Gravid Nora Lona Hansen Gravid Nora Lona Hansen

Hvordan kan osteopati lindre bekkenplager under graviditet?

Her kan du lese et innlegg basert på en ekte historie som viser hvordan osteopati fungerer for gravide, og hva du kan forvente av behandlingen

Lurer du på hvordan en osteopat kan hjelpe deg med bekkensmerter i graviditeten? Vel, det skal jeg svare deg på nå. Istedenfor å forklare det med vanskelige faguttrykk, deler jeg en historie som viser hvordan en konsultasjon og videre oppfølging hos meg kan foregå for en gravid kvinne med bekkensmerter. Denne pasienthistorien deles med samtykke, og navnet er fiktivt av hensyn til personvern. God lesing!

En gravid kvinne, som vi i denne sammenhengen kaller Anne, erfarte nettopp dette. Da hun var gravid i uke 26, oppsøkte hun meg på Bekken og Barn Skøyen etter en anbefaling. Smertene i bekkenet økte for hver uke, og hun ønsket å prøve osteopati for lindring.



Hverdagen med bekkensmerter

Anne sine smerter startet som et lett ubehag nederst i korsryggen, som gradvis ble verre, spesielt på høyre side. Siste uken har hun begynt å kjenne intense smerter i symfysen og lysken når hun går og når hun snur seg i sengen. Det er i tillegg smertefult å gå tur med hunden, stå over lengre tid og ta på seg sokker og bukse. Etter en arbeidsdag blir hun veldig utslitt, kroppen føltes stiv og tung. Smertene påvirker søvnen og hun har lite overskudd. På vei til timen samme dag kjente hun et kraftig stikk i symfysen, samtidig som det verket betydelig i korsryggen. Selv den korte turen fra Skøyen togstasjon til klinikken på Hoff føltes mer enn nok.

Første konsultasjon hos osteopaten

Den første konsultasjonen handlet om å kartlegge hvordan smertene artet seg, hvordan de påvirket hverdagen hennes, og hvilke faktorer som kunne forverre eller lindre plagene. Målet var å få en helhetlig forståelse av hvordan plagene påvirket henne og hvilke faktorer som kunne bidra til smertene. Deretter ble en grundig fysisk undersøkelse gjennomført for å finne opphavet til smertene. Andre årsaker til smertene ble utelukket og undersøkelsen av nakke, rygg, bekken og hofter avdekket nedsatt bevegelighet i bekkenet på høyre side, økt muskelspenning i sete og bekkenbunn, samt spenninger i leddbånd rundt symfysen. Det ble også funnet spenninger i nakken og området mellom skulderbladene, områder hun kjente igjen som problematiske både nå og tidligere.

Anne hadde svangerskapsrelaterte bekkenleddsmerter hvor både leddene bak i bekkenet og foran i symfysen forårsakte smerter når hun gjorde hverdagslige bevegelser.

Jeg forklarte henne hvorfor disse smertene ofte oppstår i svangerskapet, hvordan spenningene påvirker kroppen, og hvordan osteopatisk behandling kan hjelpe. Behandlingen besto av skånsomme manuelle teknikker for å bedre sirkulasjon, redusere muskelspenninger og forbedre bevegeligheten i leddene. I tillegg fikk hun tilpassede øvelser, ergonomiske råd og enkle tiltak for å gjøre hverdagen lettere. Videre la vi en plan for hvordan vi på best måte kunne redusere plagene og holde dem i sjakk langsiktig.



Hvorfor oppsøke osteopat ved bekkensmerter i svangerskapet?

Bekkensmerter er en av de vanligste årsakene til at gravide oppsøker en osteopat. Osteopatisk behandling kan bidra til å redusere smerte, forbedre bevegelighet og gi bedre funksjon i hverdagen.

Hver graviditet er unik, og det finnes ingen "one-size-fits-all" løsning. Derfor tilpasser jeg behandlingen til akkurat deg og dine behov.

Trenger du hjelp med bekkensmerter?

Jeg ser hvor utfordrende det kan være å håndtere bekkenplager under graviditeten. Min jobb som osteopat er å hjelpe deg og kroppen din til å ha det bedre, slik at du kan få en lettere hverdag i svangerskapet.

Om du kjenner deg igjen i Anne sin historie, så kan osteopati være løsningen for deg. Book en time, så ser vi sammen på hvordan vi kan hjelpe deg til en mer smertefri graviditet. Mange blir overrasket over hvor mye bedre de kan bli! Og hvis det er behov for annen behandling eller utredning, henviser jeg deg videre til riktig sted.

Jeg håper dette innlegget traff noen, at du kanskje kjente deg igjen, eller at du ble mer klok på om osteopati kan være noe for deg.



Hilsen Nora, Osteopat på vår avdeling på Skøyen



Denne pasienthistorien deles med samtykke, og navnet er fiktivt av hensyn til personvern.

Les mer
Baby Nora Lona Hansen Baby Nora Lona Hansen

Treg mage hos spedbarn: Slik hjelper du babyen din med fordøyelsen

Treg mage hos spedbarn er vanlig og skyldes ofte et umodent fordøyelsessystem, noe som kan føre til symptomer som hard mage, gulping, eller utrøstelig gråt. Med riktig råd og behandling kan ofte plagene lindres

For mange foreldre er spedbarnets fordøyelse en kilde til bekymring, særlig når barnet har treg mage. Det er ikke uvanlig at babyer har sjeldnere avføring, at avføringen er hard, eller at de viser tegn til ubehag som gråt og anstrengelse. Treg mage er en normal del av spedbarnets utvikling, men kan likevel føles utfordrende for både barnet og foreldrene. I dette innlegget belyses hvorfor spedbarn ofte opplever treg fordøyelse, når det er grunn til å oppsøke hjelp, og hvilke tiltak som kan hjelpe.

Hvorfor er spedbarns mager ofte trege?

Spedbarns fordøyelsessystem er umodent ved fødselen, og det tar tid før det modnes. Selv om morsmelk eller morsmelkerstatning begge er lettfordøyelige, kan fordøyelsen kan fortsatt være treg på grunn av underutviklede tarmmuskler. Spedbarn som får morsmelkerstatning har imidlertid en høyere risiko for treg mage enn de som får morsmelk, på grunn av forskjeller i sammensetningen, som kan gjøre avføringen hardere og fordøyelsen langsommere. Når barnet begynner å prøve fast føde rundt 4–6 måneders alder, kan dette skape ytterligere utfordringer for fordøyelsessystemet. Nye teksturer og næringsstoffer kan føre til forstoppelse eller treg mage, et fenomen som ofte er forbigående og en naturlig del av utviklingen. Selv om perioder med treg fordøyelse er vanlige, kan de være ubehagelige for både babyen og foreldrene.


Symptomer på treg mage hos spedbarn

Barn kan ha ulike symptomer på treg mage, her er noen av de vanligste:

  • Pressing uten resultat: Babyen forsøker å presse for å få ut avføringen, ofte uten suksess.

  • Hard og anspent mage: Magen kan føles hard og stram, noe som kan indikere ubehag.

  • Bevegelse som et forsøk: Babyen beveger kroppen på en bestemt måte, som små kavinger eller anstrengte bevegelser etter måltider, for å hjelpe til med å få avføring ut.

  • Hyppig gulping eller raping: Luft og gass i magen kan lettere presses oppover, noe som fører til hyppigere gulping eller raping.

  • Utrøstelig gråt: Forstoppelse kan føre til smerte eller ubehag, som kan uttrykkes gjennom gråt som oppleves som utrøstelig og uforklarlig.

Tips til foreldre: Å tolke signalene spedbarnet gir, som de nevnte symptomene, kan hjelpe med å identifisere og håndtere problemet raskere.

Når bør foreldre være bekymret?

Mens treg mage ofte er en normal fase i spedbarnets utvikling, er det viktig å vite når man bør oppsøke hjelp. Hvis barnet har blod i avføringen eller bleien, kaster opp blod, har rask vektnedgang og er slapp, eller andre sykdomstegn som feber i forbindelse med vedvarende forstoppelse, bør man kontakte lege eller helsestasjon.

Generelt er det alltid bedre å søke råd for å sikre at alt er i orden, spesielt hvis barnet virker mer plaget enn vanlig.

Hvordan kan vi hjelpe babyene med hard mage?

Det finnes flere tiltak som kan hjelpe med å lindre treg mage hos spedbarn. For ammede babyer kan hyppigere mating bidra til å stimulere tarmene, mens flaskematede barn kan ha nytte av å prøve en annen type morsmelkerstatning.

Når barnet begynner med fast føde, kan fiberrik mat som pære, svisker eller avokado være til hjelp for fordøyelsen. Det er også viktig å sikre at barnet får nok væske, særlig vann, når fast føde introduseres.

Massasje av magen, forsiktig sykling med babyens ben, og mageleie kan også bidra til å stimulere tarmene og støtte en lettere fordøyelse.

I tillegg til kosthold og væske, kan spenninger i muskel- og skjelettsystemet påvirke spedbarnets fordøyelse. En krevende fødsel, som ved bruk av tang, vakuum eller keisersnitt, kan medføre spenninger i rygg, hofter og bekken, noe som kan påvirke bevegelse og fordøyelsen.

Vi jobber daglig med spedbarn som opplever treg mage og har bred kompetanse innenfor dette feltet. Med skånsomme og trygge teknikker undersøker og behandler vi spedbarnet, og gir foreldrene råd og øvelser de kan utføre selv. Ta kontakt med våre osteopater og kiropraktorer,

Vi kan forstoppelse hos spedbarn!



Skrevet av Nora Lona Hansen, osteopat

Les mer

Siste blogginnlegg