Elisabeth Aas-Jakobsen Elisabeth Aas-Jakobsen

Bekken og Barn åpner ny klinikk på Løren – fordi behovet er enormt

Graviditet, bekken og barns muskel, og skjeletthelse – et oversett problem. Muskel- og skjelettplager er en av de største helseutfordringene i Norge i dag. Faktisk koster disse plagene samfunnet over 650 millioner kroner – hver eneste dag. Likevel blir de ofte nedprioritert i helsevesenet, og altfor mange får høre at de bare må "leve med smertene".

Bekken og Barn avd. Løren.

Denne siste uken i februar 2025 markerer vi en stor milepæl – åpningen av vår nye Bekken og Barn-klinikk på Løren!

Men hvorfor velger vi å åpne enda en klinikk? Fordi behovet er enormt

Graviditet og barns muskel, og skjeletthelse – et oversett problem.

Muskel- og skjelettplager er en av de største helseutfordringene i Norge i dag. Faktisk koster disse plagene samfunnet over 650 millioner kroner – hver eneste dag. Likevel blir de ofte nedprioritert i helsevesenet, og altfor mange får høre at de bare må "leve med smertene".

For mange kvinner er svangerskapet første gang de virkelig kjenner på hvordan kroppen deres fungerer – eller ikke fungerer. De merker at rygg, bekken og muskler må takle en helt ny belastning, og at det ikke alltid går smertefritt. Mange opplever sitt første møte med ryggplager under graviditeten, og hvordan disse plagene håndteres kan ha stor innvirkning på deres helse resten av livet.

Samtidig vet vi at mange babyer blir født med muskel- og skjelettplager etter en tøff fødsel. Disse barna kan ha stramme nakker, skjevheter i kroppen eller vansker med å få et godt sugetak. Men hvor får de hjelp?

I det offentlige helsevesenet er ventetiden til fysioterapi ofte 8–12 uker. Innen den tid har mange gravide allerede født, og mange spedbarn har mistet en verdifull periode der tidlig behandling kunne gjort en enorm forskjell. I tillegg har du via det offentlige ikke tilgang til kiropraktor, selv om mange av disse plagene kan behandles effektivt med kiropraktisk behandling.

Vi mener at ingen kvinner skal måtte gå gjennom svangerskapet med unødvendige smerter, og at ingen babyer skal måtte slite med plager de ikke får hjelp for.

Vår visjon – et godt svangerskap og en god start på livet

Vi i Bekken og Barn brenner for at kvinner og barn skal ha det best mulig, og vi jobber hver dag for å gi et godt svangerskap og en god start på livet.

Alle vi som jobber her, har våre personlige historier som driver oss. Ofte handler det om at vi har selv fått hjelp eller har sett nære relasjoner få hjelp for plager som de har slitt med lenge. For min del startet det med hodepine.

Som barn og ungdom hadde jeg mye hodepine og var fryktelig stiv i nakken. Det var blitt en “natulig” del av livet. Først da jeg var 20 år og fikk hjelp av en kiropraktor, opplevde jeg å få et nytt liv. Den opplevelsen endret alt for meg – og inspirerte meg til å skifte retning fra å studere for å bli barnelege til å bli kiropraktor.

Visjonen om å hjelpe kvinner og barn er hjertet i alt vi gjør. Vi vet at bevegelse er essensen av alt liv. Når bekkenet og resten av ryggsøylen fungerer godt, er det lettere for kroppen å bevege seg og for hjernen å kommunisere optimalt med den fantastiske kroppen din. Kroppen er et utrolig instrument – og graviditeten er kanskje det største eksempelet på det.

Hvorfor Løren?

Løren er et område i rask vekst, med stadig flere barnefamilier som flytter inn. Vi ser et stort behov for den typen behandling vi tilbyr, både for gravide, spedbarn og kvinner i barsel.

På vår nye klinikk på Løren vil vi kunne hjelpe deg med:

✔ Rygg-, bekken- og bekkenbunnsplager under og etter graviditet

✔ Forebygging og behandling av muskel- og skjelettplager hos spedbarn

✔ Trygg og tverrfaglig oppfølging gjennom hele svangerskapet

✔ Veiledning, øvelser og gode råd for en sterk og funksjonell kropp

Vi vet at mange ikke vet hvor de skal gå når de får smerter i svangerskapet eller bekymringer rundt barnets utvikling. Du kan komme til oss uten henvisning både til undersøkelse og behandling uten henvisning. Våre kiropraktorer har mulighet til å sykemelde deg og henvise til spesialist, eller røntgen eller MR undersøkelser. Vårt mål er å gjøre denne veien enklere – med kort ventetid, god oppfølging og et dyktig team som ser deg og dine behov.

Velkommen til Bekken og Barn Løren!

Å åpne en ny klinikk er en stor beslutning, men for oss er det enkelt: Vi gjør det fordi behovet er der. Vi vet hvor mye riktig behandling kan bety – både for den gravide, for den nybakte mammaen og for det lille barnet som akkurat har kommet til verden.

Vi er stolte av å kunne åpne denne klinikken og gleder oss til å ta imot enda flere mødre, babyer og familier.

🌿 Velkommen til Bekken og Barn Løren! 🌿

Les mer
Elisabeth Aas-Jakobsen Elisabeth Aas-Jakobsen

Verdens beste vane?

Verdens beste vane?

Hvorfor er det så vanskelig å gjøre litt øvelser hver dag? Her få du fem fine øvelser du kan gjøre hele kvinnelivet. Litt hver dag blir ganske så mye i løpet av en uke, en måned og et år.

Skap en ny vane for hele kvinnelivet!

Fine enkle øvelser for hele kvinnelivet


Noe av det jeg – og de fleste av mine pasienter – syns er vanskeligst, er å finne små øvelser vi faktisk husker å gjøre hver dag. Det er ikke intensjonen det står på. Vi ønsker å få det til, men det er så lett å glemme. Å skape en ny vane tar tid, og det kan være krevende å holde fast ved den. Ekspertene er uenige om hvor lang tid det tar – noen sier tre uker, andre fem eller flere. Sannheten? Det tar tid. Og når du faller ut, er det viktigste å starte på nytt med friskt mot!

Jeg har funnet fem øvelser som har blitt en fast del av livet mitt. Nå har jeg klart å gjøre dem 3–5 ganger i uken i nesten tre år. Det beste med disse øvelsene er at de aktiverer hele kroppen – alle muskler og ledd – og de er utrolig gode for ryggen din. Du trenger ikke sette av mye tid. Bare noen minutter om morgenen er nok!

Hvordan gjør du det?

  • Det er fem øvelser, og du kan velge å gjøre mellom 3 og 21 repetisjoner av hver øvelse.

  • Jeg har landet på 10 repetisjoner av hver – det passer perfekt i min hverdag.

  • Det tar kort tid, er overkommelig, og gir en fantastisk følelse av mestring.

Å gjøre øvelser jevnlig gir resultater. Du blir sterkere, mer fleksibel og føler deg bedre i kroppen. For meg ble disse øvelsene ekstra motiverende etter å ha lest boka “De 5 tibetanske ritene” av legen Audun Myskja. Han beskriver de mange helseeffektene øvelsene har hatt for pasientene hans gjennom årene. Etter å ha lest boken, ble jeg inspirert – og nå gir jeg disse øvelsene videre til mange av pasientene mine. Derfor bestemte vi oss for å lage en egen liten brosjyre som du kan laste ned og bruke hjemme.

Lykke til med dine nye vaner!

Husk – litt hver dag blir mye i løpet av en uke, en måned og et år!

Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor

Les mer
Gravid, Kvinnehelse Elisabeth Aas-Jakobsen Gravid, Kvinnehelse Elisabeth Aas-Jakobsen

Gravid i jobb – Dette kan du gjøre for å tilpasse arbeidsplassen for bekken og rygg

Er du gravid i jobb og opplever plager i bekken og rygg? Små justeringer på arbeidsplassen kan gjøre en stor forskjell – les våre beste tips for en mer komfortabel arbeidshverdag

Gravid i jobb – Dette kan du gjøre for å tilpasse arbeidsplassen for bekken og rygg

Å kombinere graviditet med arbeidslivet kan være krevende, spesielt når bekkenet og ryggen begynner å protestere. For mange gravide oppleves slike plager som en naturlig del av svangerskapet, men med noen tilpasninger og litt veiledning kan du relativt enkelt få en bedre arbeidshverdag. Det er aller viktigste er at du snakker med arbeidsgiveren og jordmoren din. Her er flere små endringer du kan gjøre i arbeidshverdagen din:

1. Ergonomiske justeringer

Store endringer i kroppen på kort tid, det er ikke rart at det og være gravid kan påvirke hvordan du utfører arbeidsoppgavene dine. Små justeringer kan gjøre en stor forskjell:

  • Stol og støtte: Bruk en stol med god ryggstøtte og vurder en pute for ekstra støtte i korsryggen. Dette hjelper med å avlaste ryggen gjennom lange arbeidsdager.

  • Fotstøtte: Ved å bruke en fotstøtte kan du redusere trykket på bekkenet og fremme en bedre holdning​.

  • Arbeidsstilling: Plasser skjermen i øyehøyde for å unngå belastning på nakke og skuldre, og sørg for at armene hviler komfortabelt på skrivebordet​. Husk at ofte er neste arbeidsstilling den beste!

  • Hvilespauser: Har du mulighet til å legge deg ned 10 minutter et par ganger om dagen? Eventuelt ta med deg en yogamatte og en pute? Små pauser kan gjøre stor nytte.

2. Planlegg pauser og beveg deg

Å være i bevegelse er viktig for at du skal ha mindre vondt muskler og ledd under graviditeten. Selv korte pauser kan gjøre en forskjell:

  • Små bevegelser: Ta små turer rundt på arbeidsplassen for å opprettholde blodsirkulasjonen og redusere stivhet i bekkenet.

  • Enkle øvelser: Gjør lette strekkøvelser for hofter og korsrygg, som å krumme og sveie ryggen mens du sitter eller står​.

  • Unngå langvarig sitting eller ståing: Veksle mellom ulike arbeidsstillinger for å minimere belastningen på kroppen​.

3. Forebyggende tiltak for bekken og rygg

Bekken- og ryggsmerter er vanlige, og kan ofte lindres med enkle tiltak:

  • Behandling og veiledning: En kiropraktor, osteopat eller fysioterapeut kan hjelpe med å finne ut om smertene kommer fra bekkenet eller ryggen, og gi tilpasset behandling​.

  • Bekkenbelte: For gravide med smerter kan et bekkenbelte bidra til økt støtte, og lette på smertene når du går. Dersom du ikke merker noe forskjell når du bruker prøver det ut, er det ikke noe stort poeng å fortsette å bruke det.

  • Sov med en pute mellom knærne, og husk å hvile føttene på puten også. Vi elsker jo bbhugme-puten, her er vi selvsagt ikke objektive da vi er medgrundere av puten.

4. Reduser stress på jobb

Stress kan forverre muskel- og leddsmerter. Her er noen tips for å håndtere stress:

  • Sett realistiske grenser: Prioriter oppgavene dine og si fra hvis du trenger støtte.

  • Mindfulness på arbeidsplassen: Bruk pusteteknikker eller korte meditasjonsøkter for å roe ned kroppen og sinnet​.

  • God søvn: En bedre arbeidsdag starter med en god natts søvn – behandling kan bidra til å forbedre nattesøvnen​.

5. Lytt til kroppen din

Hvis du opplever akutte eller vedvarende smerter, bør du oppsøke hjelp. Kroppen din gir deg signaler når den trenger hvile eller behandling, og det er viktig å ta disse på alvor for å unngå varige plager​.

Hos Bekken og Barn tilbyr vi tverrfaglig behandling for gravide som ønsker en mer behagelig arbeidshverdag. Våre kiropraktorer og fysioterapeuter hjelper deg med å forebygge plager og opprettholde god helse gjennom hele graviditeten.

Ta kontakt for mer informasjon eller bestill en konsultasjon i dag!

Les mer
Etter fødsel Elisabeth Aas-Jakobsen Etter fødsel Elisabeth Aas-Jakobsen

1 av 5 kvinner med bekkensmerter i graviditeten sliter fremdeles 12 år etter fødselen.

“Hva skjer med bekkensmertene mine etter jeg har født?” spør de gravide som kommer til meg med vondt i bekkenet. Mange opplever at smertene forsvinner med engang etter fødselen. Andre opplever at når smertene ikke forsvinner kan det føre til store besvær over tid. Her kan du lese mer.

“Jeg fødte for 6 måneder siden. Bekkenet mitt gjør vondt enda! Det er fremdeles så mye som gjør vondt! Det er vondt å gå, når jeg snur meg i sengen, og når jeg skal løfte babyen min kan det komme som kastet på meg. Jeg føler at kroppen ikke er til å stole på lenger. Hva skjedde med at smertene skulle gå over etter fødsel? Det var det jeg ble fortalt og trøstet meg med gjennom graviditeten” sier Mia som er hos meg til behandling for første gang.

At Mia ble fortalt at smertene forsvinner etter fødsel er riktig i mange tilfeller. Det mange fremdeles ikke er klar over, er at det er vanlig å slite med bekkensmerter mange år etter fødselen.

Et nyere studie fra Sverige forteller at hele 1 av 5 kvinner med bekkensmerter i graviditeten sliter fremdeles 12 år etter fødselen.

Å ha vondt i bekkenet som ikke går over kan føre til ganske store besvær over tid.

Litt vondt som går over er normalt og vanlig, og er noe vi alle opplever i løpet av livet. Kroppen vår har unike systemer som reparerer, fikser og ordner det som trengs i kroppen. Uten at vi trenger hjelp fra behandlere eller medisiner utenfra.

Bekkensmertene blir til et problem når du ikke får beveget deg som du ønsker.

  • Når du begynner å grue deg for at barnet ditt skal våkner fordi det er vondt å løfte henne opp. Når du velger å være inne fordi det gjør så vondt å trille barnevognen ute i snøen. Når du slutter å trene fordi du er redd for at du gjør noe feil sånn at bekkensmertene blir verre. Når du begynner å si nei til venninne hyttetur fordi du ikke orker å ta konsekvensene av å ligge en natt i en dårlig hytteseng.

  • Livskvaliteten tynnes ut når du ikke lenger kan gjøre ting i hverdagen som du enten må, ønsker, eller gjør deg glad.

  • Når oppgavene du må gjøre i løpet av en uke gjør at du alltid går med litt vondt. Når du unngår sex fordi det gjør vondt.

  • Smerten har blitt en vane og som en klegg som har satt seg fast på ryggen, på det ene stedet hvor du ikke klarer å bruke din egen hånd til å feie den bort.

Smerter har tendens til å føde mere vondt.

Vondt i bekkenet kan gjøre at du spenner skuldrene, at du endrer pustemønsteret som fører til enda stivere nakke og skuldre. Når nakken er stram spenner muskulaturen seg i bakhodet og drar med seg hodepinen. Det som begynte med et problem har formert seg som lag på lag av vondter du ikke blir kvitt.

Har du vondt i bekkenet etter fødselen?

Oppsøk hjelp!

Det er så mye du faktisk kan gjøre for at bekkensmertene blir bedre, og at du kommer ut av den vonde sirkelen som kroppen har havnet i.

Det aller viktigste når du velger behandler til å lose deg igjennom råd, terapi, behandling og trening, er at den du går til har erfaring med bekkensmerter etter fødsel. Det kan være en kiropraktor, osteopat eller fysioterapeut. En dyktig behandler finner ut hva og hvem som best kan hjelpe deg der du er i dag, og følge deg opp sånn at din kan nyte tiden som mor.

Vi hjelper deg gjerne!

Elisabeth Aas-Jakobsen

“Oppsøk hjelp!! Selv om de fleste kvinner henter seg inn i løpet av 6 måneder etter fødsel, så ikke vent for lenge før du oppsøker hjelp for plagene dine. Bekkenleddsmerter skal ikke ses på som en vanlig del av graviditeten, men som en (vanlig) komplikasjon, med andre ord så er det ikke normalt å ha plager. “

Forsker på bekkensmerter etter fødsel Cecilia Bergstrøm

Les intervju om bekkensmerter etter fødsel med Forsker Cecilie Bergstrøm her:




Les mer
Gravid, Kvinnehelse Elisabeth Aas-Jakobsen Gravid, Kvinnehelse Elisabeth Aas-Jakobsen

Gravid og vondt mellom skulderbladene

“Jeg er ofte stiv mellom skulderbladene, har du noen fine øvelser jeg kan gjøre hjemme” spør mange av de gravide som kommer til oss. Her får du råd og tips kiropraktor Elisabeth Aas-Jakobsen på hva du kan gjøre selv når du sliter med vond mellom skulderbladene eller i brystryggen.

Å ha vondt mellom skulderbladene eller i brystryggen er ekstremt vanlig. Det er en plage som får lite oppmerksomhet, det er lite skrevet på området, likevel mener enkelte forskere at smerter mellom skulderbladene koster samfunnet like mye som korsryggsmerter. 

Når man er gravid kan det være ekstra plagsomt å ha vondt mellom skulderbladene. Endringer i ryggkurvene gjør at belastningen på midtryggen og nakken forandres. Når magen blir større endrer vinkelen mellom ribbene og brystryggen seg for å få plass til den voksende magen. Ribbene blir dyttet litt oppover, slik at den runde brystryggen vår som kan beskrives som en liten bevegelig tønne, blir trykket litt sammen og oppover. Det er lett å glemme at det skal bevege seg like mye bak i ribbekassen som foran når vi puster. En fin øvelse er å ha noen til å kjenne bak mellom skulderbladene om ribbene og ryggen beveger seg litt når du puster inn. Om det ikke er noen bevegelse der så kan det hjelpe å forestille seg at denne lille søte tønnen som brystryggen foran og bak danner, utvider seg symmetrisk hele veien rundt ved åndedraget inn og blir trykket litt sammen og ned, når man puster sakte og ikke minst helt ut.

Det er ikke bare fordi brystene vokser at man må gå til anskaffelse av nye bh-er i svangerskapet, men fordi omkretsen rundt brystryggen blir større. Det er viktig at ikke bh-en er for stram rundt midtryggspartiet, da dette kan bidra til at det låser seg mellom skulderbladene.

Å få en god justering, eller en kiropraktisk behandling mellom skulderbladene er favorittbehandlingen til mange av mine pasienter, og meg selv inkludert. Umiddelbart føler man at pustvolumet øker, ribbekasse beveger seg bedre, det er frigjørende og lettere å puste. Mange som plages av mye hodepine eller migrene kan ha god effekt av å få behandlet brystryggen. I en undersøkelse på klinikken hos oss fant vi at 90% av de gravide som hadde bekkensmerter som den største plagen da de oppsøkte oss, i tillegg hadde smerter og stivhet mellomskulderbladene. Dette var de så vant til å ha at de nesten ikke tenkte på det lenger!

Hvorfor er det så viktig at man ikke er låst mellom skulderbladene når man er gravid?  

Når man puster beveger man ribbene og brystpartiet, og det er viktig å ha god pustekapasitet under graviditeten. I løpet av et svangerskapet så er det helt normale fysiologiske endringer som gjør at man blir lettere andpusten og at det kan kjennes tyngre ut å puste. Pusten vår er jo så utrolig viktig, for absolutt alt. 

I de senere årene har det blitt mer og mer fokus på hvordan vi puster, med den økte populariteten til både yoga og meditasjon. Pusten er også viktig for holdningen vår, i likhet med at man må ha en god holdning for å kunne puste godt og riktig. Nok engang, den gode eller onde sirkelen, alt etter hvordan man beskriver det. 

Brystryggen bør fungere godt når kroppen skal gjennom alle de holdningsforandringene som skal til i løpet av graviditeten. For balansen for bekkenet, og for balansen til nakken. Noen ganger kan smertene i brystryggen bli så kraftige at det forstyrrer nattesøvnen. Mange beskriver det som knivstikk i ryggen. Ofte blir smerter mellom skulderbladene feiltolket som hjerteproblemer fordi smertene kan stråle rundt ribbene og inn i hjerteområdet. 

Ribbene kan også låse seg. Nok en gang kan dette føre til intense smerter. Kvinner har ofte stresspunktet sitt mellom skulderbladene. Når livet er hektisk, i perioder med mye bekymringer og stress, så låser det seg hos mange allerførst først mellom skulderbladene. Jeg pleier å tøyse litt med å si at når vi damer blir stressa låser det seg mellom skulderbladene og vi får kink i nakken, mens gutta får de kink i ryggen når blir stressa. Her ligger det ikke tung forskning bak, det er en observasjon som mange som jobber med rygg og stress hver dag er ganske enige i. 

Hvorfor låser det seg så ofte mellomskulderbladene?

  • Mange av oss har en veldig stillesittende hverdag

  • vi bruker armene vår foran oss mesteparten av dagen: lager mat, er på pc, håndarbeid, eller spiller et musikkinstrument. Det blir lett en ubalanse i styrkeforholdet mellom musklene på forsiden av brystet og muskulaturen på baksiden, mellom skulderbladene. 

Hva kan du gjøre selv?

  • Å løse opp i låsningene bryter den onde sirkelen du er kommet i, øker bevegeligheten og får muskulaturen til å slappe av slik at du kan få bedre effekt av pusteøvelser og ikke minst ryggøvelser

  • Å trene rygg, og gjøre øvelser for midtryggen. Det finnes mange fine øvelser. Gjør de som kjennes godt ut for deg. Det er viktigere at du gjør noen få ofte, og når jeg sier ofte mener jeg hver dag eller annenhver dag, enn mange på en gang for så å vente en uke til neste gang. 

  • Å tøye ut på forsiden av brystet. En enkel øvelse er å ta tak i en dørkarm og bruke den til å tøye brystmuskulaturen. 

  • Å jobbe med holdning og pust. Dette må du nok høyst sannsynlig jobbe med resten av livet fordi alt skjer foran, amming, bæring av barn, jobbing foran pc, matlaging osv. Om du bruker litt tid på å tenke på holdningen din når du er gravid så er det lettere å huske å jobbe videre med det når babyen kommer fordi du har kommet inn i en god rutine. Det tar lang tid å lage nye vaner, minst 30-45 dager om man jobber litt med det hver dag. 

Dersom du er låst:

Så kan det være vanskelig å finne en god holdning og å rette seg ordentlig opp.

I løpet av dagen:

  • “åpne opp i brystet “ ved å reise deg opp, strekk ut begge armene langs siden av kroppen og beveg armene bakover samtidig som du løfter haken din litt opp

  • “sleng på armene” ved å strekk ue begge armene va 45 grader ut fra kroppen og sakte, avslappet og kontrollert roter de fra side til side i en helikopterbevegelse

  • pust dypt ved å holde deg på siden av brystkassen og kjenne at brystkassen faktisk aktiveres når du puster ut og inn



Food for thought:

Det er vanskelig å smile eller være glad dersom du har en dårlig holdning eller sliter med å rette deg opp i brystryggen. 

Prøv følgende: Innta en dårlig holdning hvor du krummer ryggen og flytter hodet litt godt fremover, og prøv å smile eller le. Rett deg så opp og se oppover, prøv å smile og le. Hva er lettest?

Det forskes stadig mer på holdningsforandringer, der man ser på en fremoverlent nakkeholdning. Der hvor man får en stor nakkekul eller det mange kaller en nakkepukkel. En fremoverlent holdning kan gi hodepine, depresjoner og dårlig livskvalitet senere i livet. Det kan påvirke hjertefunksjonen og pustekapasiteten og dermed helsen vår. Derfot lønner seg å investere i en god holdning.


Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, Kiropraktor avd. Skøyen



Les mer
Gravid Elisabeth Aas-Jakobsen Gravid Elisabeth Aas-Jakobsen

Skal vi danse nå?!

Jeg var høygravid. Bekkenet var vondt, og det kjentes ut som en kniv stakk inn i symfysen dersom jeg var uheldig nok å bevege meg inn i en i stilling som ikke var nøye planlagt.

For å si det sånn, drømmen om å danse salsa høygravid ble det ingenting av!

Jeg var høygravid. Bekkenet var vondt, og det kjentes ut som en kniv stakk inn i symfysen dersom jeg var uheldig nok å bevege meg inn i en i stilling som ikke var nøye planlagt.

Døren på førersiden i den gamle golfen hadde frosset fast i den fuktige februar kulda. Jeg åpnet passasjerdøren og satt meg inn med rumpa først og svingte bena inn i bilen. Det var ikke første gangen bildøren hadde kilt seg fast. Jeg begynte gymnastikkøvelsen å krabbe seg over girspaken for å komme meg inn i førersete. Jeg visste at døren ville kunne åpnes med en gang bilen var litt varmere.

Men, jeg var blitt større siden det hendte sist. Magen var i veien og jeg ble sittende fast på vei over girkonsolen. Det skrek i symfysen og jeg var hakket fra å begynne å gråte. Seriøst, dette var latterlig! Jeg var på vei til min salsa time med mannen min, en velmenende gave til kjæresten din. Tanken var god, men timingen var helt på trynet! Skal vi danse nå???! Virkelig!

Jeg måtte kaste inn håndkleet. Gråtende ringte jeg mannen min som skulle kjøre direkte fra jobben til den planlagte salsa undervisningen. Alt jeg ønsket var å smilende si: Skal vi danse? Som før jeg ble gravid. Det var bare å avlyse timen.

Å danse er fantastisk trening.

Men, kanskje ikke helt når du er høygravid, har vondt i symfysen, i tillegg til å ha lite danseerfaring.

Symfysen er leddet der høyre og venstre bekkenben møter hverandre. Når du er gravid endrer hormonbalansen seg, og du får mere bevegelse i hele bekkenet. Dette er en helt naturlig når du er gravid. Det er det som kalles en naturlig bekkenløsning. Bekkenløsning er ikke vondt i seg selv. Bekkenløsning betyr at bekkenleddene blir mere bevegelig i forkant av fødselen slik at babyen kan passere gjennom fødselskanalen. Symfysen skal også bevege seg mer som en naturlig del bekkenløsningen.

Her ser du bekkenet og symfysen.

Av og til kan symfysen gi voldsomme smerter noe du er gravid. Låste ledd, spente muskler og leddbånd kan gjøre at symfysen blir vond og irritert. Det kan være vondt å gå, stå, snu seg i sengen, kle på seg og smertene kan kjennes ut som om smerter i underlivet.

Råd når du har vondt i symfysen:

  • Sov med en pute mellom bena. Vi elsker bbhugme.

  • Et silkelaken kan gjøre det lettere å snu seg i sengen når du er høygravid.

  • Gå gjerne med vekten litt fremover, som om du gå i motvind. Det kan gjøre at du får mindre vondt når du går.

  • Ta hyppige hvilepause.

  • Unngå å sitte med bena for mye i kors.

  • Last ned våre populære øvelser for symfysen!

Fortvil ikke! Behandling kan hjelpe.

Kiropraktoren kan løse opp i bekkenlåsning, osteopaten kan behandle spenninger i leddbånd og bindevev, og fysioterapeuten kan gi gode øvelser og ikke minst viktig veiledning i hvilke øvelser som du bør gjøre, hva du bør unngå og ikke minst gi deg råd for hvordan unngå at smertene kommer. Akupunktur kan hjelpe mot generelle smerter når du er gravid. Massasjeterapi kan gi spente muskler ro og ta bort smerte.

Som pasient er det vanskelig å velge hvilken behandling som man tror kan passe. Når du kommer til oss gir vi deg en grundig undersøkelse for å finne ut hva som er årsaken til smertene dine, og hvilken behandling som kan gi best resultat i forhold til hvor du er i svangerskapet ditt.

Etter du har født hjelper vi deg med å komme igang med den beste treningen for akkurat deg. Målet er at du skal kjenne deg trygg og sterk!

Skal vi danse?

Vi ønsker at du gleder deg til å si til din partner: “Skal vi danse?” Dansing gir glede, er bra for styrke, muskler og ledd. Det er bra for koordinasjon, hjernen og ikke minst hjertet. Det kan være lurt å vente med salsatimen til etter du har født om symfysen din er vond. Om ingenting er vondt, dans i vei! Husk, smerter i seg selv ikke er farlig. Kos deg med alle de bevegelsene du liker og trives med!

Har du vondt i bekkenet, har spørsmål og hva bekkenløsning er og hva bekkenløsning ikke er, så ta kontakt med oss. Har du vondt i symfysen og opplever at ingenting du gjør gir deg bedring, ta kontakt med en kyndig behandler.

 

Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor, MSc avd Skøyen.

Les mer
Gravid Elisabeth Aas-Jakobsen Gravid Elisabeth Aas-Jakobsen

Gravid og vondt i ryggen

“Jeg er gravid og har vondt i ryggen! Det gjør vondt å snu meg i sengen og det er vondt å reise meg opp. På kvelden er jeg kjempesliten og orker bare å ligge i sofaen. Og det er også vondt! Nå er jeg redd for dette ikke skal gå over, og jeg tenker med gru på hvordan det skal bli etter jeg har født. Nå ønsker jeg bare en sjekk fordi jeg lurer på om det er noe som helst jeg kan gjøre bare for å bli litt bedre.”

Gravid og vondt i ryggen? Da er du ikke alene. 9 av 10 plages med ryggsmerter i graviditeten.

“Jeg er gravid og har vondt i ryggen! Det gjør vondt å snu meg i sengen og det er vondt å reise meg opp. På kvelden er jeg kjempesliten og orker bare å ligge i sofaen. Og det er også vondt! Nå er jeg redd for dette ikke skal gå over, og jeg tenker med gru på hvordan det skal bli etter jeg har født. Nå ønsker jeg bare en sjekk fordi jeg lurer på om det er noe som helst jeg kan gjøre bare for å bli litt bedre.”

Camilla hadde slitt med ryggplager før hun ble gravid og var egentlig ganske engstelig for hvordan ryggen skulle tåle graviditeten. Heldigvis opplevde hun som mange andre, behandling kan hjelpe!

Da jeg undersøkte Camilla hadde hun et skikkelig låst bekken på høyre side. Dette ga henne ryggsmerter, ikke bekkensmerter. Hun var låst mellom skulderbladene og hadde slitt mye med nakkespenninger før hun ble gravid. Camilla fikk kiropraktorbehandling på de låste leddene. Fysioterapeuten hos oss undersøkte henne og ga henne noen fine øvelser som hun kunne gjøre uten at hun fikk vondt. I tillegg fikk hun noen timer med gravidmassasje. Det ble spesielt de stive skuldrene og nakken hennes glad for. Etter to uker med intensiv behandling opplevde hun å kunne snu seg i sengen uten å få vondt, hun sov bedre og ikke minst, hun var ikke redd for smertene lengre! Hun opplevde å bli 80% bedre og var strålende fornøyd. Hun var fremdeles sliten på kveldene, og hadde innsett at hun faktisk måtte ta det litt mer med ro enn vanlig.

Det er stor sjanse for at du får ditt aller første møte med ryggplager under graviditeten. Har du slitt med ryggen eller nakken tidligere er du kanskje engstelig for hva som kan komme til å skje i løpet av svangerskapet. Jeg møter stadig kvinner som sier ting som: Jeg har vært redd for å bli gravid fordi jeg har hatt så mye vondt i ryggen eller Jeg tør ikke å tenke på hvordan bekkenet mitt vil være etter at jeg har født? Heldigvis kan behandling hjelpe!

Blir du også møtt med kommentarer som: Det er bare å holde ut, smertene kan være grusomme, men de forsvinner med en gang du har født. Eller: Det er ingenting å gjøre, det er ingen behandling som hjelper mot bekkenplager. Det er ikke alltid du skal høre på rådene du får. Det er mye som kan hjelpe deg ha en litt bedre hverdag. Har du litt mindre vondt, klarer du kanskje å bevege deg litt mere, det er bra for musklene dine, og litt mindre smerter gjøre ofte at du sover bedre. Dermed er du plutselig inne i en sirkel!

Dersom du føler deg fin og har det bra, er det mye lettere å kjenne på den gleden graviditeten kan gi deg. Glede er helsebringende, i motsetning til redsel og usikkerhet, som hvis de tar overhånd kan komme til å forverre plagene dine.

Når jeg påstår at mange kvinner har sitt første «møte med ryggen» i svangerskapet, tenker jeg at ryggen mesteparten av livet bare er der, uten å gjøre et stort nummer av seg. Den fungerer fint uten at du trenger å tenke noe særlig på den, såfremt man ikke har plagsomme rygglidelser. Men med graviditeten kommer det forandringer i kroppen som man skal ha sterk rygg for å tåle, og da er det viktig å forstå at det finnes måter å begrense ryggsmertene på. Slik at man ikke møter veggen selv om man møter ryggen for første gang.

Opplever du akutte smerter, som at ryggen låser seg og du ikke klarer å gå et eneste lite skritt uten at det er som om du får knivstikk i ryggen, bør du oppsøke hjelp.

Litt vondt er som regel greit og en naturlig del av livet. Det går som regel over og er ikke skadelig. En av mine aller første pasienter, en mann på nesten 90 år sa: ”Jeg er så glad for hver dag jeg våkner og kjenner at jeg har vondt i ryggen. Da vet jeg med sikkerhet at jeg fremdeles lever”.

Men litt vondt over lang tid kan bli en ny normaltilstand. Fortsetter du å ignorere smertene i håp om at de skal forsvinne i morgen, kan et beskjedent besvær vokse til et vesentlig problem. Oppsøk for all del hjelp før det lille problemet blir til en stor plage! Det er som når et bittelite hull i en tann blir et stort krater som trenger en dyr rotfylling dersom du venter for lenge med å reagere. Forskjellen er at en tann kan repareres eller byttes ut. Slik er det dessverre ikke med delene i ryggsøylen.

Er du gravid og har vondt i ryggen er du ikke alene. Studier viser at opp til 90 % av alle opplever vondt i ryggen i løpet av de ni månedene de er gravide.

Det er liten tvil om at ryggsmerter i svangerskapet påvirker livskvaliteten din. Det er ofte først når man oppdager hva man ikke klarer å gjøre at an oppdager hva livskvalitet faktisk er. Plutselig kan det å kunne gå en liten tur bli forbundet med en enorm følelse av glede og lykke.

Forskere har registrert hva vondt i ryggen, bekkensmerter og bekkenløsning kan føre til for gravide.

  • Du sover ofte dårligere

  • De blir lettere deprimerte

  • De får oftere depresjoner etter svangerskapet

  • De spiser for mye smertestillende medisiner

  • De kan få problemer med å fungere i jobb

  • De kan ha problemer med å gjøre husarbeid

  • De kan ha vansker med å leke med det barnet eller de barna de allerede har

  • De får oftere vondt når de har sex

  • De har problemer med å delta i sosiale aktiviteter

  • Du opplever frykt for å bevege seg når du opplever bekken- eller ryggsmerter, frykten påvirker gangmønsteret og fører ofte til enda større smerter og feilbelastning.

Overraskende mange har store smerter mellom skulderbladene.

Det finnes både behandlinger og andre handlinger som kan utgjøre en forskjell, nøl ikke med å oppsøke hjelp!

Men det finnes en annen god hjelper, en annen behandler, som det er lett å glemme. En som kanskje ikke har den lange utdannelsen som spesialistene har, men som har lenger ansiennitet når det gjelder akkurat den situasjonen du befinner deg i.

Nemlig deg selv.

Vi hjelper deg så gjerne til å finne ut hva du selv kan gjøre for å få et best mulig svangerskap med ryggen din!

Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen kiropraktor avd. Skøyen

Les mer
Barn Elisabeth Aas-Jakobsen Barn Elisabeth Aas-Jakobsen

Sengevæting- hva kan hjelpe?

Å våkne av at det er kaldt og vått i sengen, igjen. Å stå opp for å skifte laken, igjen. Dynen er våt og må byttes, igjen. Sengetøyet vaskes, igjen. Barnet ditt vil ikke sove over hos venner, og føler seg annerledes. Hva gjør du som mor og far?

Å våkne av at det er kaldt og vått i sengen, igjen. Å stå opp for å skifte laken, igjen. Dynen er våt og må byttes, igjen. Sengetøyet vaskes, igjen. Barnet ditt vil ikke sove over hos venner, og føler seg annerledes. Hva gjør du som mor og far?

nurese definert som ufrivillig eller utilsiktet vannlating om natten eller på dagen. Fordi de fleste tilfellene skjer på natten, er det kjent som sengevæting. Barn blir som regel tørre om natten før de blir fem år. Det er først etter femårsalder at man bruker enurese begrepet. Ved femårsalder er det mellom 15-20% som fortsatt tisser på seg om natten. Litt overraskende for mange er at 2% fortsetter å væte sengen som voksne.

Enurese deles inn i to hovedformer:

  • Primær enurese: Dette betyr at barnet ditt aldri har vært helt tørt

  • Sekundær enurese: Dette betyr at barnet ditt har vært tørt i en periode, for så å begynne å tisse på seg igjen.

Enurese kan ha forskjellige årsaker:

  • Fysiske problemer, som for eksempel en ustabil blære som tømmer seg før den er full

  • Nevrologiske problemer som gjør det vanskelig for barnet å kontrollere blæren

  • At barnet ikke klarer å våkne når blæren fylles opp

  • Stress- både fysisk og psykisk

  • Hormonelle problemer

  • Arv er også viktig. Hvis en av foreldrene tisset i sengen som barn, er det en god sjanse for at barnet vil gjøre det. Dersom begge foreldrene har historie med sengevæting øker risikoen enda mer.

Praktiske tips og råd til foreldre:

  • Begrens hva barnet drikker før leggetid.

  • Vekk barnet ditt og følg det på toalettet rett før du skal legge deg selv.

  • Installer et nattlys i tilfelle barnet ditt er redd for å stå opp og gå på toalettet i mørket.

  • Mange barn har dårlig tid når de skal på do. Hjelp barnet med å ta seg god tid når det er på do. Det er viktig at de sitter ned og tømmer blæren ordentlig. Klarer barnet ditt å tømme blæren skikkelig? Det kan du teste ved at de prøver å tisse en gang til etter et minutt eller to etter at de selv føler at de er ferdig med å tisse.

  • Barn kan også være forstoppet, og det er viktig å undersøke og behandle dette. Har barnet bremsespor i trusen? Det er et sikkert tegn på forstoppelse. Omlegging av kosten er viktig for å få et godt og varig resultat med forstoppelse.

  • Dagbøker med belønning har blitt mye brukt, som eksemplevis en gullstjerne for en tørr natt. Det er viktig å opptre støttende og oppmuntrende. Barnet må ikke få følelsen av å bli straffet dersom hun eller han er uheldig.

  • Mange barn kvier seg for å sove borte. Dersom man bruker sovepose når barnet skal ligge over hos venner, så kan bleien gjemmes i soveposen når de står opp om morgenen. Dette kan være det som skal til for at barnet ditt tør å ligge over hos andre.

  • Det er slitsomt å vaske sengetøy hele tiden. Et tips er å ha 2 dyner slik at barnet ditt kan skifte dyne om natten om det blir kaldt. På ikea kan man kjøpe “tisselaken”. Da kan barnet ta bort dette selv i løpet av natten dersom det blir vått og kaldt. Da slipper barnet å stå opp for å skifte på sengen.

Behandlingsalternativer:

Det finnes flere behandlingsmetoder, avhengig av hva som er årsaken til sengevætingen. Først må man utelukke sykdom, og tillegg må barnet være motivert for behandling. Man venter gjerne lenge før medisinsk behandling blir gitt, og først etter ikke-medisinske tiltak er forsøkt.

  • Alarmmatte
    Hvis barnet sover tungt, har man lenge anbefalt alarmmatte. Minialarm i trusen er også en mulighet, og er lettere å bruke. Ved hjelp av vibrasjon og lyd er det meningen at barnet ditt skal lære å koble lyden med følelsen av å måtte tisse. Etter en stund med øving er det meningen at barnet skal våkne før det er for sent.

  • Kiropraktikk
    Kiropraktisk undersøkelse og behandlingen fokuserer på å løsne opp i spenninger og låsninger i ryggen og bekkenet ved hjelp av ledd og bløtvevsbehandling, for å påvirke nerve, muskel og skjelettsystemet. Når kiropraktisk behandling hjelper, så hjelper det raskt. “Nå hører hjernen min at jeg skal tisse, og da våkner jeg når jeg skal på da” sa en gutt på 9 år etter noen behandlinger. Vi vet ikke helt hvorfor behandlingen hjelper. Låsninger i ryggen kan forstyrre kommunikasjonen mellom hjernen og kroppen, og behandling kan gjøre at kroppen rett og slett fungerer bedre og klarer å utføre de oppgavene den er laget for på en bedre måte. Har man gått med låsninger lenge får man ofte svakere stabiliseringsmuskulatur. Disse barna kan få god effekt av øvelser-gjerne et program satt opp av en barnefysioterapeut.

  • Osteopati
    Osteopatisk behandling fokuserer på å normalisere sirkulasjonen av blod og lymfe i magen. I tillegg er det viktig å balansere det autonome nervesystemet som påvirker organene. Osteopaten vil også forsøke å redusere spenninger i muskulatur og bindevev, samt og optimalsisere bevegelsene i ryggsøylen, bekkenet og hoftene.

  • Akupunktur
    Det er også vanlig å oppsøke akupunktør for å få hjelp for sengevæting. Akupunktur er en flere tusen år gammel behandlingsform som bruker tynne nåler til å stimulerer ulike punkter for å gjenopprette balansen i kroppen.

  • Medisiner
    Det vanligste legemidlet som brukes mot sengevæting er desmopressin. Den virker på lignende måte som et naturlig hormon i kroppen. Hormonet virker slik at urinen blir mer konsentrert, og at mengden urin blir mindre. Den må derimot tas over lang tid, og mange får tilbakefall når de slutter. Noen barn med sengevæting blir behandlet med antidepressiva, men dette kan gi andre uønskede bivirkninger.

Det kan være mange grunner til at barnet ditt tisser på seg om natten. Selvom man ikke alltid vet årsaken, er det mange ulike behandlingsalternativer. Våre terapeuter har mye erfaring og kompetanse. Sammen ønsker vi å hjelpe ditt barn. Husk at det er trygt, og at de fleste barn synes det er godt, å få behandling hos oss.

Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, Kiropraktor, DC, MSc, Spes. i barne, og ungdomskiropraktikk, avd. Skøyen

Les mer
Gravid Elisabeth Aas-Jakobsen Gravid Elisabeth Aas-Jakobsen

Bekkenskolen 2022

Bekkenskolen er et nettkurs for deg som er gravid og ønsker et best mulig svangerskap. Få råd, tips og øvelser for en best mulig graviditet!

Bekkenskolen er et nettkurs for deg som er gravid og ønsker et best mulig svangerskap.

Få råd, tips og øvelser for en best mulig graviditet!

En god graviditet tilrettlegger for en bedre fødsel.

Bekkenskolen er nettkurs for deg som er gravid og ønsker et best mulig svangerskap. Både for deg og bekkenet ditt. Kurset er laget av fysioterapeuter og kiropraktorer med spesialkompetanse og lang erfaring med behandling av gravide.

Svangerskapskurset inneholder

  • Råd og tips.

  • Hvordan forebygge plager i muskel og skjelettsystemet.

  • Kunnskap og forståelse av bekkenet når du er gravid.

  • Treningstips og råd for deg som er gravid.

  • Hva du bør unngå når du er gravid.

  • Øvelser for deg som vil forebygge.

  • Øvelser for deg som har fått vondt i bekkenet eller andre steder.

  • Når er det lurt å oppsøke behandling

  • BONUS: hvordan massere din gravide kjæreste!

De siste 15 årene har vi bygget oss enormt med erfaring, og vi vet hva gravide lurer på når det kommer til rygg og bekken. I dette kurset får du svar på alle de vanlige spørsmålene om rygg og bekkenet i svangerskapet, og ikke minst hva du kan gjøre selv for å forebygge vondt i bekkenet når du er gravid.

Mange av de som kommer til oss er gravide og engstelige for hva som skal skje med bekkenet i svangerskapet. Mange har hatt vondt tidligere, og en del har sitt aller første møte med ryggen og bekkenet når de er gravide. Etter dette kurset vil du bli trygg på ryggen din når du er gravid. Du vil ha får gode råd som du kan bruke i hverdagen din.

Øvelser for gravide

I kurset finner du mange fine øvelser du kan gjøre når du er gravid. Våre fysioterapeuter har lang erfaring med hvilke ønsker som passer for deg som er gravid. Her får du øvelser du kan ta om du har vondt i bekkenet, sliter med bekkenløsning problematikk, eller har vondt i ryggen og er gravid. Ta kurset og lær deg fine øvelser når du er gravid.

Trening for gravide

I dette svangerskapskurset får du tips og råd om trening. Du får den kunnskapen du trenger for kunne trene trygt i svangerskapet

Bekkenløsning eller bekkenlåsning?

Har du fått svangerskapsrelaterte bekkenplager kan du trygt ta Bekkenskolen. Her får du fine gode øvelser for deg som har vondt i bekkenet, symfysen eller i halebeinet. Du får både gode tøyeøvelser og forebyggende øvelser. Du får råd og tips til hvordan du kan hjelpe deg selv til en bedre hverdag.

 

Råd for deg som er gravid

I nettkurset Bekkenskolen får du mange praktiske råd for hverdagen din. Kvaliteten på aller bevegelsene du gjør i hverdagen er viktig. Det er mye god trening i hverdag bevegelsene når du er gravid. Har du vondt i bekkenet, er plaget med vond bekkenløsning, eller tilbakevendende bekkenløsning så er det lurt på justere litt å hvordan du går, står og beveger deg. Hvordan best mulig komme seg opp av en stol og ikke minst ut av sengen.

Tips for deg som gravid.

I kurset går vi igjennom hvordan du kan bruke hjelpemidler når du er gravid. Som hvordan bruke en god gravidpute, et bekkenbelte for gravide og andre relevante ting. Vi har også tis for deg som sliter med bekkenløsning, bekkenlåsning eller graviditetsrelaterte bekkenplager.

Ta Bekken Skolen og få tips og råd.

Trenger jeg behandling?

Det er det mange av våre gravide som lurer på.

Hva skjer egentlig dersom jeg skal få behandling, og ikke minst-hvilken behandling kan være rett for meg?I bekkenskolen får du svar på vanlige spørsmål om behandling i graviditeten. Mange trenger kun noen forebyggende råd og øvelser for å forebygge eller lindre plager, andre trenger behandling, enten fysioterapi, kiropraktorbehandling, osteopat svangerskapsmassasje eller akupunktur. Trenger du behandling hjelper vi deg gjerne med å finne riktig terapeut.

Her kan du kjøpe bekkenskolen for tilbudsprisen kr 399,-

Les mer
Gravid Elisabeth Aas-Jakobsen Gravid Elisabeth Aas-Jakobsen

Kan jeg gå på ski når jeg er gravid?

Kan jeg gå på ski når jeg er gravid? Bruk gjerne litt mer klær en damen på bildet, og litt lettere skistøvler. Fordelene ved å være fysisk aktiv og trene under graviditeten er mange. Men hva med skituren?

Kan jeg gå på ski når jeg er gravid? Bruk gjerne litt mer klær en damen på bildet, og litt lettere skistøvler…

Fordelene ved å være fysisk aktiv og trene under graviditeten er mange. Men hva med skituren?

- Jeg skal på fjellet, kan jeg ta meg en skitur? Dette spørsmålet har dukket opp mange ganger de siste ukene. Og det er et godt spørsmål. Dersom man leser retningslinjer for trening i svangerskapet er ikke svaret entydig. Risikoen ved å stå på slalåm er forbundet med fall. Hva med langrenn? Mange gravide går på ski uten noen smerter, mens andre får vondt bare av å se på et par ski. Denne artikkelen er basert på egne og gravide pasienters erfaringer gjennom mange år.

Når på skituren kommer smertene?

Dersom du har vondt i bekkenet, ryggen eller symfysen, så kan det være greit å tenke på hva som kan gi smerter:

  • Glipptak med bakglatte, dårlig smurte ski

  • Å gå fiskeben i oppoverbakker

  • Å ploge i nedoverbakker

  • For lange turer

  • Det er spesielt symfysen som kan bli vond eller feilbelastet.

Egen erfaring

Da jeg var gravid med mitt andre barn skulle vi “bare” hjem etter en lunsj hos en venninne med hytte ikke så langt fra oss. Jeg tok på meg langrennsskiene, og forsiktig begynte jeg å skli sideveis ned bakken. Det viste seg ganske raskt at det ikke var så lett å skli nedover som jeg trodde. Da panikken for alvor begynte å ta tak i meg mens farten økte, begynte jeg å ploge. Jeg ønsket ikke å falle med den store magen min. Farten minsket ikke nevneverdig, og til slutt satt jeg meg på baken og skled elegant videre nedover. Denne lille turen, som skulle spare meg tid og energi da alternativet var å gå den vanlige veien hjem, lærte meg en god del som jeg har tatt med meg videre i jobben min som kiropraktor. Symfysesmerter er veldig vondt! Denne skituren min kostet meg tre dager inne på hytta hvor jeg ikke kunne bevege meg. Smertene i symfysen var ekstreme og det rykker i symfysen bare jeg skriver om det nå.

Våre “ski-tips” for deg som har vondt i bekkenet

Så her er våre skiregler for deg som er gravid, har bekkensmerter og gjerne vil gå på ski:

  • Ikke plog på langrennski nedover bakkene, uansett hvor slak eller kort den virker

  • Smør skiene godt

  • Smørefrie ski, eller felle-ski er et godt alternativt. Det har kommet mange fine på markedet de siste årene.

  • Feller eller halvfeller kan være et godt alternativ mot bakglatte ski

  • Unngå å gå i “fiskeben” i oppoverbakker. Finn gjerne en flat løype, eller gå sidelengs opp bakken

  • Kommer det en nedoverbakke som oppleves for bratt, er det bedre å ta av seg skiene å gå ned bakken, i stedet for å ploge.

  • Unngå isete løyper

  • Er du usikker på om du skal ta deg en skitur, hva med en tur på bena i stedet? Husk, det kommer flere påsker der du ikke har vondt i bekkenet. Det er også lov til å bare nyte sola i hytteveggen.

  • Husk høy solfaktor!! Det er utrolig lett å få pigmentflekker når man er gravid!

Kan jeg gå på ski når jeg er gravid?

God skitur!

Tekst: Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor avd. Oslo

Les bloggen om fine tøyeøvelser du kan gjøre etter skituren.

Les mer
Livsstil Elisabeth Aas-Jakobsen Livsstil Elisabeth Aas-Jakobsen

Å FØLGE MAGEFØLELSEN

Har du en ide du tror på? Et ønske om å bytte jobb eller gjøre store endringer i livet ditt, men er usikker på om du tør? Nytt er skummelt. Det er tøft å hoppe, å tro nok på seg selv og kjenne at ryggen er sterk nok. Men, sjeldent angrer en når man omsider karrer seg i land der det nye venter.

Har du en ide du tror på? Et ønske om å bytte jobb eller gjøre store endringer i livet ditt, men er usikker på om du tør? Nytt er skummelt. Det er tøft å hoppe, å tro nok på seg selv og kjenne at ryggen er sterk nok. Men, sjeldent angrer en når man omsider karrer seg i land der det nye venter.

En ide uten handling, forblir en ide. Noen ganger er det lett å handle, andre ganger ufattelig vanskelig. For mange er det å bestemme seg for å prøve å få barn et vanskelig valg. Andre blir gravide uten at det er planlagt, og blir stilt ovenfor valget: Hva gjør vi nå?!

Jeg hadde en ide og drøm om å starte Norges første klinikk som spesialiserte seg på behandling av gravide, kvinner og barn. “Du kan ikke leve av å behandle kolikkbarn”, sa en kollega til meg. En annen sa: “Du må ikke tro at gravide bare kommer og banker på døren bare fordi du sier at du kan hjelpe dem”. Takk og pris hører vi ikke alltid på rådene vi får.

Det viste seg at magefølelsen min stemte. Gravide, kvinner, og mødre ønsker spesialisert hjelp for plagene sine.

Hver eneste dag føler jeg takknemlig over å ha så mange inspirerende kolleger og fantastiske pasienter som jeg får følge opp, bli kjent med og være en liten del av livet til.

Det siste året har minnet oss på hvor verdifullt mellommenneskelig kontakt og berøring er for den psykiske helsen vår.

Mennesker trenger hverandre.

Har du en god magefølelse, følg den.

Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, bekken og barn avd. Skøyen

Les mer
Gravid Elisabeth Aas-Jakobsen Gravid Elisabeth Aas-Jakobsen

Gravid, seteleie og "Websters-teknikk"

Er du gravid med et barn i seteleie? Da kan det hende at du hører om ”Websters teknikk”, eller at det kan være lurt å ta et besøk innom kiropraktoren. ”Websters teknikk” er en teknikk som brukes for å gi bedre balanse i bekkenet mellom ledd, muskler og leddbånd, slik at barnet skal få bedre plass for å kunne bevege til en best mulig posisjon i forkant av fødselen. Det er viktig å presisere at kiropraktoren ikke snur babyen, men jobber med plassforholdene for at det skal bli lettere for babyen å kunne snu seg selv.

Er du gravid med et barn i seteleie? Da kan det hende at du hører om ”Websters teknikk”, eller at det kan være lurt å ta et besøk innom kiropraktoren. ”Websters teknikk” er en teknikk som brukes for å gi bedre balanse i bekkenet mellom ledd, muskler og leddbånd, slik at barnet skal få bedre plass for å kunne bevege til en best mulig posisjon i forkant av fødselen. Det er viktig å presisere at kiropraktoren ikke snur babyen, men jobber med plassforholdene for at det skal bli lettere for babyen å kunne snu seg selv.

«Jeg har et barn som ligger i seteleie, og leste om Websters Technique på nettet. Jeg har ikke funnet noe informasjon om dette på norsk. Jeg ringte rundt til flere kiropraktorer inntil en kiropraktor anbefalte meg å ringe til dere. Kan dere denne teknikken?» hører vi ofte. Derfor er det ekstra gledelig å lese artikkelen i KK hvor kiropraktor Therese Aarsæther på Ullevål kiropraktorklinikk blir intervjuet om teknikken. Her kan du lese artikkelen i KK.

Teknikken ble beskrevet av kiropraktoren Larry Webster i 1979, og den brukes av kiropraktorer. Websters Teknikk er fremdeles ganske ukjent i Norge dersom vi sammenlikner med USA og Canada.

Livmoren er forankret i bekkenet via leddbånd. Ved rotasjon av bekkenet kan disse leddbåndene bli stramme og påvirke livmorens form og posisjon. Dette kan bidra til at det blir mindre plass for fosteret til å bevege seg og snu seg i riktig posisjon med hodet ned før fødselen. Dette kalles å ligge i tvangsleie. Webster-teknikken består av kiropraktiske leddkorrigeringer og lett behandling av spenninger i muskulatur og leddbånd. Målet er å øke plassforholdene for fosteret slik at babyen skal få mulighet til å bevege seg for så å legge seg med hodet ned. Websters teknikk tar bort nerve-, muskel- og skjelettgrunner til at barnet ligger i tvangsleie i livmoren.

Hva betyr det å ligge i seteleie?

Å ligge i seteleie betyr at barnet ligger med baken ned i bekkenet. Normalt skal hodet legge seg ned i bekkenet før fødselen. Ca 3-4% av barna ved termin med baken ned eller i seteleie. I Norge har antall barn i seteleie og som blir tatt med keisersnitt, økt de senere årene. Opp til 7. måned er det helt normalt at fosteret ligger i seteleie.

Grunnen til at fosteret ligger i seteleie kan være:

  • formen på livmoren

  • hvordan morkaken ligger

  • om barnet har navlestrengen rundt halsen «tvangsleie i livmoren» eller “intrauterine constraint”

  • tvillingleie, at det er trangt om plassen ukjente årsaker

Etter 7. måned kan seteleie føre til at det blir et ujevnt trykk på ledd og knokler under utvikling. Dette kan gi skjevheter i nakke, hode, rygg, bekken og hofter. Derfor får alle barn som har ligget i seteleie rutinemessig sjekket hoftene med ultralyd.

Seteleie har vist seg å være en risikofaktor for:

  • Keisersnitt

  • Tortikollis (skjevhet i nakke)

  • Favorittside

  • Skjevheter i nakke eller rygg (tortikollis eller skoliose)

  • Skoliose (skjevhet i bekken, rygg og nakke) Skjevheter i føtter og knær

  • Hofteleddsdysplasi

  • Plagiocephalie (skjevheter i hodet)

  • Kronisk øreverk

  • Nakkeassymmetrier

Ytre vending av foster i seteleie

Fordi det først og fremst er ønskelig å redusere antall barn som fødes i seteleie, og antall keisersnitt som en følge av dette, tilbyr sykehusene ytre vending av fosteret.

Ved ytre vending korrigeres barnets stilling fra seteleie til hodeleie. Da det er risikofaktorer forbundet med prosedyren, blir ytre vending av fosteret kun gjort etter nøye vurdering av den gravide.

Andre mindre risikofylte tiltak som er blitt beskrevet i litteraturen, er yoga, akupunktur, isposer og musikk eller lydstimulering.

Ispose

I et studie som er publisert beskriver hvordan barnet snudde seg fra seteleie til hode-ned posisjon, etter å ha fått råd om å legge en ispose øverst på magen hver dag i 20 minutter. I dette tilfellet snudde fosteret seg etter 10 minutter.

Morsomme, gratis og helt ufarlig ting du kan prøve.

Musikk

En teori er at branet snur seg fra bråkete musikk- og rådet er å ha en liten høytaler på toppen av magen når bråkete musikk spilles. En annen teori er at dersom man bruker en liten høytaler mellom bena hvor klassisk musikk spilles, ønsker barnet å snu seg mot musikken.

Lys

Å ligge i et mørkt rom, å ha partneren bruke en lommelykt mellom bena opp mot livmoren, der teroprien bak forslaget er at barnet åsnker å snu seg mot lyset.

Spinning babies-øvelser

Spinning babies-øvelser er en serie med øvelser du kan gjøre hjemme for å øke plassforholdene og dermed stimulere babyen til å bevege seg mer, og dermed nne en god posisjon før fødselen. På nettsiden www.spinningbabies.com er det mere informasjon og øvelser du kan gjøre selv.

Oppsummering

Etter 8. måned er det usannsynlig at barn som ligger i seteleie snur seg av seg selv og legger seg med hodet ned før fødselen. I og med at fordelene ved at babyen snur seg er så store, både for deg og babyen din, kan det være verdt å bli undersøkt av en kiropraktor som kan Websters teknikk

I tillegg til å få en undersøkelse hos kiropraktorene, kan være lurt å ta en tur til en akupunktør, eller en osteopat . Hos oss kan fysioterapeutene våre vise deg hvordan du kan å gjøre spinning- babies øvelser hjemme.

Skrevet av kiropraktor Elisabeth Aas-Jakobsen, DC, Msc, Spes i Barne og Ungdomskiropraktikk.

Les mer
Livsstil, Etter fødsel, Kvinnehelse Elisabeth Aas-Jakobsen Livsstil, Etter fødsel, Kvinnehelse Elisabeth Aas-Jakobsen

Stress, kjernemuskulatur og vedlikeholdsbehandling

For å si det enkelt, kiropraktisk behandling forbedrer kommunikasjonen mellom hjerne og kropp. Når låste ledd blir løst opp, selv uten at du har smerter, vil den økte bevegelsen gjøre at kjernemuskulaturen din får tydeligere beskjed gjennom et godt fungerende nervesystem, i hvordan den skal fungere. Dermed er du er mindre utsatt for skader.

Hjernen styrer kroppens bevegelser

For å si det enkelt, kiropraktisk behandling forbedrer kommunikasjonen mellom hjerne og kropp. Når låste ledd blir løst opp, selv uten at du har smerter, vil den økte bevegelsen gjøre at kjernemuskulaturen din får tydeligere beskjed gjennom et godt fungerende nervesystem, i hvordan den skal fungere. Dermed er du er mindre utsatt for skader.

Hva er vedlikeholdsbehandling eller forebyggende behandling?

Litt som å gå til jevnlig til tannlegen, velger omtrent halvparten av alle kiropraktorpasienter å fortsette med jevnlig vedlikehold av ryggen.

Vedlikeholdsbehandling er når pasienter går til kiropraktorbehandling uten at de har smerter eller ubehag. Ideen er at regelmessige justeringer vil hjelpe å opprettholde ryggsøylens og nervesystemets funksjon, og dermed være med på å forebygge nye eller tilbakevendende episoder med smerter.

Hvordan virker vedlikeholdsbehandling?

Å ta vare på helsen din sånn at du ikke blir syk, er de fleste enige om at gir god mening. Har du opplevd å bli syk etter en periode hvor du er sliten fordi du har presset deg selv for hardt?

Ryggsøylen din kan også bli sliten, gjerne lenge før du begynner å kjenne at det gjør vondt. Du er mer utsatt for ryggskader dersom hjernen din ikke sender hensiktsmessig informasjon til kjernemuskulaturen, viser forskning.

Kjernemuskulaturen

Disse musklene er de som aktiviserer og holder ryggsøylen i en stabil posisjon. Kjernemuskulaturen er viktig for at ryggen skal være sterk, stabil og tåle alle små og store belastninger som den utsettes for hver dag.

Mangler du stabilitet i kjernemuskulaturen blir det som om ryggen din kan få “mini whiplashskader” når du beveger deg rundt eller løfter en arm.

Dette gjør at du plutselig kan få en kjempe kink etter at du bøyd deg ned for å knytte skolissene og kjernemuskulaturen går inn i en spastisk reaksjon.

For å si det enkelt, kiropraktisk behandling forbedrer kommunikasjonen mellom hjerne og kropp. Når låste ledd blir løst opp, selv uten at du har smerter, vil den økte bevegelsen gjøre at kjernemuskulaturen din får tydeligere beskjed gjennom et godt fungerende nervesystem, i hvordan den skal fungere og du er mindre utsatt for skader.

Kinken og smertene kommer ikke ut av det blå, men har utviklet seg over over tid uten at du har visst om det.

Det blir som når det siste strået som brekker kamelens rygg.

Stress over tid

Livets stress, som å sitte for mange timer foran en liten skjerm å jobbe, å takle en syk mor som du er så glad i, eller uke på uke med for lite søvn fordi du har en 1-åring som ikke sover, bygger seg opp i kroppen over tid.

Fordi stress påvirker hvordan hjernen din kommuniserer med kjernemuskulaturen, kan det plutselig oppstå smerte selv om du kun gjorde en bitteliten bevegelse, selv om dette er noe du faktisk gjør hver eneste dag.

Eksempelvis kan det å plukke opp en leke fra gulvet være det siste halmstrået som skal til for at vekten blir for mye til slutt for kamelens rygg.

Vedlikeholdsbehandling er på en måte å ta bort halmstrå fra ryggen din, sånn at du kan tåle vekten av flere uten at ryggen knekker sammen.

Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor avd. Skøyen

Forskningen viser at vedlikeholdsbehandling gir god mening -les mer om dette her.

Les mer
Barn, Trening Elisabeth Aas-Jakobsen Barn, Trening Elisabeth Aas-Jakobsen

Etter et benbrudd og krykkebruk

Gutten på 9 år tok tak i krykkene sine. Etter 10 uker med krykker hadde han blitt ganske proff på å manøvrere seg raskt rundt på de. Han krykket seg gjennom sykehuskorridoren sammen med pappaen sin. Skuffelsen var rimelig stor da han forsto at han ikke var i nærheten av å kunne tråkke ned på benet selvom gipsen var borte. Ankelen var hoven og han klarte såvidt å bevege den. Kneet var så stivt at det å forsiktig prøve å bøye det virket som en umulig oppgave. Leggen og låret var tynne og bleke etter gipsen som hadde dekket hele benet fra tærne helt opp til holften.

”Sånn, der var gipsen av. Her er krykkene dine. Ha det bra og lykke til”

Gutten på 9 år tok tak i krykkene sine. Etter 10 uker med krykker hadde han blitt ganske proff på å manøvrere seg raskt rundt på de. Han krykket seg gjennom sykehuskorridoren sammen med pappaen sin. Skuffelsen var rimelig stor da han forsto at han ikke var i nærheten av å kunne tråkke ned på benet selvom gipsen var borte. Ankelen var hoven og han klarte såvidt å bevege den. Kneet var så stivt at det å forsiktig prøve å bøye det virket som en umulig oppgave. Leggen og låret var tynne og bleke etter gipsen som hadde dekket hele benet fra tærne helt opp til holften.

Det tok nesten tre uker før han kunne gå uten krykker. Det vil si uten først å ta noen “vanlige” skritt for så å gå tilbake til å bruke den effektive hinketeknikken som var godt utviklet etter ukene med gips.

Det tok et halvt år før han klarte å løpe uten å halte. Styrken i venstre benet ble aldri helt lik det høyre.

Han var fotball lagets beste keeper før han brakk benet i en kamp. Nå hadde en annen tatt plassen hans.

Denne lille gutten var min egen, og det er flere år siden det skjedde nå. Han brakk leggbenet, men det var ankelen som ble det store problemet etter at den ble stivet av i mange uker. Han fikk ingen råd da gipsen ble tatt av. Ingen øvelser. Ingen henvisning til opptrening. Når jeg snakker med mine pasienter som har barn som har brukket en arm eller et ben, sier de det samme. Det er ikke automatikk i å en få henvisning til opptrening etter å ha brukket noe.

Heldigvis for min gutt så fikk han behandling og øvelser for å trene opp muskulatur og balanse. I tillegg tok det flere timer hos fysioterapeuten vår å lære ham å gå vanlig igjen. I tillegg jobbet vi med leddbevegelsen og låsningene i ankelen, bekkenet og i ryggen hans. Allikevel tok det nesten et halvt år før han løp tilnærmet normalt igjen. Jeg tenker med gru på hvordan det hadde gått dersom han bare skulle ”bli bra” av seg selv.

Har du et barn som har brukket benet, eller armen, spør om en henvisning til en fysioterapeut! Og få leddfunksjonen sjekket hos en kiropraktor.

Forebygging handler om å ha muligheten til å bruke kroppen hensiktsmessig tidlig i livet. Barn fikser utrolig mye selv, men ikke alt, noen gang trenger de hjelp for å komme seg videre og ut av feilmønstre.

Hva skjer når man går på krykker, eller går med gips på et ben eller en arm?

  • Først og fremst får man en ujevn, lite eller asymmetrisk bruk av muskulaturen.

  • Bekkenet blir feilbelastet når man går.

  • Nakken, skuldre, albuer og håndledd blir overbelastet på grunn av krykkebruk. Det er uvant og tungt, selv om de fleste barn blir noen “resere” på å komme seg raskt av gårde på krykker innen kort tid.

  • Kroppen lager nye bevegelsesmønstre. Mange av de nye mønstrene er uhensiktsmessige og barnet kan risikere å dra mønstrene med seg videre i livet.

  • Der er vanlig å få låsninger i ankel, bekken, rygg og nakke etter å ha gått på krykker.

  • Å gå med armen i gips eller i fatle kan gi overbelastning på skuldre og nakke. Det er vanlig å ”holde armene oppe” ved selv å stive av skuldrene for at bevegelsen i armen skal bli minst mulig når man går, fordi det ofte kan gjøre vondt. Et stivt gangmønster over noen uker kan fort bli til læring i hjernen, og ubevisst drar man det med seg videre.

  • Det ikke kroppen fikser og reparer selv, lærer den å leve med og gjør det beste ut av det den har. Vi har en fantastisk evne til å kompenser. Desto friskere vi er generelt, jo bedre har vi til dette.

Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, DC, MSc, Spes. i barne og ungdomskiropraktikk avd. Skøyen.

Les mer
Livsstil, Kvinnehelse, Etter fødsel Elisabeth Aas-Jakobsen Livsstil, Kvinnehelse, Etter fødsel Elisabeth Aas-Jakobsen

Forebygger vedlikeholdsbehandling?

Er du lei av plager som kommer tilbake og lurer på om det er noe mer du kan gjøre? Vedlikeholdsbehandling kan være en løsning for deg.

Er du lei av plager som kommer tilbake og lurer på om det er noe mer du kan gjøre? Vedlikeholdsbehandling kan være en løsning for deg.

Det tok tre år med kroniske bekkensmerter før Fiona til slutt oppsøkte kiropraktor. Hun fikk justert opp det stive låste bekkenet sitt og begynte å gjøre øvelser som fysioteraputen viste henne. Endelig nådde hun målet hennes som var å gå lange turer på fjellet uten å få vondt.

Etter to måneder kommer smertene tilbake etter en lang dag på jobb. Hun får på nytt et par behandlinger, og er alt bra igjen.

Det går tre nye måneder hvor hun får vondt etter å ha flyttet kjøkkenstolen som hun har gjort på samme måte i en årrekke uten problemer. Fiona begynner å bli lei, heldigvis hjelper behandling nok en gang.

“Blir jeg aldri bra?” Sukker Fiona frustrert til kiropraktoren sin.

“Hva med å prøve en ny strategi?” spør kiropraktoren. Det vil Fiona. I stedet for å vente på at bekkensmertene kommer tilbake, går hun til jevnlig behandling med et intervall mellom 3-6 uker. Plutselig har et år gått uten at hun har hatt noen store tilbakefall. Kan vedlikeholdsbehandling være forebyggende for flere?

Mange grunner for å oppsøke kiropraktor.

Visste du at ca halvparten av alle kiropraktor pasienter får behandling bare fordi de ønsker å ivareta egen helse og følelsen av å ha det bra?

Hva er vedlikeholdsbehandling eller forebyggende behandling?

Vedlikeholdsbehandling er når pasienter går til kiropraktorbehandling uten at de har smerter eller ubehag. Ideen er at regelmessige justeringer vil hjelpe å opprettholde ryggsøylens og nervesystemets funksjon, og dermed være med på å forebygge nye eller tilbakevendende episoder med smerter.

Hva sier forskning om vedlikeholdsbehandling?

Forskningen viser at vedlikeholdsbehandling gir god mening

Et studie publisert av forskere fra Sverige i 2018 viste fordelene ved vedlikeholdsbehandling.

Forskerne følger en gruppe på litt over 300 pasienter med korsryggsmerter. Pasientene gikk til 40 forskjellige kiropraktorer i Sverige. Pasienter som responderte bra på behandlingen fikk være med i studiet.

Studiet fra Sverige

Når pasienten som var med i studiet, fikk de som var med i den ene gruppen beskjed om å ringe dersom smertene kom tilbake.

Pasienten i den andre gruppen fikk tilbud om å komme til kontrolltime alt mellom 1-3 måneder som følge av behandlerens anbefalinger.

Forskerne forskerne var mest interessert i var antall plagsomme smertedager, og fulgte opp pasientene et helt år.

I snitt 13 dager mindre med smerter

Forskeren fant at pasientene som kom til vedlikeholdsbehandling i snitt hadde 13 færre dager med plagsomme smerter enn de som ringte kiropraktoren når de fikk vondt.

-Hva koster det med ca 2 uker færre uker i året med plagsomme smerter dager?

Gruppen som fikk regelmessig vedlikeholdsbehandling hadde i snitt 2 behandler mer enn gruppen som ringte når de hadde vondt.

Begrensninger

Studiet hadde selvfølgelig visse begrensninger. Kiropraktorene bel fortalt at i dette studiet skulle de ikke tilby mer behandling med kortere mellomrom enn en gang i måneden selv om de trodde de trengte det. Det kan hende at noen i gruppen ville hatt bedre effekt av behandling litt hyppigere.

30 dager færre med plagsomme smerter= 1 mnd mindre med plagsomme smertedager

De samme forskerne brukte samme data i et nytt studie for å se nærmere på om psykiske faktorer hos pasientene spilte noen rolle når det kom til reduksjon i antall dager med plagsomme smerter, faktorer som man allerede vet har en større risiko for ryggsmerter.

Hos pasienter som blant annet var engstelige, redde for smertene, eller følte at de ikke hadde noen måter å kontrollere de på, hadde aller best effekt av vedlikeholdsbehandling. De opplevde i gjennomsnitt 30 dager færre dager med plagsomme smerter i løpet av et år!

Viktigheten av god funksjon

Disse studiene viser at hvor viktig det er at du fortsetter å ha en ryggsøyle som fungerer bra selv om du ikke har smerter eller symptomer.

Dersom du har hatt god hjelp av kiropraktor, men har smerter og plager som kommer tilbake, bør du vurdere vedlikeholdsbehandling.

Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor avd. Skøyen

LES MER:

Hvordan virker vedlikeholdsbehandling?

Les mer
Livsstil Elisabeth Aas-Jakobsen Livsstil Elisabeth Aas-Jakobsen

25 år med vonde bekken, og barn

I dag feires 25 år som kiropraktor. Akkurat halvparten mitt 50 år lange liv. De som har 75 års bryllupsdag i år, feirer atombryllup. Det er nesten 100 år siden den første kiropraktoren kom tilbake til Norge etter studier i USA. Kiropraktikk er 125 år.

I dag feires 25 år som kiropraktor.

Akkurat halvparten mitt 50 år lange liv.

De som har 75 års bryllupsdag i år, feirer atombryllup.

Det er nesten 100 år siden den første kiropraktoren kom tilbake til Norge etter studier i USA. Kiropraktikk er 125 år.

For 25 år siden hadde jeg ikke mobiltelefon.

Ikke internett.

Da jeg åpnet min første klinikk i Slemmestad, var den ikke synlig med adresse og telefonnummer før Telefonkatalogen kom ut. Kanskje ni månedere senere?

I dag feires 25 år som kiropraktor.

Gleden over å få gå på jobb å behandle pasienter, er like stor nå som da.

Skulle jeg valgt yrke på nytt, ville jeg gjerne valgt kiropraktikk.

Faget har utviklet seg, kunnskapen økt, men problemstillingene til pasientene er relativt like.

Kanskje litt flere stressplager, uten tvil flere hjemmekontor-plager, mobilnakke er nytt, men ellers er mye som før.

Voksne som oppsøker meg har vondt i bekken, rygg, nakke og skuldre.

De har hodepine, halebenet eller symfysesmerter.

Omtrent halvparten av pasienten kommer forebyggende. De ønsker å ivareta den økte livskvaliteten de føler når ryggsøylen, nervesystemet og dermed kroppen fungerer.

Babyer som foreldre kommer til meg med er urolige eller har kolikklignende plager, favorittsider, magesmerter, eller har skjeve hoder og kropper.

Barn og unge har vondt i rygg, skuldre, nakke, hode eller knær.

Noen har voksesmerter, øreverk eller er sengevætere.

Foreldre ser fordelene av å forebygge fremfor å reparere.

Det sies at vi alle bør jobbe mot en balanse mellom DOING og BEING.

Mye har vært DOING.

Sittet i styrer og startet klinikker.

Vært kreativ, og skapt nytt.

Våget og satset.

Villet og snudd.

Opplevd tap, vunnet priser og fått titler.

Vitnet opp og nedturer.

Nå øver jeg mest på BEING.

 

Mine tre “Doing” téer: ting tar tid, er blitt til:

-tilstedeværelse

-tilfredshet

-takknemlighet

I dag feires 25 år som kiropraktor, og kjærligheten jeg får mulig til å gi gjennom behandling.

For livet handler i bunn og grunn om kjærlighet, som Rupi Kaur så vakkert sier det:

most importantly love

like it's the only thing you know how

at the end of the day all this

means nothing

this page

where you´re sitting

your degree

your job

your money

nothing even matters

except love an human connection

who you love

and how deeply you loved them

how you touched the people around you

and how much you gave them

-rupi kaur

Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, DC, MSC, Spesialist i Barne og Ungdomskiropraktikk

Les mer
Barn Elisabeth Aas-Jakobsen Barn Elisabeth Aas-Jakobsen

Trampoline, hva bør jeg tenkte på?

Å få trampolinen på plass i hagen, har for mange barn blitt et kjært symbol på sommer. Heldigvis har sikkerhetsnettet blitt et vanlig og naturlig tilbehør. Googler du “trampoline” dukker det opp en rekke artikler om skader og ansvarsforhold som gjør at vi som foreldre grøsser når leser informasjonen.

Tramplinehopping er gøy, men det er også mange skader forbundet med hopping.

Å få trampolinen på plass i hagen, har for mange barn blitt et kjært symbol på sommer. Heldigvis har sikkerhetsnettet blitt et vanlig og naturlig tilbehør.

Googler du “trampoline” dukker det opp en rekke artikler om skader og ansvarsforhold som gjør at vi som foreldre grøsser når leser informasjonen. Det samme gjelder oss kiropraktorer, for har jo selvfølgelig trampoliner i hagene våre. Og vi spør oss selv: Hvor skadelig er det egentlig å hoppe på trampoline?

Trampolinens historie

Trampolinen ble designet som et treningsverktøy for akrobater og gymnaster. Under 2. Verdenskrig ble den brukt til trening av piloter for å øke evnen til å orientere seg i luften. I 1999 ble trampolinesporten en del av OL.

Bruk av trampoliner til lek er et nyere fenomen. I 2002 ble det estimert at det fantes nesten 100 000 hagetrampoliner i Norge. Salget øker stadig, men både pris og kvalitet varier. Allerede i 1977 publiserte “The Academy og Pediatrics” anbefalinger rundt bruk av trampoline grunnet økningen av trampolinerelaterte ulykker. I Canada og USA har man gått så langt at man fraråder bruken av hagetrampoliner.

Trampolinetrening

Å hoppe på en trampoline er først og fremst utrolig moro for barn i alle aldre! Det er god trening for hele kroppen og styrker spesielt rygg, mage, ben, kjernemuskulatur, samt øker balanse og koordinasjon. Trampolinetrening påvirker også koordinasjon og følelsen av mestring. I tillegg er det sosialt både for barn og foreldre og ikke minst, et utrolig godt alternativ til dataspill og nettbrett!

Skader

Hvert år blir skader flere hundre barn i Norge seg på trampoline og disse skadene representerer 3 % av de akutte skadene som dukker opp på legevakten.

Flere som hopper sammen:

  • ¾ av skadene kommer fordi det er flere som er på trampolinen

  • selv med sikkerhetsnett så er risikoen for skader mye større når flere hopper sammen

  • dersom du tar en salto er det mye større sannsynlighet for nakke skader dersom flere hopper sammen

Skadene skjer når man:

  • faller av trampolinen

  • treffer kanten eller fjærene på trampolinen

  • tråkker over, eller treffer trampoline duken med brystet eller hodet

Skadene det er snakk om er:

Brudd, overtråkk og skader relatert til ankler, legger, knær og hofter. Hos de minste barna er det vanlig med brudd i et av leggbena.

Store skader forbundet med fall fra trampolinen: fra å slå seg på en stein, et tre eller andre ting som er i nærheten, til å brekke en arm eller et håndledd når man tar seg i mot for å dempe fallet.

Hodeskader, whiplashlignende nakkeskader eller kink i nakken etter eksempelvis en salto hvor man lander på nakken/hodet,

Skadene som blir registrert er de akutte skadene og vi vet lite om de litt mer vanlige nerve-, muskel-, og skjelettplagene som vondt i rygg og nakke eller hodepine. Det er disse skadene eller plagene som ender opp hos kiropraktoren eller fysioterapeuten.

Desto mindre du er, jo større sjanse for skade. Størst risiko er det for gruppen mellom 6-11 år. Både vekt, muskelkontroll og motoriske ferdigheter spiller inn. Barn under 6 år ser ut til å ha en større sjanse for benbrudd i forbindelse med hoppingen.

Sikkerhetstiltak som kan redusere skader:

  • Overvåkning/tilstedeværelse av voksen person!!

  • En hopper av gangen

  • Sikkerhetsnett

  • Trampolinen må være i god stand og ha skikkelig polstring

  • Trampolinen bør helst være gravd ned slik at duken er på bakkenivå

  • Området rundt trampolinen bør sikres for gjenstander som kan være skadelige

  • Saltoer og “flips” er det som potensielt er mest skadelig for nakken og bør ikke gjøres i lek uten det har blitt lært med veiledning

Viktig med aktivitet og bevegelse

Det er utrolig viktig at barn og unge er ute og beveger seg! Farene ved for mye stillesitting er såpass store og det er for tidlig å si noe sikkert om langtidseffektene. Et benbrudd leges, men dårlig helse pga for lite aktivitet er det vanskelig å reparere senere i livet. Det er gøy å hoppe trampoline! Ta forhåndsregler og kos deg med barna. Dersom barnet ditt opplever vedvarende plager så bør de få sjekket ryggen og nakken hos en kiropraktor.

Etter å ha skrevet denne artikkelen ble begge forfatterne meget usikre på om de hadde kjøpt trampoline til barna sine i dag, hadde de sett alle artiklene på området den gangen de skaffet trampoline til sine egne barn.

Skrevet av kiropraktor Helen Ditlev-Simonsen ved Helse Fornebu og Elisabeth Aas-Jakobsen ved Bekken og Barn

En ekstra takk til kiropraktor Catherine Herneblad-Due som har skrevet oppgave om temaet i forbinelse med sin mastergrad i pediatri.

Les mer
Gravid, Nettkurs Elisabeth Aas-Jakobsen Gravid, Nettkurs Elisabeth Aas-Jakobsen

Gravid og vondt i rumpa

Er du gravid og har vondt i rumpa? Da er du ikke alene. Når du er gravid og har vondt i rumpa, kan smerten akkurat som baken, deles i to. Enten har du vondt i sete, eller i rumpa. Fordi det er ikke alltid så lett å vite om det er setet eller rumpa som er vond når det snakkes rumpesmerter, begynner vi å fortelle deg litt om setesmerter.

Er du gravid og har vondt i rumpa?

Da er du ikke alene. Når du er gravid og har vondt i rumpa, kan smerten akkurat som baken, deles i to. Enten har du vondt i sete, eller i rumpa. Fordi det er ikke alltid så lett å vite om det er setet eller rumpa som er vond når det snakkes rumpesmerter, begynner vi å fortelle deg litt om setesmerter. Deretter passer det fint å se videoen om rumpesmerter som ligger nederst i artikkelen. Etter du har lest artikkelen og sett videoen, håper vi det er klarere for deg om du har vondt i sete eller rumpa, og hva du kan gjøre med smerten. Halebeinet kan også gi rumpesmerter, og det kommer vi til å skrive mer om i neste blogg.

Vondt i sete

  • Har du vondt når du går i trapper?

  • Har du vondt når du reiser deg?

  • Har du vondt når du står på et ben?

  • Kjennes det ut som en skarp, eller dump smerte, eller en klo i rumpa?

Da kan du enten ha veldig stram rumpemuskulatur eller en låsning i bekkenet. Det er helt vanlig å ha begge deler samtidig.

Ubevisste holdningsendringer

Når du blir gravid endres holdningen din gjerne ubevisst. Kroppen din beveger seg på en annen måte når magen gradvis blir større. Når du i tillegg har vondt i bekkenet eller i rumpa, endres bevegelsesmønsteret enda mer. Det kan gjøre at du får spente muskler, en ubalanse i styrken mellom de forskjellige musklene som må bevege seg samme, eller låsninger i bekkenleddene. For at du skal få en bedre forståelse av dette, vil vi gjere fortelle deg litt mere om de store rumpemusklene.

Mer om rumpemusklene

De store musklene i rumpa kalles gluteus muskulaturen. De forbinder baksiden av bekkenet med lårbenet.

Gluteus Maximus

Den største av musklene går fra korsbenet til lårbenet. Muskelen gjør at du kan bevege benet ditt rett bakover.

Den er spesielt viktig når du reiser deg opp fra en stol, eller går i trapper. Den gjør at du kan rotere benet innover og utover.

Gluteus medius og gluteus minimus

Den innerste og den midterste rumpemuskelen går fra baksiden av hoftekammen og ned til hoftekulen eller lårbeinknoken. Muskelen gjør at du kan stå stabilt på et ben, uten at bekkenet synker ned på den ene siden.

Piriformis muskelen

Noen ganger kan muskelen som heter piriformis, som ligger dypt inne i rumpa også bli stram. Det kan irritere den store nerven som går nedover i benet som heter isjiasnerven (Sciatic nerve). Da kan du få vondt nedover beinet i tillegg til vondt i rumpa.

Nå når du vet litt mer om setemusklene, vanlige endringer i holdningen og bevegelse når du er gravid, håper vi at det er lettere for deg å forstå hvorfor du får vondt.

Hva skal til for at musklene skal fungere?

For at muskulaturen skal fungere som den skal er to ting spesielt viktig.

Du trenger god bevegelse og funksjon i bekkenleddene. Hjernen trenger informasjon fra bevegelsen i bekkenleddene for å kunne styre muskulaturen. Dersom muskulaturen ikke fungerer som den skal, om den er blitt svak eller ekstra spent, fungerer ikke alltid bevegelsesmønsteret som det skal.

Ond sirkel

Ledd som ikke fungerer som de skal påvirker musklene, og musklene påvirker leddfunksjonen. Den onde er sirkelen i gang. Denne sirkelen er det vanskelig å komme seg ut av uten hjelp.

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Når du kommer til oss undersøker vi bekkenet ditt. Vi finner ut om det er bekkenet som er låst, eller om muskulaturen er stram. Ofte finner vi begge deler.

Vi kan vise deg hvordan du kan bevege deg på en bedre måte for å tilpasse deg magen som vokser. Vi kan løse opp låste ledd, spenninger i muskulaturen og gi øvelser for muskler som trenger litt ekstra styrke for å støtte gi deg god gjennom graviditeten.

Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor avd. Skøyen

Tips for deg som har vondt i rumpa og sete

I denne videoen forteller Tove Villumstad, mensendieck fysioterapeut og akupunktør på avd. Skøyen, hva vondt i rumpa kan være og hva du kan gjøre selv.

Les mer
Nettkurs, Gravid Elisabeth Aas-Jakobsen Nettkurs, Gravid Elisabeth Aas-Jakobsen

Nettkurs for deg som er gravid og har vondt i bekkenet

Det kommer heldigvis noe godt ut av de fleste kriser. Det å måtte stenge klinikken på grunn av koronakrisen, har gitt meg den tiden til overs for å ferdigstille et prosjekt jeg har jobbet med i flere år. Derfor gleder jeg meg over at Bekken og Barn endelig kan lansere nettkurset “Gravid og vondt i bekkenet”.

Bilde fra en av de 7 modulene og 54 leksjonene som du får tilgang til i kurset.

Det kommer heldigvis noe godt ut av de fleste kriser. Det å måtte stenge klinikken på grunn av koronakrisen, har gitt meg den tiden til overs for å ferdigstille et prosjekt jeg har jobbet med i flere år. Derfor gleder jeg meg over at Bekken og Barn endelig kan lansere nettkurset “Gravid og vondt i bekkenet”.

Fordi jeg har voksne barn har jeg hatt anledning til å sitte foran skjermen tre strake uker for å bli ferdig med kurset. Jeg har et oppriktig ønske om å hjelpe deg som er gravid. Et godt svangerskap er en god start på livet. Nå har vi muligheten til å nå ut til deg som er gravid og har vondt i bekkenet på en helt ny måte. Jeg håper du har like god nytte av å rådene og tipsene i kurset, som jeg har hatt glede av å jobbe frem materialet.

Hvorfor lage et helt kurs for deg som er gravid og har vondt i bekkenet?

Er du gravid, er sjansen for at du skal få ditt aller første møte med ryggplager stor. Har du slitt med rygg, nakke eller tidligere så er det stor sannsynlighet for at du er redd for hva som kommer til skje med plagene dine i svangerskapet.

Første møte med ryggplager

Nettopp fordi mange kvinner har sitt aller første ”møte med ryggen i svangerskapet”, er informasjonen man får eller kunnskapen man allerede har tilegnet seg om ryggen så viktig.

Er det ingenting å gjøre?

Det er vanlig å høre: ”Det er bare å holde ut, smertene forsvinner med en gang du har født. ” eller ”Det er ingenting du kan gjøre selv, og det er ingen behandling som hjelper mot bekkenplager. Du må bare ta det helt med ro.” Disse rådene er lite hensiktsmessige, og de er heller ikke riktige. Det finnes behandling og hjelp for deg som har vondt, som ønsker å stå i jobb så lenge som mulig, og ikke minst ha en best mulig livskvalitet i svangerskapet.

Mitt hvorfor

Hva er det egentlig som gjør jeg at brenner så intenst for bekken og ryggplager? Mitt store ”hvorfor” er livskvalitet. Jeg brenner for livskvaliteten til gravide, ikke bare fordi det påvirker barnet som vokser i magen. Smerter og dårlig funksjon i rygg, bekken, muskler, ledd og nervesystem, påvirker søvnkvalitet, arbeidskapasitet, livsglede og de fleste aspekter av livet vårt. Ikke bare for deg som sliter med smerter, men til de rundt som ektefeller, arbeidskolleger og barn.

Basert på 24 år som kiropraktor

Dette kurset er basert på erfaringer etter å ha jobbet i over 24 år som kliniker. De siste 13 årene har jeg jobbet i og drevet en tverrfaglig klinikk hvor kiropraktorer, fysioterapeuter, akupunktører, massører, osteopater og jordmødre som jobber sammen for livskvaliteten til gravide og barn. I tillegg har jeg sett på internasjonale trender og forskning om plagene som disse gruppene søker til hjelp for. Jeg skrev også masteroppgaven min om rygg og bekkensmerter i graviditeten.

Råd og tips

I dette kurset får du råd og veiledning for å ha nok kunnskap til å vite hva du skal gjøre når du møter ryggen i graviditeten.

God hjelp av kolleger

Jeg har fått hjelp av mine kolleger fysioterapeut Marina Nedovic, mensendieck fysioterapeut Tove Villumstad til å lage illustrative videoer til noen av modulene. Kollega Helene Mejdell har vært "pasientmodell” i flere av videoene.

Flere kurs kommer!

Dette er det første av flere kurs fremover fra oss i Bekken og Barn. Gi oss gjerne tilbakemelding om du har et tema som du ønsker at vi kan lage et kurs om!

Beste hilsen,

Elisabeth Aas-Jakobsen, Kiropraktor, MSc, Spes. i muskel og skjeletthelse barn og unge

 

Les mer om det oppdaterte nettkurset her

Les mer
Kvinnehelse, Livsstil Elisabeth Aas-Jakobsen Kvinnehelse, Livsstil Elisabeth Aas-Jakobsen

Dobbelthaken forsvinner når du sitter riktig!

Det er koronatider, og jeg sitter alt for mange timer foran skjerm. Etter en fotoseanse hvis mål var å ta fire bilder med påfølgende tips til deg og hjemmekontoret, oppdaget jeg noe artig. Jeg kan ikke huske å ha lest om oppdagelsen i fagbøker. Dobbelthaken forsvinner når jeg sitter riktig! Dette er jo kjempe motiverende nyheter for oss som er litt forfengelige.

Hjemmekontor i koronatider

Det er koronatider, og jeg sitter alt for mange timer foran skjerm. Etter en fotoseanse hvis mål var å ta fire bilder med påfølgende tips til deg og hjemmekontoret, oppdaget jeg noe artig. Jeg kan ikke huske å ha lest om oppdagelsen i fagbøker. Dobbelthaken forsvinner når jeg sitter riktig! Dette er jo kjempe motiverende nyheter for oss som er litt forfengelige.

Torsdag satt jeg 11 timer foran skjerm med kun noen få pauser. Dette er spesielt klønete når jeg jobber som kiropraktor og blant annet lever av å gi gode ergonomi råd. Rådene inneholder gjerne varianter av: Ikke sitte foran skjermen for lenge, bytt stilling ofte, reis deg opp, ha en god sittestilling, og ha skjerm i riktig høyde.

Jeg fulgte ingen av mine egne råd da jeg mentalt forsvant inn i arbeidet. Korona-stresset hadde begynt å stramme nakkemuskulaturen min allerede før jeg satt meg foran maskinen. Ikke rart det gikk galt.

Hodepine

Mac seansen resultert i tre dager med dundrende nakkehodepine. På toppen av elendig form og korona-stress, vokste irritasjonen over at det ikke var mulig å få behandling når jeg trengte det på grunn av korona tiltakene. En nakkejustering ville uten tvil tatt knekken på denne kombinasjonen av min nakke-stress-hodepine. En av nettene drømte jeg til og med at en kollega varsomt kjente på nakken min og med lette kjærlige grep befridde meg fra smertefengselet.

Det kommer som regel alltid noe godt ut av alle små og store kriser. Her kommer råd om hvordan du kan få en litt bedre sittestilling når du har hjemmekontor. Takk for inspirasjon Anette Kristvik, kiropraktor kollega på Lysaker som la ut en glimrende video for hva vi bør tenke på når vi sitter hjemme og jobber.

Råd for deg med hjemmekontor

Råd for en bedre sittestilling, for å få mindre vondt i nakken og hvordan få dobbelthaken til å forsvinne (ihvertfall en liten stund).

Sittestiling:

Utgangstillingen.

Nakken er bøyd fremover, som gjør at hodet blir tungt å holde over tid og gjøre at nakkemusklene jobber overtid og blir sliten og strammer seg. korsryggen blir krum og vond.

- dobbelthaken på bildet tar all oppmerksomheten min

Sett deg på en pute

Jeg setter meg på en pute, det gjør at jeg får en bedre svai i korsryggen. Det kjennes bedre ut allerede, men, jaggu er ikke dobbelthaken der enda. Er det virkelig sånn jeg ser ut? tenker jeg.

Legg til tastatur og mus.

Nå begynner det å kjennes litt bedre ut i også i nakke og skuldre!

Hev skjermen

Få opp skjermen med noen gode tjukke bøker eller en skoeske. Nå ble det plutselig lett å holde hodet- som om hodet var en ballong som lett trekker som oppover av seg selv.

Der kom haken opp, det er mye mindre stress på nakken og se der ja, der forsvant dobbelthaken. Mindre vondt i nakken og mindre vondt i hodet - pluss en dobbelthake som forsvinner! Det er litt som et kinderegg det.

Lykke til med hjemmekontor!

Husk:

  • Ikke sitte foran skjermen for lenge

  • Bytt stilling ofte

  • Reis deg opp og ta pauser

  • Ha en god sittestilling

  • Ha skjerm i riktig høyde

Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor avd. Skøyen

Les mer

Siste blogginnlegg