Livsstil Helene Mejdell Livsstil Helene Mejdell

Min nye hverdag på legevakten

Da myndighetene valgte å stenge ned landet vårt 12 mars, var vi mange som fikk et stort sjokk. Det var nok ikke mange som var forberedt på så strenge restriksjoner, og at hverdagen skulle bli snudd så på hodet i løpet av bare noen få timer. Nesten uten advarsel måtte vi holde oss hjemme hele dagen, med så lite sosial kontakt som mulig.

Da myndighetene valgte å stenge ned landet vårt 12 mars, var vi mange som fikk et stort sjokk. Det var nok ikke mange som var forberedt på så strenge restriksjoner, og at hverdagen skulle bli snudd så på hodet i løpet av bare noen få timer. Nesten uten advarsel måtte vi holde oss hjemme hele dagen, med så lite sosial kontakt som mulig.

Vi ble beordret om å holde klinikken stengt for å minske smitterisikoen i samfunnet, og plutselig satt vi der uten lov til å dra på jobb og behandle trengende pasienter

Klinikken er stengt-hvor kan jeg gjøre nytte?

For meg som ikke har barn eller noen forpliktelser hjemme fikk jeg plutselig ubehagelig mye ledig tid. I en hektisk hverdag går man jo ofte å drømmer om roligere tider, men når det først ble rolig innså jeg at dette var virkelig ikke noe å drømme om. Jeg tenkte derfor at så lenge klinikken er stengt må jeg finne på noe annet nyttig å gjøre.

Jobb på legevakten

Det var da jeg var så heldig å få jobb på legevakten i Oslo. Nå består hverdagen av å vurdere pasientene som kommer inn, og hjelpe til å holde orden på legevakten. Det er naturligvis mange pasienter som kommer med forkjølelsessymptomer og frykt for at de er Corona-smittet. Min oppgave er da å vurdere hvor sannsynlig det er at de som kommer er smittet og berolige de som er redde.

Meningsfylt å bidra

Jeg er veldig takknemlig for denne muligheten, og det føles meningsfylt å bidra. Jeg får brukt den grunnleggende medisinske forståelsen jeg har og det kjennes godt ut å bruke kunnskapen på en annen måte enn i den vanlige hverdagen.

Savnet etter vanlig hverdag

Allikevel savner jeg selvfølgelig å jobbe som kiropraktor, og gleder meg veldig til ting normaliserer seg og vi er tilbake til den vanlig hverdagen. Da skal jeg ihvertfall ikke være drømme om roligere tider!

Skrevet av Helene Mejdell, kiropraktor avd. Skøyen

Her er Helene sammen med de andre kiropraktorene som har fått seg midlertidig jobb på legevakten.

Les mer
Gravid, Nettkurs Elisabeth Aas-Jakobsen Gravid, Nettkurs Elisabeth Aas-Jakobsen

Gravid og vondt i rumpa

Er du gravid og har vondt i rumpa? Da er du ikke alene. Når du er gravid og har vondt i rumpa, kan smerten akkurat som baken, deles i to. Enten har du vondt i sete, eller i rumpa. Fordi det er ikke alltid så lett å vite om det er setet eller rumpa som er vond når det snakkes rumpesmerter, begynner vi å fortelle deg litt om setesmerter.

Er du gravid og har vondt i rumpa?

Da er du ikke alene. Når du er gravid og har vondt i rumpa, kan smerten akkurat som baken, deles i to. Enten har du vondt i sete, eller i rumpa. Fordi det er ikke alltid så lett å vite om det er setet eller rumpa som er vond når det snakkes rumpesmerter, begynner vi å fortelle deg litt om setesmerter. Deretter passer det fint å se videoen om rumpesmerter som ligger nederst i artikkelen. Etter du har lest artikkelen og sett videoen, håper vi det er klarere for deg om du har vondt i sete eller rumpa, og hva du kan gjøre med smerten. Halebeinet kan også gi rumpesmerter, og det kommer vi til å skrive mer om i neste blogg.

Vondt i sete

  • Har du vondt når du går i trapper?

  • Har du vondt når du reiser deg?

  • Har du vondt når du står på et ben?

  • Kjennes det ut som en skarp, eller dump smerte, eller en klo i rumpa?

Da kan du enten ha veldig stram rumpemuskulatur eller en låsning i bekkenet. Det er helt vanlig å ha begge deler samtidig.

Ubevisste holdningsendringer

Når du blir gravid endres holdningen din gjerne ubevisst. Kroppen din beveger seg på en annen måte når magen gradvis blir større. Når du i tillegg har vondt i bekkenet eller i rumpa, endres bevegelsesmønsteret enda mer. Det kan gjøre at du får spente muskler, en ubalanse i styrken mellom de forskjellige musklene som må bevege seg samme, eller låsninger i bekkenleddene. For at du skal få en bedre forståelse av dette, vil vi gjere fortelle deg litt mere om de store rumpemusklene.

Mer om rumpemusklene

De store musklene i rumpa kalles gluteus muskulaturen. De forbinder baksiden av bekkenet med lårbenet.

Gluteus Maximus

Den største av musklene går fra korsbenet til lårbenet. Muskelen gjør at du kan bevege benet ditt rett bakover.

Den er spesielt viktig når du reiser deg opp fra en stol, eller går i trapper. Den gjør at du kan rotere benet innover og utover.

Gluteus medius og gluteus minimus

Den innerste og den midterste rumpemuskelen går fra baksiden av hoftekammen og ned til hoftekulen eller lårbeinknoken. Muskelen gjør at du kan stå stabilt på et ben, uten at bekkenet synker ned på den ene siden.

Piriformis muskelen

Noen ganger kan muskelen som heter piriformis, som ligger dypt inne i rumpa også bli stram. Det kan irritere den store nerven som går nedover i benet som heter isjiasnerven (Sciatic nerve). Da kan du få vondt nedover beinet i tillegg til vondt i rumpa.

Nå når du vet litt mer om setemusklene, vanlige endringer i holdningen og bevegelse når du er gravid, håper vi at det er lettere for deg å forstå hvorfor du får vondt.

Hva skal til for at musklene skal fungere?

For at muskulaturen skal fungere som den skal er to ting spesielt viktig.

Du trenger god bevegelse og funksjon i bekkenleddene. Hjernen trenger informasjon fra bevegelsen i bekkenleddene for å kunne styre muskulaturen. Dersom muskulaturen ikke fungerer som den skal, om den er blitt svak eller ekstra spent, fungerer ikke alltid bevegelsesmønsteret som det skal.

Ond sirkel

Ledd som ikke fungerer som de skal påvirker musklene, og musklene påvirker leddfunksjonen. Den onde er sirkelen i gang. Denne sirkelen er det vanskelig å komme seg ut av uten hjelp.

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Når du kommer til oss undersøker vi bekkenet ditt. Vi finner ut om det er bekkenet som er låst, eller om muskulaturen er stram. Ofte finner vi begge deler.

Vi kan vise deg hvordan du kan bevege deg på en bedre måte for å tilpasse deg magen som vokser. Vi kan løse opp låste ledd, spenninger i muskulaturen og gi øvelser for muskler som trenger litt ekstra styrke for å støtte gi deg god gjennom graviditeten.

Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor avd. Skøyen

Tips for deg som har vondt i rumpa og sete

I denne videoen forteller Tove Villumstad, mensendieck fysioterapeut og akupunktør på avd. Skøyen, hva vondt i rumpa kan være og hva du kan gjøre selv.

Les mer
Nettkurs, Gravid Elisabeth Aas-Jakobsen Nettkurs, Gravid Elisabeth Aas-Jakobsen

Nettkurs for deg som er gravid og har vondt i bekkenet

Det kommer heldigvis noe godt ut av de fleste kriser. Det å måtte stenge klinikken på grunn av koronakrisen, har gitt meg den tiden til overs for å ferdigstille et prosjekt jeg har jobbet med i flere år. Derfor gleder jeg meg over at Bekken og Barn endelig kan lansere nettkurset “Gravid og vondt i bekkenet”.

Bilde fra en av de 7 modulene og 54 leksjonene som du får tilgang til i kurset.

Det kommer heldigvis noe godt ut av de fleste kriser. Det å måtte stenge klinikken på grunn av koronakrisen, har gitt meg den tiden til overs for å ferdigstille et prosjekt jeg har jobbet med i flere år. Derfor gleder jeg meg over at Bekken og Barn endelig kan lansere nettkurset “Gravid og vondt i bekkenet”.

Fordi jeg har voksne barn har jeg hatt anledning til å sitte foran skjermen tre strake uker for å bli ferdig med kurset. Jeg har et oppriktig ønske om å hjelpe deg som er gravid. Et godt svangerskap er en god start på livet. Nå har vi muligheten til å nå ut til deg som er gravid og har vondt i bekkenet på en helt ny måte. Jeg håper du har like god nytte av å rådene og tipsene i kurset, som jeg har hatt glede av å jobbe frem materialet.

Hvorfor lage et helt kurs for deg som er gravid og har vondt i bekkenet?

Er du gravid, er sjansen for at du skal få ditt aller første møte med ryggplager stor. Har du slitt med rygg, nakke eller tidligere så er det stor sannsynlighet for at du er redd for hva som kommer til skje med plagene dine i svangerskapet.

Første møte med ryggplager

Nettopp fordi mange kvinner har sitt aller første ”møte med ryggen i svangerskapet”, er informasjonen man får eller kunnskapen man allerede har tilegnet seg om ryggen så viktig.

Er det ingenting å gjøre?

Det er vanlig å høre: ”Det er bare å holde ut, smertene forsvinner med en gang du har født. ” eller ”Det er ingenting du kan gjøre selv, og det er ingen behandling som hjelper mot bekkenplager. Du må bare ta det helt med ro.” Disse rådene er lite hensiktsmessige, og de er heller ikke riktige. Det finnes behandling og hjelp for deg som har vondt, som ønsker å stå i jobb så lenge som mulig, og ikke minst ha en best mulig livskvalitet i svangerskapet.

Mitt hvorfor

Hva er det egentlig som gjør jeg at brenner så intenst for bekken og ryggplager? Mitt store ”hvorfor” er livskvalitet. Jeg brenner for livskvaliteten til gravide, ikke bare fordi det påvirker barnet som vokser i magen. Smerter og dårlig funksjon i rygg, bekken, muskler, ledd og nervesystem, påvirker søvnkvalitet, arbeidskapasitet, livsglede og de fleste aspekter av livet vårt. Ikke bare for deg som sliter med smerter, men til de rundt som ektefeller, arbeidskolleger og barn.

Basert på 24 år som kiropraktor

Dette kurset er basert på erfaringer etter å ha jobbet i over 24 år som kliniker. De siste 13 årene har jeg jobbet i og drevet en tverrfaglig klinikk hvor kiropraktorer, fysioterapeuter, akupunktører, massører, osteopater og jordmødre som jobber sammen for livskvaliteten til gravide og barn. I tillegg har jeg sett på internasjonale trender og forskning om plagene som disse gruppene søker til hjelp for. Jeg skrev også masteroppgaven min om rygg og bekkensmerter i graviditeten.

Råd og tips

I dette kurset får du råd og veiledning for å ha nok kunnskap til å vite hva du skal gjøre når du møter ryggen i graviditeten.

God hjelp av kolleger

Jeg har fått hjelp av mine kolleger fysioterapeut Marina Nedovic, mensendieck fysioterapeut Tove Villumstad til å lage illustrative videoer til noen av modulene. Kollega Helene Mejdell har vært "pasientmodell” i flere av videoene.

Flere kurs kommer!

Dette er det første av flere kurs fremover fra oss i Bekken og Barn. Gi oss gjerne tilbakemelding om du har et tema som du ønsker at vi kan lage et kurs om!

Beste hilsen,

Elisabeth Aas-Jakobsen, Kiropraktor, MSc, Spes. i muskel og skjeletthelse barn og unge

 

Les mer om det oppdaterte nettkurset her

Les mer
Livsstil, Kvinnehelse Marita Jacobsen Livsstil, Kvinnehelse Marita Jacobsen

En god morgenrutine i en unormal hverdag

Det kan være vanskelig å motivere seg, og holde på de vanlige hverdagsrutinene når verden blir snudd på hodet. I disse tider når vi ikke kan være sammen med kolleger og venner å ikke får den hverdagslige stimuleringen, så er det vell så viktig å ha noen faste rammer og rutiner. Det er jo også en spennende tid på et vis, og vi må forsøke å se det positive i denne situasjonen. Kanskje kan du lage deg noen nye rutiner og få gjort ting du ellers aldri ville fått tid til.

Bilde tatt av Asanas Yoga

Det kan være vanskelig å motivere seg, og holde på de vanlige hverdagsrutinene når verden blir snudd på hodet. I disse tider når vi ikke kan være sammen med kolleger og venner å ikke får den hverdagslige stimuleringen, så er det vell så viktig å ha noen faste rammer og rutiner. Det er jo også en spennende tid på et vis, og vi må forsøke å se det positive i denne situasjonen. Kanskje kan du lage deg noen nye rutiner og få gjort ting du ellers aldri ville fått tid til.

Så... hva er en god morgenrutine? Jeg skal dele noen av de tingene som gjør at jeg får en bedre start på morgenen og mer energi gjennom dagen:

Jeg våkner vanligvis av meg selv i 7 tiden, selv om jeg ikke har alarmen på. Det kan være deilig å slippe å våkne til alarmen hvis du uansett våkner i rimelig tid. Hvis du ikke blir vekt av mann eller barn, eller er en person som kan sove hele formiddagen er det lurt å sette alarmen, så du kommer deg opp til omtrent den samme tiden du pleier i ukedagene. Forsøk å få minst 7 timer søvn, det er anbefalt mellom 7 og 9 timer per natt. Kanskje dette er en mulighet for deg til og få sovet ut.

Start med å re opp sengen... der! Nå har du alt gjort noe for å starte en god rutine for dagen.

Bilde tatt av Asanas Yoga

Gjør 10 minutter med tøyning, yoga eller meditasjon for å vekke opp kroppen og kanskje ta deg et øyeblikk til å sette en intensjon for dagen. Nyt en kopp grønn te eller kaffe. Det er lurt å ha fokus på avspenning da man kanskje er mer bekymret eller det bygger seg opp et innvendig stress pga den nye og ukjente situasjonen man er i.

Spis en sunn og næringsrik frokost mens du leser avisen, ser siste nyhetsoppdatering eller hører på radio.

Lag en skriftlig plan for dagen. Det er alltid enklere å få gjort det du skal om du har en plan å følge. Jeg pleier å skrive den ned på papir og stryke av punkt for punkt ettersom jeg jobber meg gjennom dagen. Husk: det trenger ikke bare være slitsomme eller "kjedelige" ting du skriver ned. Det kan også være et punkt som heter " trening" eller " tur med barna kl 13 ". Deretter kan du sitte å jobbe noen timer igjen. Om du ikke har hjemmekontor så er kanskje dette din sjanse til å få gjort ting du aldri ellers ville fått tid til, som å lage fotoalbum, fra barna var små eller strikke den genseren du har hatt lyst på. Personlig fikk jeg ryddet boden, klesskapet og lest bøker som har ligget å støvet ned lenge nok. Prøv å tenke positivt å se på denne nye og rare hverdagen som en tid du mest sannsynlig aldri vil oppleve igjen.

Nå som du har planen klar er er bare å sette i gang med dagen og kanskje føler du deg allerede litt mer motivert!

Skrevet av Marita Jacobsen, kiropraktor avd. Storo

Les mer

Siste blogginnlegg