener du alt som gjør godt for kropp og sinn. Unn deg en gravidmassasje med god samvittighet!
Det er Ikke bare gravide som fortjener ekstra omsorg, det anbefales også å oppsøke massasjeterapi dersom du har:
Muskelsmerter og anspent i nakke, rygg, setet og ben
Sover dårlig
Opplever uro og stress
“Restless legs” eller urolig ben
Muskelkramper i legger
Massasjeterapeutene hos oss kan vise deg enkle tøyeøvelser som du trygt kan gjøre hjemme når du er gravid, for å strekke ut de muskelen vi finner som trenger ekstra omsorg.
De som kommer til svangerskapsmassasje hos oss får tilrettelagt behandling for sine plager og utfordringer. Mange ønsker et pust i hverdagen, litt ekstra omsorg og en avslappende time på benken.
Helsegevinster ved massasje:
God effekt på muskelsmerter og anspenthet
Forebygger og har god effekt på spenningshodepine
Reduserer stress og angst
Naturlig smertelindring
Øker blod og lymfesirkulasjonen
Bedre immunforsvar
Dypere og bedre pust
Bedre søvnkvalitet
Næringsopptaket i muskulatur øker
I et svangerskap går kropp og psyke gjennom mye nytt, både gode og utfordrende perioder. Kroppen går i beredskap til å bære frem ditt barn, og det kan medføre smerter i muskulatur. Perioder med mye stress og lite søvn påvirker musklene dine.
Massasje gjennom svangerskapet er ikke bare vel og være, men også naturlig smertelindring. Det kan være med på å forbedre kroppen din til fødsel og en mer behagelig barseltid for deg som mamma.
Hos oss tar vi godt vare på deg og gir deg akkurat det du trenger, vi henviser også videre til andre terapeuter på huset om det er nødvendig for deg.
-Skrevet av Janne Legreid, massør avd. Skøyen
Gravid, seteleie og "Websters-teknikk"
Er du gravid med et barn i seteleie? Da kan det hende at du hører om ”Websters teknikk”, eller at det kan være lurt å ta et besøk innom kiropraktoren. ”Websters teknikk” er en teknikk som brukes for å gi bedre balanse i bekkenet mellom ledd, muskler og leddbånd, slik at barnet skal få bedre plass for å kunne bevege til en best mulig posisjon i forkant av fødselen. Det er viktig å presisere at kiropraktoren ikke snur babyen, men jobber med plassforholdene for at det skal bli lettere for babyen å kunne snu seg selv.
Er du gravid med et barn i seteleie? Da kan det hende at du hører om ”Websters teknikk”, eller at det kan være lurt å ta et besøk innom kiropraktoren. ”Websters teknikk” er en teknikk som brukes for å gi bedre balanse i bekkenet mellom ledd, muskler og leddbånd, slik at barnet skal få bedre plass for å kunne bevege til en best mulig posisjon i forkant av fødselen. Det er viktig å presisere at kiropraktoren ikke snur babyen, men jobber med plassforholdene for at det skal bli lettere for babyen å kunne snu seg selv.
«Jeg har et barn som ligger i seteleie, og leste om Websters Technique på nettet. Jeg har ikke funnet noe informasjon om dette på norsk. Jeg ringte rundt til flere kiropraktorer inntil en kiropraktor anbefalte meg å ringe til dere. Kan dere denne teknikken?» hører vi ofte. Derfor er det ekstra gledelig å lese artikkelen i KK hvor kiropraktor Therese Aarsæther på Ullevål kiropraktorklinikk blir intervjuet om teknikken. Her kan du lese artikkelen i KK.
Teknikken ble beskrevet av kiropraktoren Larry Webster i 1979, og den brukes av kiropraktorer. Websters Teknikk er fremdeles ganske ukjent i Norge dersom vi sammenlikner med USA og Canada.
Livmoren er forankret i bekkenet via leddbånd. Ved rotasjon av bekkenet kan disse leddbåndene bli stramme og påvirke livmorens form og posisjon. Dette kan bidra til at det blir mindre plass for fosteret til å bevege seg og snu seg i riktig posisjon med hodet ned før fødselen. Dette kalles å ligge i tvangsleie. Webster-teknikken består av kiropraktiske leddkorrigeringer og lett behandling av spenninger i muskulatur og leddbånd. Målet er å øke plassforholdene for fosteret slik at babyen skal få mulighet til å bevege seg for så å legge seg med hodet ned. Websters teknikk tar bort nerve-, muskel- og skjelettgrunner til at barnet ligger i tvangsleie i livmoren.
Hva betyr det å ligge i seteleie?
Å ligge i seteleie betyr at barnet ligger med baken ned i bekkenet. Normalt skal hodet legge seg ned i bekkenet før fødselen. Ca 3-4% av barna ved termin med baken ned eller i seteleie. I Norge har antall barn i seteleie og som blir tatt med keisersnitt, økt de senere årene. Opp til 7. måned er det helt normalt at fosteret ligger i seteleie.
Grunnen til at fosteret ligger i seteleie kan være:
formen på livmoren
hvordan morkaken ligger
om barnet har navlestrengen rundt halsen «tvangsleie i livmoren» eller “intrauterine constraint”
tvillingleie, at det er trangt om plassen ukjente årsaker
Etter 7. måned kan seteleie føre til at det blir et ujevnt trykk på ledd og knokler under utvikling. Dette kan gi skjevheter i nakke, hode, rygg, bekken og hofter. Derfor får alle barn som har ligget i seteleie rutinemessig sjekket hoftene med ultralyd.
Seteleie har vist seg å være en risikofaktor for:
Keisersnitt
Tortikollis (skjevhet i nakke)
Favorittside
Skjevheter i nakke eller rygg (tortikollis eller skoliose)
Skoliose (skjevhet i bekken, rygg og nakke) Skjevheter i føtter og knær
Hofteleddsdysplasi
Plagiocephalie (skjevheter i hodet)
Kronisk øreverk
Nakkeassymmetrier
Ytre vending av foster i seteleie
Fordi det først og fremst er ønskelig å redusere antall barn som fødes i seteleie, og antall keisersnitt som en følge av dette, tilbyr sykehusene ytre vending av fosteret.
Ved ytre vending korrigeres barnets stilling fra seteleie til hodeleie. Da det er risikofaktorer forbundet med prosedyren, blir ytre vending av fosteret kun gjort etter nøye vurdering av den gravide.
Andre mindre risikofylte tiltak som er blitt beskrevet i litteraturen, er yoga, akupunktur, isposer og musikk eller lydstimulering.
Ispose
I et studie som er publisert beskriver hvordan barnet snudde seg fra seteleie til hode-ned posisjon, etter å ha fått råd om å legge en ispose øverst på magen hver dag i 20 minutter. I dette tilfellet snudde fosteret seg etter 10 minutter.
Morsomme, gratis og helt ufarlig ting du kan prøve.
Musikk
En teori er at branet snur seg fra bråkete musikk- og rådet er å ha en liten høytaler på toppen av magen når bråkete musikk spilles. En annen teori er at dersom man bruker en liten høytaler mellom bena hvor klassisk musikk spilles, ønsker barnet å snu seg mot musikken.
Lys
Å ligge i et mørkt rom, å ha partneren bruke en lommelykt mellom bena opp mot livmoren, der teroprien bak forslaget er at barnet åsnker å snu seg mot lyset.
Spinning babies-øvelser
Spinning babies-øvelser er en serie med øvelser du kan gjøre hjemme for å øke plassforholdene og dermed stimulere babyen til å bevege seg mer, og dermed nne en god posisjon før fødselen. På nettsiden www.spinningbabies.com er det mere informasjon og øvelser du kan gjøre selv.
Oppsummering
Etter 8. måned er det usannsynlig at barn som ligger i seteleie snur seg av seg selv og legger seg med hodet ned før fødselen. I og med at fordelene ved at babyen snur seg er så store, både for deg og babyen din, kan det være verdt å bli undersøkt av en kiropraktor som kan Websters teknikk
I tillegg til å få en undersøkelse hos kiropraktorene, kan være lurt å ta en tur til en akupunktør, eller en osteopat . Hos oss kan fysioterapeutene våre vise deg hvordan du kan å gjøre spinning- babies øvelser hjemme.
Skrevet av kiropraktor Elisabeth Aas-Jakobsen, DC, Msc, Spes i Barne og Ungdomskiropraktikk.
Stress, kjernemuskulatur og vedlikeholdsbehandling
For å si det enkelt, kiropraktisk behandling forbedrer kommunikasjonen mellom hjerne og kropp. Når låste ledd blir løst opp, selv uten at du har smerter, vil den økte bevegelsen gjøre at kjernemuskulaturen din får tydeligere beskjed gjennom et godt fungerende nervesystem, i hvordan den skal fungere. Dermed er du er mindre utsatt for skader.
Hjernen styrer kroppens bevegelser
For å si det enkelt, kiropraktisk behandling forbedrer kommunikasjonen mellom hjerne og kropp. Når låste ledd blir løst opp, selv uten at du har smerter, vil den økte bevegelsen gjøre at kjernemuskulaturen din får tydeligere beskjed gjennom et godt fungerende nervesystem, i hvordan den skal fungere. Dermed er du er mindre utsatt for skader.
Hva er vedlikeholdsbehandling eller forebyggende behandling?
Litt som å gå til jevnlig til tannlegen, velger omtrent halvparten av alle kiropraktorpasienter å fortsette med jevnlig vedlikehold av ryggen.
Vedlikeholdsbehandling er når pasienter går til kiropraktorbehandling uten at de har smerter eller ubehag. Ideen er at regelmessige justeringer vil hjelpe å opprettholde ryggsøylens og nervesystemets funksjon, og dermed være med på å forebygge nye eller tilbakevendende episoder med smerter.
Hvordan virker vedlikeholdsbehandling?
Å ta vare på helsen din sånn at du ikke blir syk, er de fleste enige om at gir god mening. Har du opplevd å bli syk etter en periode hvor du er sliten fordi du har presset deg selv for hardt?
Ryggsøylen din kan også bli sliten, gjerne lenge før du begynner å kjenne at det gjør vondt. Du er mer utsatt for ryggskader dersom hjernen din ikke sender hensiktsmessig informasjon til kjernemuskulaturen, viser forskning.
Kjernemuskulaturen
Disse musklene er de som aktiviserer og holder ryggsøylen i en stabil posisjon. Kjernemuskulaturen er viktig for at ryggen skal være sterk, stabil og tåle alle små og store belastninger som den utsettes for hver dag.
Mangler du stabilitet i kjernemuskulaturen blir det som om ryggen din kan få “mini whiplashskader” når du beveger deg rundt eller løfter en arm.
Dette gjør at du plutselig kan få en kjempe kink etter at du bøyd deg ned for å knytte skolissene og kjernemuskulaturen går inn i en spastisk reaksjon.
For å si det enkelt, kiropraktisk behandling forbedrer kommunikasjonen mellom hjerne og kropp. Når låste ledd blir løst opp, selv uten at du har smerter, vil den økte bevegelsen gjøre at kjernemuskulaturen din får tydeligere beskjed gjennom et godt fungerende nervesystem, i hvordan den skal fungere og du er mindre utsatt for skader.
Kinken og smertene kommer ikke ut av det blå, men har utviklet seg over over tid uten at du har visst om det.
Det blir som når det siste strået som brekker kamelens rygg.
Stress over tid
Livets stress, som å sitte for mange timer foran en liten skjerm å jobbe, å takle en syk mor som du er så glad i, eller uke på uke med for lite søvn fordi du har en 1-åring som ikke sover, bygger seg opp i kroppen over tid.
Fordi stress påvirker hvordan hjernen din kommuniserer med kjernemuskulaturen, kan det plutselig oppstå smerte selv om du kun gjorde en bitteliten bevegelse, selv om dette er noe du faktisk gjør hver eneste dag.
Eksempelvis kan det å plukke opp en leke fra gulvet være det siste halmstrået som skal til for at vekten blir for mye til slutt for kamelens rygg.
Vedlikeholdsbehandling er på en måte å ta bort halmstrå fra ryggen din, sånn at du kan tåle vekten av flere uten at ryggen knekker sammen.
Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor avd. Skøyen
Forskningen viser at vedlikeholdsbehandling gir god mening -les mer om dette her.
Etter et benbrudd og krykkebruk
Gutten på 9 år tok tak i krykkene sine. Etter 10 uker med krykker hadde han blitt ganske proff på å manøvrere seg raskt rundt på de. Han krykket seg gjennom sykehuskorridoren sammen med pappaen sin. Skuffelsen var rimelig stor da han forsto at han ikke var i nærheten av å kunne tråkke ned på benet selvom gipsen var borte. Ankelen var hoven og han klarte såvidt å bevege den. Kneet var så stivt at det å forsiktig prøve å bøye det virket som en umulig oppgave. Leggen og låret var tynne og bleke etter gipsen som hadde dekket hele benet fra tærne helt opp til holften.
”Sånn, der var gipsen av. Her er krykkene dine. Ha det bra og lykke til”
Gutten på 9 år tok tak i krykkene sine. Etter 10 uker med krykker hadde han blitt ganske proff på å manøvrere seg raskt rundt på de. Han krykket seg gjennom sykehuskorridoren sammen med pappaen sin. Skuffelsen var rimelig stor da han forsto at han ikke var i nærheten av å kunne tråkke ned på benet selvom gipsen var borte. Ankelen var hoven og han klarte såvidt å bevege den. Kneet var så stivt at det å forsiktig prøve å bøye det virket som en umulig oppgave. Leggen og låret var tynne og bleke etter gipsen som hadde dekket hele benet fra tærne helt opp til holften.
Det tok nesten tre uker før han kunne gå uten krykker. Det vil si uten først å ta noen “vanlige” skritt for så å gå tilbake til å bruke den effektive hinketeknikken som var godt utviklet etter ukene med gips.
Det tok et halvt år før han klarte å løpe uten å halte. Styrken i venstre benet ble aldri helt lik det høyre.
Han var fotball lagets beste keeper før han brakk benet i en kamp. Nå hadde en annen tatt plassen hans.
Denne lille gutten var min egen, og det er flere år siden det skjedde nå. Han brakk leggbenet, men det var ankelen som ble det store problemet etter at den ble stivet av i mange uker. Han fikk ingen råd da gipsen ble tatt av. Ingen øvelser. Ingen henvisning til opptrening. Når jeg snakker med mine pasienter som har barn som har brukket en arm eller et ben, sier de det samme. Det er ikke automatikk i å en få henvisning til opptrening etter å ha brukket noe.
Heldigvis for min gutt så fikk han behandling og øvelser for å trene opp muskulatur og balanse. I tillegg tok det flere timer hos fysioterapeuten vår å lære ham å gå vanlig igjen. I tillegg jobbet vi med leddbevegelsen og låsningene i ankelen, bekkenet og i ryggen hans. Allikevel tok det nesten et halvt år før han løp tilnærmet normalt igjen. Jeg tenker med gru på hvordan det hadde gått dersom han bare skulle ”bli bra” av seg selv.
Har du et barn som har brukket benet, eller armen, spør om en henvisning til en fysioterapeut! Og få leddfunksjonen sjekket hos en kiropraktor.
Forebygging handler om å ha muligheten til å bruke kroppen hensiktsmessig tidlig i livet. Barn fikser utrolig mye selv, men ikke alt, noen gang trenger de hjelp for å komme seg videre og ut av feilmønstre.
Hva skjer når man går på krykker, eller går med gips på et ben eller en arm?
Først og fremst får man en ujevn, lite eller asymmetrisk bruk av muskulaturen.
Bekkenet blir feilbelastet når man går.
Nakken, skuldre, albuer og håndledd blir overbelastet på grunn av krykkebruk. Det er uvant og tungt, selv om de fleste barn blir noen “resere” på å komme seg raskt av gårde på krykker innen kort tid.
Kroppen lager nye bevegelsesmønstre. Mange av de nye mønstrene er uhensiktsmessige og barnet kan risikere å dra mønstrene med seg videre i livet.
Der er vanlig å få låsninger i ankel, bekken, rygg og nakke etter å ha gått på krykker.
Å gå med armen i gips eller i fatle kan gi overbelastning på skuldre og nakke. Det er vanlig å ”holde armene oppe” ved selv å stive av skuldrene for at bevegelsen i armen skal bli minst mulig når man går, fordi det ofte kan gjøre vondt. Et stivt gangmønster over noen uker kan fort bli til læring i hjernen, og ubevisst drar man det med seg videre.
Det ikke kroppen fikser og reparer selv, lærer den å leve med og gjør det beste ut av det den har. Vi har en fantastisk evne til å kompenser. Desto friskere vi er generelt, jo bedre har vi til dette.
Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, DC, MSc, Spes. i barne og ungdomskiropraktikk avd. Skøyen.
Siste blogginnlegg
-
mars 2025
- 24. mars 2025 Hvordan kan osteopati lindre bekkenplager under graviditet? 24. mars 2025
- 18. mars 2025 8 ting du bør vite før massasjebehandlingen din 18. mars 2025
-
februar 2025
- 28. feb. 2025 Bekken og Barn åpner ny klinikk på Løren – fordi behovet er enormt 28. feb. 2025
- 6. feb. 2025 Isjias – Når smerten stråler og livet stopper opp! 6. feb. 2025
- 5. feb. 2025 Hvordan påvirker menstruasjonssyklus trening, og hva kan du gjøre med det? 5. feb. 2025
-
januar 2025
- 4. jan. 2025 Verdens beste vane? 4. jan. 2025
-
desember 2024
- 13. des. 2024 Treg mage hos spedbarn: Slik hjelper du babyen din med fordøyelsen 13. des. 2024
- 12. des. 2024 Gravid i jobb – Dette kan du gjøre for å tilpasse arbeidsplassen for bekken og rygg 12. des. 2024
- 2. des. 2024 Alt du trenger å vite om skoliose hos barn og ungdom 2. des. 2024
-
november 2024
- 14. nov. 2024 5 tips for en morsommere permisjonstid 14. nov. 2024
-
oktober 2024
- 29. okt. 2024 Vondt i halebenet? 29. okt. 2024
-
september 2024
- 4. sep. 2024 Når barnet ditt går med tærne innover – Hva kan du gjøre? 4. sep. 2024
-
mai 2024
- 16. mai 2024 Luft i magen, gråt og uro. Kan kiropraktikk hjelpe? 16. mai 2024
-
mars 2024
- 23. mars 2024 Bekkenbunnen og overgangsalder 23. mars 2024
-
februar 2024
- 6. feb. 2024 Bruk menstruasjonssyklusen til din fordel 6. feb. 2024
-
januar 2024
- 17. jan. 2024 Kom igang med løping etter fødsel 17. jan. 2024
-
desember 2023
- 22. des. 2023 Massasje av bekkenbunnen kan forebygge fødselsrift og klipp 22. des. 2023
- 22. des. 2023 Endelig kan du få lymfemassasje på Bekken og Barn, avdeling Skøyen! 22. des. 2023
- 6. des. 2023 Plager etter klipp eller fødselsrift? 6. des. 2023
-
november 2023
- 10. nov. 2023 Delte magemuskler 10. nov. 2023
-
oktober 2023
- 19. okt. 2023 Hvordan trene bekkenbunnen? 19. okt. 2023
- 4. okt. 2023 Hvorfor trene bekkenbunnen? 4. okt. 2023
-
september 2023
- 21. sep. 2023 Har barnet ditt vondt i kneet? 21. sep. 2023
- 15. sep. 2023 Styrkemåling av bekkenbunnen 15. sep. 2023
-
august 2023
- 30. aug. 2023 Hva er sammenhengen mellom bekkensmerter og bekkenbunnen? 30. aug. 2023
-
juni 2023
- 28. juni 2023 Opptrening etter fødselsrift grad 3 og 4 - hvordan kan fysioterapi hjelpe? 28. juni 2023
- 15. juni 2023 Gravidmassasje er bra for både mor og baby 15. juni 2023
- 5. juni 2023 7 tips til deg som har barn med hodepine 5. juni 2023
-
mai 2023
- 10. mai 2023 Endometriose - Når livmorvev finner en uønsket destinasjon 10. mai 2023
-
mars 2023
- 20. mars 2023 Akupunktur mot pollenallergi - En effektiv behandlingsform uten bivirkninger! 20. mars 2023
- 14. mars 2023 1 av 5 kvinner med bekkensmerter i graviditeten sliter fremdeles 12 år etter fødselen. 14. mars 2023
- 3. mars 2023 Gravid og vondt mellom skulderbladene 3. mars 2023
-
februar 2023
- 28. feb. 2023 Babybæsj - Hva betyr fargen? 28. feb. 2023
-
desember 2022
- 13. des. 2022 Hvordan bruker jeg bbhugme? 13. des. 2022
- 12. des. 2022 Kan jeg gjøre knebøy når jeg er gravid? 12. des. 2022
-
januar 2022
- 28. jan. 2022 Er massasje før uke 13, og etter uke 36 trygt? 28. jan. 2022
- 27. jan. 2022 Når kan jeg løpe etter fødselen? 27. jan. 2022
- 27. jan. 2022 Hva er ammegikt? 27. jan. 2022
- 25. jan. 2022 Hva kan akupunktur gjøre for deg etter fødselen? 25. jan. 2022
- 24. jan. 2022 Opplever du lekkasje ved trening? 24. jan. 2022
- 21. jan. 2022 Hvordan gi deg selv et pusterom 21. jan. 2022
- 19. jan. 2022 7 tips for styrketrening når du er gravid 19. jan. 2022
- 18. jan. 2022 Skal vi danse nå?! 18. jan. 2022
- 17. jan. 2022 Ammeproblemer og stramt tungebånd 17. jan. 2022
- 14. jan. 2022 Gravid og halsbrann 14. jan. 2022
- 13. jan. 2022 Gravid og vondt i ryggen 13. jan. 2022
- 12. jan. 2022 Trening etter keisersnitt 12. jan. 2022
- 11. jan. 2022 Sengevæting- hva kan hjelpe? 11. jan. 2022
- 10. jan. 2022 Derfor må vi bevare ABC klinikken! 10. jan. 2022
- 7. jan. 2022 Hvordan puste deg til et bedre liv 7. jan. 2022
- 6. jan. 2022 Derfor kan behandling hos kiropraktor være forberedende til fødsel 6. jan. 2022
- 5. jan. 2022 Bekkenskolen 2022 5. jan. 2022
- 4. jan. 2022 Akupunktur og kroniske smerter 4. jan. 2022
- 3. jan. 2022 Kan jeg gå på ski når jeg er gravid? 3. jan. 2022
-
juli 2020
- 6. juli 2020 Hva er en doula? 6. juli 2020
- 3. juli 2020 Kosmetisk Akupunktur 3. juli 2020
- 2. juli 2020 7 råd for deg som sliter med kvalme i første trimester 2. juli 2020
- 1. juli 2020 Å FØLGE MAGEFØLELSEN 1. juli 2020
-
juni 2020
- 30. juni 2020 Naturlig smertelindring under fødsel 30. juni 2020
- 29. juni 2020 Hvorfor jeg ble massasjeterapeut 29. juni 2020
- 26. juni 2020 Barselstårer 26. juni 2020
- 25. juni 2020 Halebeinsmerter - en skikkelig pain in the ass! 25. juni 2020
- 24. juni 2020 Graviditet og isjias 24. juni 2020
- 23. juni 2020 Hva kan akupunktur gjøre for deg som er gravid? 23. juni 2020
- 22. juni 2020 Bæreseler og bæresjal! 22. juni 2020
- 19. juni 2020 Stramt tungebånd: Hva er Body Work? 19. juni 2020
- 17. juni 2020 Har du hørt om «Modningsakupunktur»? 17. juni 2020
- 16. juni 2020 10 tips til deg som er gravid og har vondt i føttene 16. juni 2020
- 15. juni 2020 Tågange hos barn 15. juni 2020
- 12. juni 2020 Kroppens endringer i svangerskapet, himmel eller helvete? 12. juni 2020
- 11. juni 2020 Er det farlig å trene når jeg er gravid? 11. juni 2020
- 10. juni 2020 Akupunktur - en trygg og effektiv behandlingsform 10. juni 2020
- 9. juni 2020 Tre enkle tips til hjemmemassasje av din gravide kjæreste 9. juni 2020
- 8. juni 2020 Behandling av voksesmerter 8. juni 2020
- 5. juni 2020 Fordeler ved gravidmassasje 5. juni 2020
- 4. juni 2020 Gravid, seteleie og "Websters-teknikk" 4. juni 2020
- 3. juni 2020 Stress, kjernemuskulatur og vedlikeholdsbehandling 3. juni 2020
- 2. juni 2020 Etter et benbrudd og krykkebruk 2. juni 2020
- 1. juni 2020 Forebygger vedlikeholdsbehandling? 1. juni 2020
-
mai 2020
- 29. mai 2020 Hvorfor har jeg vondt i symfysen, og hva kan jeg gjøre? 29. mai 2020
- 28. mai 2020 Trening etter fødsel, når kan jeg begynne? 28. mai 2020
- 27. mai 2020 25 år med vonde bekken, og barn 27. mai 2020
- 26. mai 2020 Nyhet: Gavekort via nettsidene våre 26. mai 2020
- 25. mai 2020 Trampoline, hva bør jeg tenkte på? 25. mai 2020
- 22. mai 2020 Vondt i underlivet 22. mai 2020
-
mars 2020
- 28. mars 2020 Min nye hverdag på legevakten 28. mars 2020
- 4. mars 2020 Gravid og vondt i rumpa 4. mars 2020
- 3. mars 2020 Nettkurs for deg som er gravid og har vondt i bekkenet 3. mars 2020
- 2. mars 2020 En god morgenrutine i en unormal hverdag 2. mars 2020
-
februar 2020
- 24. feb. 2020 Dobbelthaken forsvinner når du sitter riktig! 24. feb. 2020
- 21. feb. 2020 Hva gjør jeg når barnet mitt har en favorittside? 21. feb. 2020
- 20. feb. 2020 Hvordan lage en ammeplan? 20. feb. 2020
- 19. feb. 2020 Se meg, trygg meg! 19. feb. 2020
- 18. feb. 2020 Har det klikket helt for deg? 18. feb. 2020
- 17. feb. 2020 Alt for ungen 17. feb. 2020
- 14. feb. 2020 Hjelp, jeg har delte magemuskler! 14. feb. 2020
- 13. feb. 2020 Et godt svangerskap er en god start på livet! 13. feb. 2020
- 12. feb. 2020 Tisser du på deg? 12. feb. 2020
- 11. feb. 2020 Visste du at det aller viktigste i barneoppdragelsen er empati? 11. feb. 2020
- 10. feb. 2020 Hvorfor bør babyen ligge på magen? 10. feb. 2020
- 3. feb. 2020 Gravid og vondt i hodet? 3. feb. 2020
-
januar 2020
- 31. jan. 2020 Kan stress rundt økonomi føre til vondt i rygg og nakke? 31. jan. 2020
- 30. jan. 2020 Har barnet mitt refluks? 30. jan. 2020
- 29. jan. 2020 Trening etter fødsel, hvor og når starter jeg? 29. jan. 2020
- 28. jan. 2020 Kan flat rumpe gi vond rygg? 28. jan. 2020
- 27. jan. 2020 4 gode grunner til at du bør unne deg en gravidmassasje 27. jan. 2020
- 24. jan. 2020 Vondt i kneet er ikke alltid voksesmerter 24. jan. 2020
- 23. jan. 2020 5 råd for å forebygge plager når du er gravid 23. jan. 2020
- 22. jan. 2020 Bekkensmerter etter fødsel-Et intervju med forsker Cecilia Bergstrøm 22. jan. 2020
- 21. jan. 2020 Gravid og vondt i tissen 21. jan. 2020
- 20. jan. 2020 Lekker du når du løper eller har vondt i underlivet under trening? 20. jan. 2020
- 17. jan. 2020 Tre fine tøyeøvelser å gjøre etter skituren 17. jan. 2020
- 15. jan. 2020 Behandling kan redusere gråt hos urolige babyer 15. jan. 2020
- 14. jan. 2020 Muskel- og skjelettplager hos babyer med stramt tungebånd 14. jan. 2020
- 13. jan. 2020 Bekken og Barns grunnlegger fikk prisen "Årets kiropraktor 2017" 13. jan. 2020
- 10. jan. 2020 Favorittside og skjeve hoder 10. jan. 2020
- 9. jan. 2020 Hvorfor kommer plagene mine tilbake? 9. jan. 2020
- 8. jan. 2020 Har du vondt i halebeinet? 8. jan. 2020
- 7. jan. 2020 Primærreflekser 7. jan. 2020
- 6. jan. 2020 Gravid og vondt i bekkenet - har jeg bekkenløsning eller bekkenlåsning? 6. jan. 2020
- 3. jan. 2020 I begynnelsen er kroppen 3. jan. 2020
- 2. jan. 2020 Merket for god design til "bbhugme" puten 2. jan. 2020
- 1. jan. 2020 Bekken og Barns Historie 1. jan. 2020